spot_img

”Pretutindeni te găsește poezia. Poeme”, de Titos Patrikios

La Editura Omonia, în Colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă”, a apărut volumul ”Pretutindeni te găsește poezia. Poeme”, de Titos Patrikios- Ediție bilingvă. Selecție, prefață și traducere: Andreas RADOS. Studiu introductiv: Eleni ANTONIADOU.

*

Continuând seria edițiilor bilingve din colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă” inaugurată în 1999, cea mai recentă apariție a Omoniei este  un volum  jubiliar, care marchează o dublă aniversare, a poetului și a traducătorului.

În 2018 Titos Patrikios serbează nouă decenii de viață și 75 de ani de când s-a înrolat în slujba literaturii și a societății pe care le slujește credincios. Deși i s-au tradus de-a lungul timpului poeme în presa românească, Titos Patrikios (născut în 1928 la Atena), personalitate complexă – poet, eseist, traducător –, autor al unei opere solide, cu multiple fațete, încununată cu prestigioase premii naționale și internaționale, una dintre cele mai percutante voci ale liricii grecești, se prezintă publicului român cu o selecție din versurile sale, în care figurează, între altele, o compoziție emblematică pentru întreaga sa creație, Acolo te găsește poezia, considerată de Eleni Antoniadou, prefațatoarea ediției, „un excepțional eseu de poetică”.

Ediția românească a selecției din opera poetică a lui Titos Patrikios este rodul inițiativei și strădaniilor profesorului Andreas Rados, căruia cultura elenă și cultura română îi datorează deopotrivă recunoștință pentru statornica promovare în dublu sens – dinspre Grecia și Cipru spre România, leagăn de elenism, dinspre România, spre cele două străvechi vetre ale elenismului. Autor de cărți și manuale didactice, Andreas Rados semnează, singur sau în colaborare, 19 volume, în majoritate antologii (Un cântec despre România,1980, Odele Mării Egee,1996, Soarele Verghinei,2003, Zăvorește Grecia în inima ta, 2005, Odele Olimpului, 2007), în paginile cărora prezintă selecții, însoțite de prefețe și ample note bio-bibliografice,  din creația a 120 de poeți greci și ciprioți. În paralel, Andreas Rados și-a îndeplinit cu tenacitate și rolul de ambasador al literaturii române în  Grecia și Cipru. Traduceri ale sale din lirica românească au fost găzduite de publicații prestigioase din cele două țări, unele fiind strânse și în volum (Regret că nu sunt grec. Patru poeți români: Ana Blandiana, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Ioanid Romanescu, Atena, 2007).

Prima ediție românească din creația lui Titos Patrikios, la  90 de ani și la 75 de ani de activitate literară, care apare din inițativa scriitorului și traducătorului Andreas Rados (n.1938), care aniversează 80 de ani și 60 de ani în slujba scrisului, este prefațată de o distinsă cercetătoare a literaturii neoelene, Eleni Antoniadou. Autoare a unor studii asupra operei poetului aniversat, ca și a unei monografii despre relația specială pe care Titos Patrikios, asemenea confraților săi Yorgos Seferis și Odysseas Elytis, a avut-o cu Ciprul.  „Titos Patrikios”, notează autoarea studiului introductiv, „este un poet grec a cărui operă fie că vorbește de trăirile sale personale, fie de cele colective, ca toate operele autentice ale literaturii, fără să-și piardă caracterul local, dobândește caracter supranațional și universal uman. De aceea este important că o astfel de voce poetică poate astăzi, prin prezenta ediție, să ajungă la cititorii români… Poezia lui Titos Patrikios este prin excelență una politică și prin intermediul ei poate fi cunoscută istoria în modul special în care poezia pune în lumină evenimentele. Totuși, aceasta este doar o parte a adevărului, fiindcă Patrikios are și multe alte calități. Este gânditor, este călător, este un mare creator de imagini și cinematografist al poeziei, este liric sau uneori și zeflemisitor, este profund erotic. Este, în principal, un poet care prin propria autobiografie poetică ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine.”

În ajunul Zilei Internaționale a Poeziei și în pragul Zilei Naționale a Greciei din 25 Martie,  imnul închinat Poeziei de bardul atenian este  emoționant și revelator : „Atunci când te întrebi despre lucruri prima oară întâlnite…despre lucruri pe care doar le-ai visat/și cândva, unul poate s-a împlinit…Acolo sus te găsește poezia”… [Poezia]„îți scoate la lumină lucruri care pân-atunci zăceau în întuneric… îți dezvăluie adevărul, îți spune clar că ea aparține tuturor. Acolo sus poezia găsește pe fiecare dintre noi.”

Poezia,  am putea spune, împrumutând titlul  ediției, ne găsește pretudindeni.

*

”Pretutindeni te găsește poezia. Poeme”, de Titos Patrikios

Ediție bilingvă

Colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă”, Editura Omonia, București, 104 pag.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508