Picnic poetic de Ziua Internațională a Francofoniei, la Timișoara

mart. 16th, 2018 | By | Category: Postcard

Toate culorile lumii francofone în doar 17 silabe. Pentru al patrulea an consecutiv, cu ocazia Zilei Francofoniei, pe 20 martie 2018, între orele 12.00 şi 14.00, Institutul Francez din România îi invită pe toţi francofonii şi francofilii români să sărbătorească frumuseţea şi diversitatea limbii franceze în şcoli sau la locurile lor de muncă, în cadrul unei noi ediţii a Picnicurilor poetice #Haikunoi2018.

Create în 2015, Picnicurilor poetice Haikunoi sunt organizate de Institutul Francez din România şi de către Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francophone din România (GADIF), împreună cu instituţii de învăţământ préuniversitar (şcoli, licee), universităţi şi societăţi comerciale de diferite profiluri. În 2018, evenimentul beneficiază şi de parteneriatul extraordinar cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei – Biroul pentru Europa Centrală şi de Est (OIF-BRECO). Această sărbătoare este plasată sub Înaltul Patronaj al Excelenţei Sale, Doamna Michaëlle Jean, Secretar General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, şi a Doamnei Leïla Slimani, reprezentant personal pentru francofonie al Preşedintelui Republicii Franceze, Domnul Emmanuel Macron.

La Timișoara, francofonii sunt așteptați pentru picnicul poetic în grădina Institutului Francez, , între ore 12.00-14.00. De la aceeaşi oră, reprezentanţi ai Institutului Francez din Timișoara se vor afla și în unități de învățământ din județul învecinat, Arad.

Participarea la picnicurile poetice este la îndemâna oricui – la şcoală, în întreprinderi, societăţi comerciale, organizaţii şi asociaţii de toate felurile, la orice loc de muncă. În România şi – de anul acesta – în alte ţări, evenimentul pune în valoare creativitatea fiecăruia dintre noi (participanţii sunt invitaţi să imagineze haiku-uri în limba franceză) şi reprezintă un moment festiv, de afirmare a francofoniei, reunind mii de persoane care împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru limba franceză. Picnicul pune în evidenţă beneficiile învăţării limbii franceze de către tineri, ceea ce constituie un avantaj în plus pe piaţa muncii. Nu în ultimul rând, Haikunoi este o pledoarie în favoarea multilingvismului, a descoperirii tradiţiilor si culturilor diferite ; însuşi numele evenimentului vorbeşte despre acest lucru printr-un joc de cuvinte între propoziţia din limba română „Hai cu noi” şi denumirea tipului ancestral de poem japonez, haiku. Să ne reamintim, haiku-urile sunt poeme foarte scurte care, în japoneză, se scriu pe un singur rând; în alte limbi, ele se compun din trei rânduri diferite de 5-7-5 silabe.
De la an la an, evenimentul a câştigat în amploare graţie entuziasmului şi contribuţiei personale a profesorilor de franceză din întreaga ţară, conferind încă şi mai multă vizibilitate francofoniei şi francofiliei pe întreg teritoriul României. În 2018, si-au anunţat participarea aproape 5000 de participanţi din peste 50 de oraşe şi comune din ţară.

În 2017, Picnicurile poetice au fost incluse în circuitul Grand Tour, marcă de excelenţă aflată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Republicii Franceze. Această marcă reuneşte evenimente culturale şi patrimoniale prestigioase, selecţionate pentru capacitatea lor de a pune în valoare bogăţia, diversitatea şi vitalitatea francofoniei culturale şi de a creşte atractivitatea acesteia în lume. Anul acesta, graţie OIF, marca Haikunoi şi Picnicurile poetice vor ajunge în mai multe ţări – Bulgaria, Republica Moldova, Serbia.
Programul Picnicurilor poetice Haikunoi 2018 :

– între orele 12.00 şi 14.00 – postarea haiku-urilor pe pagina Facebook a evenimentului – https://www.facebook.com/events/174678723075747/ – însoţite de hashtagul #haikunoi2018; publicarea poemelor, în acelaşi mod, şi pe propriile pagini/profiluri Facebook (şi pe alte reţele sociale).

– între 12.00 şi 12.15 – deschiderea oficială a evenimentului;

– între 12.15 şi 13.45 – picnic, prezentarea haiku-urilor pe Internet, pe panouri, baloane şi alte suporturi disponibile, activităţi diverse.

Organizator: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din Timișoara

Parteneri: GADIF, OIF-BRECO, Asociația Apeca, Asociația Hexagone

Sponsori : MGI Coutier, Helpline, Fornetti, Auchan

Număr de vizualizări :840


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro