Expoziţia „MATERIE“ a artistului Róbert Köteles, la Galeria ICR Viena

mart. 14th, 2018 | By | Category: Postcard

În perioada 20 martie – 27 aprilie 2018, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă expoziţia „MATERIE“ semnată de Róbert Köteles. Vernisajul are loc marţi, 20 martie, de la ora 18.30, la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040), în prezenţa artistului Róbert Köteles şi a curatorului Ana-Maria Altmann.

„Într-o lume în care omul și-a redus de bună voie existența la două premise, și anume participarea la rețele sociale („networking“) și auto-expunere histrionică, Róbert Köteles pornește în căutarea adevărului. Un adevăr aflat dincolo de un potop de imagini de tip auto-referențial ce sondează cauzalități existențiale de ordin general. În spatele acestei revărsări exuberante, adevărul căutat pare a prinde contur în baza promisiunii de mântuire universală făcută de noile media. Artistul transformă această confruntare inevitabilă, permanentă cu corporalitatea vieții reale pe de o parte în negație iar pe de altă parte în eliminarea oricărei urme de figurativ din universul lucrărilor sale, o soluție care elimină radical tocmai problema acestor chestiuni atinse de temporalitate. – Ce vedem deci? În primul rând vedem linia. Observăm ca întotdeauna cum, cu o acribie aproape obsesivă, o linie se intersectează cu alta; din împreunarea lor iau naștere romburi, apare o rețea, se creează o structură, se formează o suprafață care menține compactă țesătura pânzei și conferă stabilitate realității. Urmărind linia până sus, la cel mai îndepărtat punct al ei, plasticitatea culorii devine evidentă: granița dintre ce e condiție și ce e ancoră se estompează din ce în ce mai tare, identificarea cauzei și a efectului este imposibilă. Tehnologia și forma se suprapun prin proprietățile lor structurale și, prin urmare, se activează simultan. De aici și vivacitatea operei, o vivacitate care îl scutește pe artist de recursul la figurativ în favoarea absolutizării spațialității și a valorii ideoplastice a liniei. Linia îi este suficientă. Prin ea reușește să spună totul chiar și atunci când nu dorește decât un singur lucru – un adevăr de-a lungul unei linii care există cu mult înainte de a se transforma în rețea și care va dăinui dincolo de dizolvarea acesteia…“ (Ana-Maria Altmann)

Róbert Pál Köteles s-a născut în 1975 în Salonta (judeţul Bihor); trăieşte şi lucrează în România. Între 1993-1998 a urmat cursurile Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte şi Design, secţia pictură, clasa profesor Constantin Flondor. Cunoscut pe scena artistică românească atât în calitate de pictor cât și ca scenograf, Köteles și-a câștigat recunoașterea internațională prin nenumărate expoziții în țară și străinătate, precum și prin participarea la diferite târguri de artă și simpozioane.

Mai multe detalii despre Róbert Köteles şi despre lucrările acestuia pot fi accesate pe kotelesrobert.blogspot.co.at

Expoziţia „MATERIE“ poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 21 martie – 27 aprilie, de luni până vineri, între orele 10.00-17.00. Intrarea este liberă.

Număr de vizualizări :718


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro