spot_img

„De amorul artei. Ediție italiană”, la Galateca

Vineri, 11 mai 2018, ora 19:00, Galeria de artă contemporană și design Galateca găzduiește o seară specială, „De amorul artei. Ediție italiană”. Evenimentul aduce culorile vii ale Siciliei, tradiția și spiritul vesel Italian în fața publicului român,  prin intermediul a trei artiști italieni Dimitri Salonia, fondatorul prestigioasei Scuola Coloristica Siciliana, Lidia Monachino și Tanja di Pietro, cunoscuți reprezentanți ai acestui curent. În timpul evenimentului Dimitri Salonia, a  susținut un  live performance plin de fantezie, în care a implicat și publicul. Acest eveniment  organizat de Salvatore Mammola, este primul în care artiști italieni expun într-o galerie de artă din România. Vernisajul, în prezența Excelenței Sale Marco Giungi, Ambasador al Italiei în România, reprezintă o importantă recunoaștere a artei italiene. Această expoziție este prima dintr-o serie de evenimente ce vor fi organizate în București pentru a face cunoscute noile tendințe de exprimare ale artei contemporane italiene.

Printre lucrările artistului Dimitri Salonia se regăsesc reprezentări ale faimoaselor piețe siciliene, subiect de inspirație pentru artiști, precum Guttuso sau scriitori și poeți. Cu ciclul “I Mercati”, Dimitri Salonia a devenit un autentic interpret al sufletului popular, naratorul unui complex de sentimente, în jurul cărora comunitatea se formează. Piața este un loc de întâlnire, schimb de experiență, exercițiu de inteligență și sensibilitate, un loc de comunicare, de apropiere. Pentru artist devine un loc de observare, un motiv de reflectare, un punct de pornire pentru analiză și o încercare de sintetizare.

În lucrările  Tanjei Di Pietro, regăsești filonul italian. Colecția  “Emotions” este un adevărat vârtej de culoare și senzații, o experiență senzorială unică. În “Suggestions”, Lidia Monachino realizează o  inefabilă analiză psihologică a acțiunilor umane , iar în „Alicudi, Filicudi and Eolo” se inspiră din mitul și frumusețea insulelor Aeolian, dar și din tradiții în “The market of spring”.

Aflată la a doua ediție, “De amorul artei”, este o manifestare prin care galeria Galateca și-a propus să aducă, într-o manieră neconvențională, arta mai aproape de publicul său. Astfel,  Galateca susține arta ca limbaj multicultural de expresie, propunând un intermezzo Italian, trei artiști reprezentativi pentru arta contemporană siciliană. Un demers de regăsire și promovare a universalității valorilor artistice și a energiei creative. Evenimentul “Per amore dell’arte. Edizione italiană” a fost organizat de Salvatore Mammola, managerul artiștilor, cunoscut pentru evenimentele sale cu artiști italieni, create în București .
Dimitri Salonia este un artist italian, recunoscut pe scena internațională, fondator al Scuola Coloristica Siciliana, de inspirație impresionistă. Dimitri Salonia este cunoscut pentru talentul înnăscut pentru pictură, el crescând în atelierul bunicului său Michele Amoroso, pictor figurativ format la Școala napolitană a lui Macchiaioli și un student al lui Domenico Morelli.
Mai târziu și-a inventat propriul stil și a pus bazele Școlii Culorilor Siciliene. Picturile sale sunt prezente în cele mai bune muzee europene și în multe biserici italiene. A fost întotdeauna inspirat de arta și tradițiile siciliene.Ideea fondării Școlii de culoare Siciliene provine din convingerea că suntem toți artiști, în special copii, și trebuie sa menținem pură și nealterată această expresivitate înnăscută. Această școală de artă se distinge prin utilizarea spasmodică a culorilor, care redau paleta coloristica naturala din Sicilia, iar fiecare lucrare nu pornește de la un desen, ci se naște prin culoare.
Lidia MonachinoMessina

Tanja di PietroMessina
Cu un talent debordant și versatill, a creat o linie vestimentară, o colecție de bijuterii și un parfum, inspirat de tradiția și aromele Siciliei.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508