”IDIOMATIC”, în premieră la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

mai 15th, 2018 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 16 mai 2018, ora 19:00, la sala Ion D. Sîrbu, Teatrul Național „Marin Sorescu” prezintă premiera spectacolului ”IDIOMATIC”, o co-producție a Teatrului din Liège (Belgia) și Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, în colaborare cu INCESA Craiova, Universitatea din Craiova, Centrul de Inovare MULTITEL și compania Transquinquennal, Bruxelles. După premiera de la Craiova, spectacolul va fi prezentat la Oslo, Norvegia.

În luna iunie a anului trecut a avut loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”,  OpenLab3 – prima întâlnire din cadrul proiectului „Drama goes Digital”, iar spectacolul IDIOMATIC este rezultatul îmbinării teatrului cu stiințele – munca unei echipe formată din actori, dramaturgi, regizori și oameni de ştiinţă din România, Olanda, Franţa, Belgia, Germania, Slovenia şi Norvegia, cu scopul de a introduce noile tehnologii media în arta spectacolului.

5 actori și actrițe se întâlnesc pe o scenă. Se află aici pentru a face împreună un spectacol. Până aici, nimic nou. Dar cei 5 vin din 5 țări diferite și vorbesc 7 limbi diferite fără a avea o limbă comună în care s-ar putea înțelege. Ce se va întâmpla?

Cum vor putea comunica și lucra împreună? Iată premiza de la care pornește IDIOMATIC.
Fără îndoială, limba este mijlocul fundamental de comunicare al oamenilor, un Turn Babel contemporan în care limbajul reflectă traseul nostru prin viață: familia, locul de naștere, școala, prietenii, profesia, preocupările. Deci limbajul nostru este diferit pentru că noi toți suntem diferiți.

Aici intervin oamenii de știință pentru a sparge barierele limbajului- cel puțin pentru public. Un software inteligent care va trebui să recunoască vocile actorilor, care vorbesc 7 limbi diferite, pentru a realiza o traducere simultană. Va reuși? Acesta este pariul pe care îl propune proiectul. Avem în fața noastră un experiment care este un pas important în ciocnirea dintre cele două lumi – teatrul și știința.

Romania

Text și regia: Marie Henry și Transquinquennal

Următoarele reprezentații: 17 mai, ora 19:00; 18,19 mai, ora 17:00;  07 → 09 iunie: Det Norske Teatret, Oslo (Norvegia).

Prețul biletelor este 15 lei și sunt disponibile la Agenția teatrală și online: https://ebilet.tncms.ro/ebilet

Idiomatic este parte a European Theatre Lab: Drama Goes Digital, proiect inițiat de European Theatre Convention, prin co-finanțare din Programul Comisiei Europene: Europa Creativă.

Număr de vizualizări :705


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro