Dan-Silviu Boerescu lansează ”Cristian Țopescu – seniorul sportului românesc”, la Bookfest

mai 30th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 2 iunie 2018, ora 12.00, la standul Editurii Integral (Romexpo, Pavilion B2, stand D 22), se va lansa vol. XVI din colecția Destine, Cristian Țopescu – Seniorul sportului românesc”. Autor –  Dan-Silviu Boerescu. Participă Cristina Țopescu, Ivan Patzaichin, Octavian Bellu și alte personalități ale sportului și media.

Cartea, apărută la o săptămână după dispariția marelui comentator, ar trebui să se găsească în biblioteca oricărui iubitor de sport. Comentând marile evenimente sportive într-o epocă în care nu existau laptopuri, iPad-uri sau smartphoane, Cristian Țopescu își înmagazinase datele, cifrele, statisticile etc. pe zeci de mii de fișe asupra cărora păstra o evidență strictă. Nimic nu se putea rătăci în uluitoarea sa arhivă și niciodată nu pleca să comenteze un meci, un campionat sau o olimpiadă fără ca înainte să-și facă selecția riguroasă de fișe, pe care, apoi, le parcurgea meticulos a mia oară, poate.

Autorul povestește momentul în care l-a întrebat care erau cele mai dificile transmisiuni. A râs un pic și mi-a explicat: „Campionatele de patinaj artistic!… Românii aveau televizoare alb-negru și eu încercam să redau bogăția de culori a costumelor artiștilor gheții, în special cele ale fetelor, care mă înnebuneau cu mulțimea de nuanțe a rochițelor lor…”

Din capitolele volumului: Omul care aducea culoare în casele noastre cenușii; Elena Ceaușescu : „Dați-l imediat afară pe Țopescu!”; Familia unui om îndrăgostit de viață: trei copii cu trei soții; Olimpiadele de fiecare zi ale unui comentator genial (dar cât se poate de natural); Cel care a iubit toate sporturile și a vorbit despre ele cu inima; În loc de Epilog, tristețea și nenorocirea din sportul românesc.

O dată cu marele ei comentator și înțelept tălmăcitor, Cristian Țopescu, piere, de fapt, cea mai importantă epocă a sportului românesc.

Număr de vizualizări :597


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro