spot_img

Răzvan Stoica și vioara sa Stradivarius din 1729, pe scena Sălii Radio

Miercuri, 14 februarie 2018, de la ora 19.00, după o evoluție impresionantă pe scene prestigioase din întreaga lume, violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica revin în România pentru a susține un recital extraordinar la Sala Radio.

Răzvan Stoica a câștigat în 2013 premiul New Talent la Bratislava, cea mai importantă competiție dedicată tinerilor muzicieni, fiind primul muzician român cu o asemenea performanță în istoria acestui concurs inițiat de Sir Yehudi Menuhin. Are în palmares peste 30 de premii naționale și internaționale, iar din 2009 cântă pe vioara Stradivarius ex – Ernst din 1729, câștigată în urma concursului Strad Prize, de la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidați. Din 1996 cântă alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, în Duo Stoica, o formulă de succes care i-a adus în concerte și recitaluri nu doar pe pe mari scene din Europa, dar și în Statele Unite și Asia.

La Sala Radio cei doi muzicieni propun un dialog spectaculos între muzica clasică și tango-ul argentinian. Astfel, seara va debuta cu Serenada melancolică, op. 26, de Ceaikovski, urmată de Variaţiuni pe o temă originală, op. 15, de H. Wieniawski și de Balada lui George Enescu. Programul va continua cu Preludiu şi Allegro de Fr. Kreisler / Pugnani, Romanța andaluză de Pablo Sarasate și  Variațiunile I Palpiti, op.13, de N. Paganini. Seara se va încheia pe acorduri de tango argentinian, cu Histoire du Tango de Astor Piazzolla.

La finalul recitalului, Editura Casa Radio va prelungi întâlnirea cu cei doi apreciaţi artişti, prin organizarea, în foaierul central al Sălii de concerte Radio, a unei sesiuni de autografe oferite pe albumul intitulat Virtuosity and Passion, un CD ce strânge un mănunchi de piese celebre din repertoriul violonistic, compuse de Paganini, Sarasate, Kreisler, Wieniawski, Ysaÿe, Pugnani, Ravel, Arvo Pärt, Ciprian Porumbescu şi interpretate de Răzvan Stoica pe celebra sa vioară Stradivarius.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Răzvan Stoica

Farmec pătrunzător și timbru răpitor, bravură tehnică ce iți taie respirația, intonație strălucitoare…, va deveni unul dintre cei mai mari violoniști ai generației sale. (Meunsteriche Zeitung)

Câștigător al premiului NEW TALENT Bratislava 2013 și al titlului de Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani.

Cunoscut pentru virtuozitatea sa, pasiunea și superba sa interpretare, violonistul Răzvan Stoica și-a stabilit deja bazele unei cariere impresionante. Reprezentațiile sale carismatice au captat atenția atât a presei cât și a publicului. Mânuindu-și cu pasiune vioara de la o vârstă fragedă, Răzvan a fost admis la Liceul de Muzică George Enescu din București, unde a lucrat cu prof. Olivia Papa, dar și cu maeștrii Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi, acesta din urma fiind cel care, după spusele lui Răzvan „l-a format ca violinist și ca om”. După absolvire, Răzvan și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam, la clasa prof. Ilya Grubert, dar a participat și la cursuri de măiestrie cu violoniști ca Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis și Pinchas Zuckerman.

Răzvan a primit peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care la Concursul Perosi (Tortona), competițiile olimpice pentru vioară (România) și Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). În anul 2009, Răzvan a primit premiul I în cadrul Strad Prize la Salzburg. În urma acestui concurs, lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius, datând din anul 1729. Răzvan a evoluat, atât ca solist invitat cât și în recitaluri camerale cu Duo Stoica, în Amsterdam, la Royal Concertgebouw, Paris, la Theatre des Champs Elysées, Brescia, la Teatro San Barnaba, Genova Teatro Carlo Felice, și Santander, Spania, la Palacio de Festivales etc.

Din 1996 s-a alăturat surorii lui, pianista Andreea Stoica, cu care a format Duo Stoica, formulă camerală de mare succes.

În 2012, Răzvan a semnat un contract de înregistrări cu casa de discuri olandeză Aliud. Primul disc produs sub acest contract, Capriccioso, a fost lansat în septembrie 2012, fiind vândut în întreaga lume. A urmat imprimarea, foarte apreciată de către critici, a celor 24 de Capricii de Niccolò Paganini și cea a Simfoniei spaniole pentru vioară și orchestră op. 21, de Edouard Lalo, împreună cu orchestra Academiei Beethoven din Cracovia, dar și Virtuosity and Passion, album produs de Editura Casa Radio. Răzvan Stoica continuă să-și alcătuiască un distins catalog de înregistrări, alături de casa de discuri Universal Music România, unde a imprimat albumele A Journey into Classical și Strad Style – coloana sonoră a filmului cu același nume (premiera în februarie 2017).

Răzvan și Andreea Stoica (Duo Stoica) pot fi văzuți frecvent în concerte la The Gewandhaus Leipzig, Het Concertgebouw Amsterdam, Berlin Konzerthaus și Musikverein, Viena, dar și în Statele Unite, Japonia și în Europa Centrala și de Est.

Andreea Stoica

Cariera muzicală a Andreei Stoica începe la vârsta de cinci ani, atunci când tatăl i-a dat primele lecții de pian. Talentul tinerei a fost evident încă din primii ani, iar la vârsta de șase ani a început cursurile de specialitate la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București. În toți acești ani, Andreea Stoica a participat la cursuri de măiestrie în Italia, Germania, Coreea sau Olanda cu pianiști de prestigiu precum Maurizio Pollini, Constantin Ionescu Vovu, Paul Badura-Soka, Anatol Ugorski sau André Previn.

Laureată a mai multor concursuri internaționale, forța înnăscută, tehnica impecabilă și virtuozitatea, alăturate unei profunzimi emoționale lirice, i-au asigurat Andreei recunoașterea artistică. A urmat o activitate muzicală intensă de-a lungul Europei, atât în recitaluri, cât și alături de orchestre.

În anul 1996, Andreea Stoica a format DUO Stoica alături de fratele ei, violonistul Răzvan Stoica, formulă camerală recunoscută de asemenea în Europa pentru interpretările sensibile, încadrarea artistică și senzualitatea sunetului.

Începând din 2014, Andreea Stoica este solistă permanentă a orchestrei de cameră Kamerata Stradivarius (Olanda), alături de care a susținut numeroase turnee europene, cu un program divers, ce îmbină cele mai apreciate lucrări clasice și bijuterii ale compozitorilor moderni.

În 2018, Andreea Stoica va înregistra un nou CD, interpretând lucrările apreciatului compozitor german Boris Kosak.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508