Regatul Boemiei istorice, tema unui nou concert al Stagiunii „Cartografii sonore” la MNHCV

feb. 20th, 2018 | By | Category: Eveniment

Și în 2018, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, la fiecare final de lună muzica va dezvălui povestea unei hărți din vremuri îndepărtate. Marți, 27 februarie, de la ora 18:00, publicul este invitat în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39 la deschiderea Stagiunii „Cartografii sonore” pe anul 2018. Invitat să concerteze va fi Solartis Quartet, cu un program ce va cuprinde lucrări de J. Haydn, L. van Beethoven și A. Dvořák, trei compozitori a căror biografie este corelată cu ținutul Boemiei istorice, tema acestui eveniment.

Solartis Quartet și-a construit deja prestigiul prin abordarea proaspătă și profesionistă a programului ales, adăugând mereu o notă de nonconformism clasicismului muzical, valori prin care și-a cucerit, de altfel, publicul în marile săli de concerte din România, dar și distincțiile internaționale.

Prețul biletului de intrare la Muzeu este de 8 lei, vizitatorii fiind îndrumați să facă o rezervare din timp la eveniment, locurile fiind limitate. Rezervarea se face prin completarea formularului disponibil pe site-ul muzeului: www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-concertele-mnhcv/

Harta Regatului Boemiei, dintr-o perspectivă cu trei secole în urmă

Harta în jurul căreia se va contura evenimentul va fi Regni Bohemiae, Ducatus Silesiae, Marchionatus Moraviae et Lusatiae, realizată de reputatul cartograf german J. B. Homann și publicată la Nürnberg, în anul 1720.

Pe hartă sunt reprezentate cele mai importante ţări ale Coroanei boeme, aflate în regiunea Boemia din Europa Centrală: regatul Boemiei, ducatul Sileziei, mărcile Moraviei şi Lusaciei. Vreme îndelungată, acestea au fost legate de Regatul Boemiei prin monarhie comună și prin relații feudale. Au devenit parte a Imperiului Austro-Ungar până la dizolvarea sa, în 1918, iar ulterior, evoluţia lor a fost diferită. Astfel, Regatul Boemiei şi Marca Moraviei alcătuiesc teritoriul Cehiei de astăzi, cu capitala Praga semnalată pe hartă; Silezia se împarte între Germania, Cehia şi Polonia, iar Lusacia, între Germania şi Polonia.

Harta prezintă, aşadar, zona central europeană înaintea formării Imperiului Austriac şi cu aproape două sute de ani înainte de reconfigurarea geo-politică de la sfărşitul Primului Război Mondial.

Mai multe despre configurația acestei hărți vă va prezenta muzeograful Despina Hașegan, în deschiderea evenimentului. Harta aleasă va deveni, ca și până acum, harta lunii următoare la MNHCV și va beneficia de o expunere aparte.

Despre dinamici geografice și timpuri sonore

Și la acest concert, publicul va fi invitat să descopere legături subiective între dinamicile geografiilor europene și dinamica muzicii clasice, cu atât mai mult cu cât cei trei compozitori au drept numitor comun Boemia.

Programul serii de marți, 27 februarie, ora 18:00

Solartis Quartet

J. HaydnQuartet op. 64 no. 5 “The Lark”
L. van BeethovenQuartet op. 95 “Serioso”
A. DvořákQuartet op. 96 no. 12 “American”

Vor interpreta:

Simina Croitoru – vioara I, Ana Maria Marian – vioara a II-a, Theodor Andreescu – violă, Andrei Niţescu – violoncel.

Laureați ai Concursului Internațional de Muzică de Cameră de la Plovdiv (2014), membrii Solartis Quartet promit un concert de excepție prin care și-au propus să ofere tuturor celor prezenți o nouă perspectivă asupra muzicii de cameră.

Programul ales cuprinde cu preponderență un repertoriu tipic școlii vieneze de compoziție (Haydn și Beethoven), clasicismul vienez fiind legat de perioada când Boemia făcea parte din Imperiul Austriac și influența, așadar, muzica în mediul academic, inclusiv în Boemia.

Iar legătura cu Dvořák, cel de al treilea compozitor, este dată de originile sale boemiene (fiind născut la 8 septembrie 1841 într-un sat în apropiere de Praga, respectiv in regiunea Boemia din Cehia). Dvořák este și primul compozitor boemian cu notorietate mondială, afirmându-se prin capacitatea de a integra, cu mult rafinament, materiale folclorice în limbajul muzical romantic de secol XIX.

Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

Informații suplimentare

Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române dar și țările Europei și alte continente. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.
Găzduit într-o clădire construită în perioada interbelică, într-un stil ce aduce aminte de palatele venețiene de secol XV, MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor și un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii.

Despre UCIMR

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Număr de vizualizări :563


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro