Două săptămâni cu Christian Badea, la Filarmonica„George Enescu”

apr. 17th, 2018 | By | Category: Eveniment

Maestrul Christian Badea, artist român de faimă internațională, are o impresionantă carieră pe scenele celor mai prestigioase săli de concerte și opere din  Europa, America de Nord, Asia și Australia. Dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu“ din 2012, Christian Badea revine la București cu două concerte excepţionale, programate consecutiv pe 19, 20 și, respectiv, pe 26 , 27 aprilie 2018.

“În prima săptămână, pe 19 și 20 aprilie, publicul poate asculta două mari lucrări, Imperialul de Beethoven – unul din cele mai importante concerte pentru pian, şi Simfonia nr. 2 de Rahmaninov –  o altă capodoperă a stilului romantic, foarte îndragită. Solistă va fi pianista Luiza Borac”, apreciază dirijorul Christian Badea.

Pe 26 şi pe 27 aprilie, programul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” va fi alcătuit din lucrări semnate  de Joseph HaydnTe Deum pentru Maria Tereza, de Wolfgang Amadeus MozartConcertul nr. 4, în mi bemol major, pentru corn şi orchestră, KV 495, şi de Richard Strauss – Simfonia Alpilor. Solist va fi Martin Owen, cornist recunoscut pe plan internaţional, iar Corul Filarmonicii „George Enescu” va fi condus de Iosif Ion Prunner.

Concertul nr. 4 pentru corn şi orchestră este probabil cel mai frumos concert a lui Mozart pentru acest instrument. Avem norocul de a colabora cu unul din cei mai importanţi muzicieni ai momentului, cornistul britanic Martin Owen, fost  solist al Filarmonicii din Berlin, de mulți ani  şef de  partidă la Orchestra Simfonică BBC din Londra şi profesor de corn la Royal Academy din Londra. A venit de mai multe ori în România, a mai cântat ca solist cu  Filarmonica „George Enescu” Concertul nr. 1 pentru corn de Richard Strauss, am  colaborat și în proiectele Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică. În partea a doua a concertului din 26 şi 27 aprilie vom avea, Simfonia Alpilor de Richard Strauss, o lucrare dificilă, complexă, însă lirică şi dramatică în acelaşi timp, interpretată de o orchestră foarte mare. La Simfonia Alpilor, solistul Martin Owen se va alătura Orchestrei Filarmonicii şi va cânta ca şef de partidă în orchestră”, subliniază dirijorul Christian Badea.

Concert simfonic
Joi, 19 si Vineri, 20  Aprilie 2018, 19:00 – 21:00
Sala mare
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solistă
LUIZA BORAC

Program

Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian și orchestră, op. 73

Serghei Rahmaninov
Simfonia nr. 2, în mi minor, op. 27

Concert simfonic
Joi, 26 și Vineri, 27  Aprilie 2018, 19:00 – 21:00
Sala mare
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Program

Joseph Haydn
Te Deum pentru Maria Tereza

Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul nr. 4, în mi bemol major, pentru corn şi orchestră, KV 495
Solist MARTIN OWEN

Richard Strauss
Simfonia Alpilor

Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul
www.fge.org.ro

CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian  Badea a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokyo), Concertgebouw (Amsterdam).  A condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără  Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Gothenburg Symphony, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Sankt Petersburg, Residentie Orchestra, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre Nationale de Lyon, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra (Torino), Maggio Musicale Orchestra (Florența), Gulbenkian Orchestra (Lisabona) și Orquesta Nacional de España.

La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat ce cuprinde multe dintre producțiile difuzate de MET în întreaga lume. În Asia, a dirijat Filarmonica din Hong Kong, iar la pupitrul Tokyo Philharmonic a făcut un turneu în Japonia. În America de Nord, a fost invitat la Pittsburgh Symphony, Detroit, Atlanta, National Symphony și Baltimore Symphony.

În mai 2015, Christian Badea a condus actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor și regizor, actul I din opera lui Richard Wagner, un concert-spectacol care s-a impus, cu siguranţă, drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului 2016.

În Australia, unde este invitat frecvent de mulţi ani, Christian Badea a condus, în februarie şi martie  2017, premiera operei „Tosca“ de Giacomo Puccini, în regia lui John Bell. De altfel, cu Opera din Sydney a semnat un contract  de colaborare până în 2019.  La Opera din Budapesta  a dirijat premiera spectacolului „Dialogurilor Carmelitelor“ de Poulenc, iar  în octombrie 2017,  a condus, tot  la Budapesta, „Stiffelio“ de Giuseppe Verdi.

Pe 5 decembrie 2017, maestrul Christian Badea a dirijat  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, unde a repurtat un triumf care a rivalizat cu premiera aceleiași opere două zile mai târziu la  Scala din Milano.

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, Cho Liang Lin, Mitsuko Uchida, Misha Maisky, cântăreți de operă – Placido Domingo, Renée Fleming, Bryn Terfel, Natalie Dessay, Thomas Hampson și regizori – Stefan Herheim, Bruce Beresford, David Pountney, John Cox, Werner Herzog, Andrei Șerban, Keith Warner.

LUIZA BORAC

„Pasiune, sensibilitate și tehnică formidabilă sunt cuvintele care descriu performanţa Luizei Borac.” (BBC Music Awards)

Luiza Borac, nume consacrat pe marile scene ale lumii, a absolvit Universitatea Națională de Muzică la clasa profesorilor Lavinia Coman și Gabriel Amiraș. S-a perfecționat apoi la Conservatorul din Hanovra, la clasa de măiestrie a profesorului Karl-Heinz Kämmerling, devenind și asistenta maestrului. A participat la cursuri de măiestrie la Julliard School în New York, Academia de Vară din Salzburg precum şi la Fundația Como.

Luiza Borac s-a numărat printre câştigătorii Concursului Internaţional „George Enescu”, fiind distinsă şi cu Premiul „Tânăr Artist al Anului”.

În 2007 a obținut premiul pentru cea mai bună înregistrare solo a anului în format CD, oferit de BBC pentru inregistrarile lucrărilor pentru pian de George Enescu.

Solista a concertat alături de orchestre renumite, printre care Orchestra Filarmonicii din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, orchestrele radiodifuziunilor din Bucureşti şi Köln, și a susţinut recitaluri în săli prestigioase precum: Carnegie Weill Hall, Steinway Hall (New York, Hamburg şi Londra), Filarmonica din Köln, Concertgebouw Amsterdam, Ateneul Român din Bucureşti, Puccini Hall din Milano, Radio Hall din Hamburg.

În România, Luiza Borac continua sa sprijine proiecte de caritate pentru copiii orfani și fără adăpost. În 2013 a fost lansat albumul cu lucrări pentru pian de Dinu Lipatti, alături de orchestra Academy of St-Martin-in-the-Fields, înregistrare ce a obținut cinci stele de la BBC Music Magazine și 18 stele (max.) de la Piano News.

MARTIN OWEN

Martin Owen, cornist recunoscut pe plan internaţional, concertează atât în calitate de solist, cât şi în formaţii camerale şi participă la numeroase festivaluri. În prezent  este prim-cornist în ansamblul BBC Symphony Orchestra după o perioadă de zece ani, cu aceeaşi funcţie, la Royal Philharmonic Orchestra. În stagiunea 2012-2013 a colaborat în calitate de  prim-cornist cu Berliner Philharmoniker. Cu un repertoriu cuprinzând concerte pentru corn de Mozart, Richard Strauss, Schumann, Messiaen, Britten, Elliott Carter şi Oliver Knussen, solistul a fost acompaniat de orchestre precum BBC Symphony, Royal Philharmonic, Orquesta Nacional de Espana, New World Symphony, Ensemble Modern. În 2008 a debutat la Barbican Center din Londra cu premiera Concertului pentru corn de Elliott Carter, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la naşterea compozitorului. A revenit pe scena de la BBC Proms în 2009, prezentând concertul de Oliver Knussen, cu compozitorul la pupitrul orchestrei BBC Symphony. Solistul a înregistrat peste 300 de benzi sonore , printre care cele ale renumitelor filme James Bond, Harry Potter, Războiul stelelor, Piraţii din Caraibe.

Număr de vizualizări :902


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro