Lansarea cărții ”Istoria Artei Fotografice din Banat între 1839 și 1918. Identități vizuale în era modernității”, de dr. Cristian Graure

feb. 24th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 2 martie 2018, ora 18:00, în Sala Baroc, Muzeul de Artă din Timișoara vă invită la lansarea cărții autorului dr. Cristian Graure: ”Istoria Artei Fotografice din Banat între 1839 și 1918. Identități vizuale în era modernității”, publicată la Editura Eurostampa din Timișoara, 436 pagini. Invitați: Prof. univ. dr. Dorel Găină Gerendi de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca și Critic de artă dr. Gabriel Kelemen de la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design. Moderator: dr. Andreea Foanene (Muzeul de Artă Timişoara).

La începuturile fotografiei, spre sfârşitul anilor ‘30 ai secolului al XIX-lea, Willian H. Fox Talbot observa capacitatea inefabilă a aparatului fotografic de a înregistra „rănile timpului”. Raportată la propria noastră existenţă – asemenea concluziilor formulate de Susan Sontag –  această capacitate dezvăluie faptul că din perspectiva realităţii materiale cele mai neobişnuite „decimări” nu sunt cele ale pietrei, ci ale cărnii. Prin intermediul fotografiilor, urmărim astfel realitatea felului în care oamenii îmbătrânesc prin cea mai intimă şi mai tulburătoare cale. A privi o fotografie în care este înfăţişată o persoană apropiată sau chiar propriul chip, devine în esenţă un proces emoţional, înainte de toate.

Organizată în jurul acestor noţiuni care reflectă experienţele umane esenţiale, cartea reprezintă rezultatul cercetării evoluţiei fotografiei din vestul ţării, în raport cu spaţiul central european şi universal, reunite în teza de doctorat susţinută în primăvara anului 2017, la Academia Română din Bucureşti.

„Viaţa în sine nu reprezintă realitatea. Noi suntem cei care insuflăm viaţă în stânci şi pietre” -Frederick Sommer

În cadrul evenimentului va avea loc o dezbatere cu invitaţii, iar cei prezenţi vor fi imortalizaţi prin imagini realizate de Daniela Schinderman (procedeul istoric Van Dyke) şi Miruna Basarabă (procedeul Cyanotipe), studente la Facultatea de Arte şi Design Timişoara şi membre Iris Fotoclub, coordonat de Damian Diaconescu.

Număr de vizualizări :1286


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro