Caravana Docuart se plimbă la Sibiu și Târgu Jiu

mart. 21st, 2018 | By | Category: Postcard

Caravana Docuart își continuă traseul celei de-a 5-a ediții. Astfel, după Sibiu (21 martie 2018), ajunge la Târgu Jiu în zilele de 22 și 23 martie, cu o selecție de documentare românești contemporane, premiate și rar expuse. Prima oprire, la Sibiu, a avut loc miercuri, 21 martie 2018, la Librăria Habitus, unde au fost proiectate cel mai bun documentar studențesc și filmul cu cea mai bună imagine în secțiunea principală, ambele premiate la festivalul documentarului românesc – București Docuart Fest 2017 (BDF). ”Cine iubește și lasă” (R. Victor Gălușcă) spune povestea celor 4000 de negative din anii ’60 găsite într-o casă abandonată, într-un sat aproape pustiu din România. ”Secondo Me”, în regia lui Pavel Cuzuioc, ne poartă prin viețile de zi cu zi a 3 garderobieri care își desfășoară activitatea în 3 opere din Europa: Opera din Viena, Opera Scala din Milano și Opera din Odesa.


Următorul oraș pe harta Caravanei este Târgu Jiu, unde spectatorii sunt așteptați cu opt proiecții în cele două zile în care evenimentul va fi prezent la Universitatea Constantin Brâncuși, Sala Amfiteatru 1, parter (Cal. Eroilor nr. 30).

Prima zi de proiecții, 22 martie, începe la 18:00 cu același ”Cine iubește și lasă”. De la 18:20 învățăm lecția despre cum acționând micro, influențăm macro, prin documentarul regizat de Ioana Grigore – ”Mereu pe fugă, dar nu și astăzi”. La final, Ioana va fi prezentă la discuții pentru a povesti mai multe despre cazul satului în care astăzi există o practică ecologică datorită unei singure inițiative a unui om. De la 19:00 rulează ”Variațiuni pe un nume”, cel mai bun documentar de televiziune în 2017 la BDF, în regia Violetei Gorgos, iar seara se încheie cu producția premiată pentru cel mai bun documentar românesc al anului – ”Varză, cartofi și alți demoni”­ – o satiră a realităților curente din agricultura europeană care observă îndeaproape cazul unui sat din România chiar prin ochii regizorul Șerban Georgescu.

Vineri, 23 martie, Caravana propune 3 scurtmetraje studențești, începând cu 18:00: ”Interzis… la apă plată” (R. Ioan Vintilă) – o frântură din viața de noapte a unui club din București, ”O viață ratată” (R. Eugeniu Bocancea) – istoria de rezistență a unui național țărănist în fața represiunilor regimului socialist din România și ”Rise Up” (R. Adrian Moisiu, Marius Mihordescu) – flashurile de conștiință ale unui taximetrist bucureștean trăite cu o săptămână înaintea unei operații, iar filmul deține titlul pentru cea mai bună imagine în secțiunea sa. La finalul fiecăruia vom sta de vorbă cu tinerii regizori prezenți pentru sesiuni de Q&A.

Caravana se încheie cu proiecția filmului ”Camera Obscura”, de la 19:45, prezentând povestea cinecluburilor din România în anii comunismului: o bucată de istorie îndeaproape documentată, povestită de cinefilii de atunci și regizată de Gheorghe Preda.

“Caravana se aliniază preocupării noastre de a atrage și genera manifestări culturale în oraș, de a crea o dinamică culturală ce poate crește organic alături de o comunitate numeroasă, interesată și receptivă”, spune Adrian tudor, viceprimarul orașului Tărgu Jiu.

Caravana Docuart sprijină sectorul cultural și face accesibile produse cinematografice românești în orașe în care cinema-ul nu există ca obicei cotidian ori ca spațiu fizic. Acest proiect creează dialog în comunitate, educă și informează.

Caravana Docuart merge la drum cu documentarul românesc alături de BMW România.

Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Intrarea în lumea documentarului este liberă!

Organizator: Asociația Docuart

Cofinanțat: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei

Sponsor principal: BMW Group

Sponsor: Davios / Târgu Jiu

Parteneri: Este Film Festival, Librăria Habitus, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Tg. Jiu,

Universitatea Constantin Brâncuși Târgu Jiu

Număr de vizualizări :802


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro