Spectacolul ”Unbounded”, la Teatrul Taborda din Lisabona

feb. 13th, 2018 | By | Category: Eveniment

Institutul Cultural Român de la Lisabona susține organizarea a două reprezentații ale spectacolului Unbounded, la Teatrul Taborda din Lisabona. Spectacolul face parte din stagiunea 2017 a teatrului Viriato din Viseu, iar concepția și coregrafia îi aparțin artistului român Romulus Neagu.  Cu sprijinul Companiei Teatro da Garagem și al ICR, spectacolul care are o durată de 45 de minute va fi itinerat, în perioada 16-17 februarie 2018, la Teatrul Taborda din Lisabona, după cum urmează: vineri, 16 februarie, ora 15.00, spectacol pentru publicul școlar; sâmbătă, 17 februarie, ora 21.30, spectacol pentru publicul larg.

Spectacolul, în interpretarea actorului portughez João Santiago, este o reprezentare intimă a reflecției personale a coregrafului. Subiectul principal al acestui solo este problema identității și cum aceasta devine o prioritate, nu numai în sfera socială, ci și în contextul specific al scenei artistice – conceptul relației între persoana ca individ și persoana ca artist. Spectacolul vizează în special publicul tânăr, care, trecând prin mari schimbări de identitate, se poate vedea oglindit în dialogul scenic al procesului artistic cu procesul indentitar de maturizare.

Romulus Neagu, născut în 1973, în România, s-a stabilit în Portugalia în urmă cu 8 ani. În prezent este artist asociat la Teatrul Viriato din Viseu. Interpret, coregraf și profesor, Romulus Neagu a absolvit cursurile Liceului de Coregrafie „Floria Capsalli“ din București în 1993. Ulterior, a aprofundat studiul dansului contemporan cu Christine Bastin, Karine Saporta, Thiery Bae, Dominique Bagouet, Jeremy Nelson și Joseph Nadj. A colaborat cu Opera Națională București, Compania Orion, Ventura Dance Company și Companhia Paulo Ribeiro, participând și în proiecte conduse de Benvindo Fonseca, Cláudio Hochman, John Mowat, José Wallenstein, Madalena Victorino și Ricardo Pais. În coproducție cu diverse instituții, a dezvoltat proiecte proprii, precum: „O ensaio de um Eros possível“, „A invisibilidade das pequenas percepções“, „A partir do adolescente míope“ și „Alibantes“. Dezvoltând o activitate pedagogică continuă în domeniul dansului, a creat diverse proiecte pentru grupuri specifice, comunități de emigranți, persoane cu deficiență, adolescenți în programe de reintegrare socială, etc.

Născut în 1995 în Oliveira de Azemeis, João Santiago a început studiul dansului în Conservatório de Música da Jobra na Vila da Branca, distrito de Aveiro (2008-2013). Aici a avut oportunitatea de a lucra cu Inês Negrão Martins, Romulus Neagu, Anabela Domingues, Constantin Georgescu, Uxia Pereiro Vaello, Lara Pereira, André Braga, João Dias e Madalena Victorino. Din 2013 până în 2017 a studiat în ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten în Arnhem, Olanda, obtinând titlul de „Bachelor Dancer/ Maker“. În 2017 a fost stagiar în National Dance Company Walles, Cardiff și a fost interpret al companiei Radar 360º, Porto.

Număr de vizualizări :774


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro