spot_img

Festivalul Internațional de Film de la Istanbul, ediția XXXVII – număr record de invitați din România

În perioada 6 – 17 aprilie 2018, ochii cinefililor se îndreaptă către cel mai important festival de film al Turciei, Festivalului Internațional de Film IKSV, ajuns la ediția cu numărul 37. Trei producții românești au fost selecționate pentru acest an: ”Charleston– Andrei Crețulescu, ”Soldații. Poveste din Ferentari/ Soldiers. Story from Ferentari /” – Ivana Mladenovic și ”Pororoca” – Constantin Popescu. Organizatorii Festivalului IKSV au întocmit o listă generoasă de români care vor participa în cadrul festivalului, fie ca invitați, concurenți, parte din juriu sau participanți activi ai secțiunii ”Meetings on the Bridge”: Mihai Chriliov – membru juriu, Andrei Crețulescu (regizorul filmului ”Charleston”), Codruta Crețulescu (producătorul filmului ”Charleston”), Șerban Pavlu (actor, ”Charleston”), Ivana Mladenovic (regizorul filmului ”Soldații”), Ruxandra Cernat (regizor, participant la ”Meetings on the Bridge”), Oana Giurgiu (producător, participant la ”Meetings on the Bridge”), Irina Margareta Nistor (critic de film, invitat de onoare pe perioada festivalului).

Producătorul român și președintele Asociației ARTVIVA, Ruxandra Cernat este invitată în perioada 9 – 14 aprilie 2018să participe la secțiunea Meetings on the Bridge a festivalului, secțiune dedicată producătorilor și regizorilor de film. Pe parcursul a două zile, 12 și 13 aprilie 2017, sunt programate întâlniri cu oameni de film turci și străini, în cadrul cărora se vor discuta posibile co-producții și se vor prezenta proiecte cinematografice de viitor. Anul acesta, secțiunea Meetings on the Bridge se va afla la cea de a XIII-a ediție. Meetings on the Bridge are ca principal obiectiv intensificarea oportunităților pentru tinerele talente, implicate în realizarea unor producții de film originale, dezvoltarea de noi proiecte, oferind, în același timp, profesioniștilor din industria cinematografică internațională ocazia de a se întâlni cu noua generație de regizori și producători din Republica Turcia și /sau din țările vecine. Unul dintre punctele forte și totodată prioritare ale secțiunii, îl constituie susținerea continuității și a creativității producțiilor de film prin intermediul colaborării cu partenerii internaționali și cu ajutorul sponsorilor festivalului.

Obiectivul Artviva este acela de a crea o rețea internațională pentru dezvoltarea, producția și promovarea proiectelor de film, ficțiune și documentar, scurt și lungmetraj, precum și festivaluri, workshopuri și cultură vizuală, punând bazele și construind o rețea profesională în regiunea Europei de est. Portofoliul încă tânăr al Artviva include câteva scurt metraje, spoturi de prezentare, încercând să sprijine tineri realizatori, actori neprofesioniști sau valori recunoscute, sportive și culturale.

Artviva este un partener de încredere pentru festivaluri renumite care doresc să își extindă portofoliul de filme sau juriul internațional (DaKino IFF, Cinepolitica IFF, Psihanaliza și Film IFF), sau stabilind puncte noi de reper în mediul cultural românesc. Dar cel mai important, Artviva este inițiatorul și organizatorul câtorva ediții de traininguri internaționale de film, Film TEEP pentru proiecte de lung metraj și 4CC – 4 Corners of Culture pentru proiecte de scurt metraj, susținute financiar de Centrul Național al Cinematografiei și de parteneri internaționali cum ar fi Mannheim Meeting Place (Germania), WEMW – Trieste IFF (Italia), Hacetteppe University (Ankara, Turcia), MOB – Istanbul IFF (Turcia) și alți parteneri naționali cum ar fi UCIN, Institutul Cervantes, Che Elvire, Centrul Rus pentru Știință și Cultură.

Oana Giurgiu este absolventă a Facultății de Drept, dar pasiunea pentru film a desprins-o din zona aceasta. Dovada cea mai bună fiind lista lungă a participărilor sale pe platoul de filmare. Între 1995-1998, Oana Giurgiu a fost reporter/producator Tele 7abc. Perioadă care o găsește și ca director de productie pentru filmul documentar suedez Șarmul discret al Bucurestiului (1997) și regizor al filmului documentar Pânza de paianjen, producție LIBRA FILM. Din anul 2000, actualul producător de film devenea directorul departmentului de producție al postului Atomic TV și producător al programului de sport extrem Hai Hui. Din 2002, Oana Giurgiu este coordonatorul departamentului Guest al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Oana Giurgiu a regizat o serie de filme documentare despre copiii instituționalizați și abandonați, finanțată de Uniunea Europeană și Guvernul României. Anul 2004 o găsește director de locații al filmului Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu. Oana Giurgiu a coordonat, în același an, o serie de 5 spoturi publicitare pentru Budweiser, Canada, iar în mai 2004 a coordonat și standul Romanian Film Promotion din cadrul târgului The Promotion Show, desfășurat la Londra. Printre filmele regizate de Oana Giurgiu punctăm: Aliyah DaDa (2015); Me sem baxtalo? (2008), producător al filmelor: În căutarea tatălui pierdut (2016); De ce eu? (2015); America, venim! (2014); Despre oameni și melci (2012); Caravana cinematografică (2009); Katalin Varga (2009); Me sem baxtalo? (2008); Legături bolnăvicioase (2006), coproducător: Poziția copilului (2013); Katalin Varga (2009), producător executiv: Undeva la Palilula (2012), producător Hai-hui entertainment: Nunți, muzici și casete video (2008).

ICR Istanbul este un partener important al IKSV. Festivalul de Film Istanbul este organizat de cea mai importantă instituție de cultură din Republica Turcia, IKSV – Fundația pentru Artă și Cultură Istanbul, al cărei nume se regăsește des asociat cu cel al ICR Istanbul odată cu parteneriatele avute la Bienala Istanbul și la Festivalul de Jazz.

Irina–Margareta Nistor, invitata de onoare a festivalului, are o carieră impresionantă în lumea filmului. A debutat la Cinemateca Română și la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule, a devenit apoi redactor şi realizator de emisiuni. A dublat, pe video, peste 5000 de filme din engleză, franceză și italiană, între anii 1985-1996, despre care s-a făcut un documentar, de către o echipă de la Londra, cu co-producător român: „Chuck Norris versus Comunism”, lansat în competiție, la Festivalul de la Sundance, în 2015. Concepe o serie de cine-documente “Istoria se repetă”, despre anii 1957, 1958,1959, face un portret Toma Caragiu, şi un film studiu despre Impactul serialului asupra românilor. Urmează cursurile Seminarului de la Salzburg şi participă la 8 ediţii ale Forumului European de Cinema şi Televiziune. În anul 1993, realizează pentru canalul internaţional TV5, programul Cinematografia românească după 1989. A fost redactor-şef al revistelor Cinema Paradis şi Avanpremiera și colaborator a numeroase reviste. A tradus peste 90 de cărţi, inclusiv dicţionare, piese de teatru şi romane. Din 2002, este în juriul de preselecţie al Festivalului Internaţional de Film Dakino, iar din 2007, la Anonimul. Co-organizează festivaluri de film românesc la Bordeaux și de 7 ani la Montreal. Este membră în diverse jurii la Festivalurile din țară și străinătate, prezintă pelicule și susține sesiuni de Q &A. Irina Margareta Nistor este membră UCIN și s-a ocupat de selecționarea filmelor proiectate la Cinema Studio, participând anual, la întâlnirile Europe Cinémas, de la Cannes. De asemenea, este invitată de UniFrance la Paris, spre a realiza interviuri cu cineaștii din peliculele ce urmează a fi distribuite în România. Din 2011, participă la Festivalul de Psihanaliză și Film de la Londra, pe care îl organizează între timp, anual, și la București, din 2012.

În ultimii ani, ICR Istanbul a avut o strânsă colaborare cu festivalul de film. Cineaștii români au fost prezenți în juriul festivalului la ultimele ediții și au participat în mod constant la evenimentele din cadrul festivalului. În cadrul strategiei de promovare în Turcia a noii cinematografii românești, ICR Istanbul dorește să meargă mai departe în cadrul colaborării cu organizatorii Festivalului Internațional de Film Istanbul, sprijinind participarea cineaștilor români în cadrul evenimentului. Proiectul de față reprezintă o continuare a colaborării de lungă durată cu organizatorii Festivalului Internațional de Film Istanbul. An de an, producțiile românești sunt prezente în festival, iar regizori și oameni de film români sunt invitații importantului eveniment, fie pentru întâlniri cu publicul și cineaști turci, fie pentru a face parte din juriu sau a oferi master class-uri în cadrul festivalului. De asemenea, în cadrul secțiunii dedicate industriei de film, regizori sau producători de film români participă anual cu proiecte noi în vederea stabilirii de colaborări viitoare.

Proiectul face parte din categoria programelor suport pentru promovarea cinematografiei românești contemporane și a regizorilor români. Detalii despre organizatorul IKSV-Fundatia de Artă și Cultură Istanbul, puteți găsi la adresa: www.iksv.org.

IKSV-Fundația de Artă si Cultură Istanbul este o organizație non-profit fondată în 1973 și cel mai important partener cultural local. IKSV organizează anual cele mai importante și de succes festivaluri internaționale, din varii domenii: film, muzică, jazz, teatru, bienala de artă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508