Grigore Leșe va povesti despre tradițiile de Mărțișor la Muzeul Național al Literaturii Române

feb. 23rd, 2018 | By | Category: Postcard

Joi, 1 martie 2018, la Casa Memorială „Tudor Arghezi” – Mărțișor, de la ora 12.00, și în Mansarda MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr 8 (în spatele Bisericii Albe), de la ora 18.00, Grigore Leșe va povesti despre tradițiile de Mărțișor . AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

În lada de zestre a poporului nostru exista un obicei unic, cel al Mărțișorului. 1 Martie era considerată o zi magică, o zi a iubirii, o zi al cărei secret consta într-un fir de lână alb împletit cu un fir de lână roșu. Săpăturile arheologice efectuate la noi au scos la iveală mărțișoare cu o vechime mai mare de 8.000 de ani. Având forma unor mici pietre de râu colorate în alb și roșu, ele erau înșirate pe ață și se purtau la gât. Culoarea roșie, dată de foc, sânge și soare, era atribuită vieții, femeii, iar albul era conferit de limpezimea apelor, de albul norilor, specific înțelepciunii bărbatului. Șnurul mărțișorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii, masculin și feminin. Culorile alb și roșu reprezintă pentru români o revărsare de sentimente pline de speranță și de gânduri de primăvară.

Răspândit în toate provinciile țării, mărțișorul a fost pomenit prima dată de Iordache Golescu. Fetele trebuia să-l poarte timp de 12 zile la gât, apoi îl prindeau în păr și-l țineau până la sosirea berzelor sau până ce înflorea primul pom. Apoi legau creanga pomului cu șnurul, pentru ca tot anul să le fie fața frumoasă și albă. După vechiul calendar, 1 martie era începutul unui Nou An. Obiceiul Mărțișorului este o sărbătoare unică, ea nu există decât în spațiul carpatic și datorită frumuseții sale speciale a fost împrumutată și de popoarele vecine.

Accesul publicului la eveniment este gratuit. Ocuparea locurilor se face în ordinea sosirii participanților, în limita locurilor disponibile, acest lucru realizându-se între orele17.30-18.00.

Număr de vizualizări :796


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro