Sesiune științifică comemorativă „600 de ani de la moartea domnitorului Țării Româneşti Mircea cel Bătrân (1418-2018)“

ian. 29th, 2018 | By | Category: Postcard

Miercuri, 31 ianuarie 2018, ora 11. 00, Academia Română, prin Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie și Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual, organizează sesiunea ştiinţifică comemorativă „600 de ani de la moartea domnitorului Țării Româneşti Mircea cel Bătrân (1418-2018)“. Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei Române.

Sesiunea va fi deschisă de acad. Cristian Hera, Președintele Academiei Române. Vor susține prelegeri: acad. Răzvan Theodorescu, Preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual „Mare voievod, herţeg, despot: ctitorul de ţară Mircea I“; acad. Victor Spinei, Vicepreședinte al Academiei Române, „Ţările Române şi lumea stepelor euroasiatice la cumpăna secolelor XIV-XV“; acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, „Mircea cel Bătrân şi Transilvania“ și prof.univ.dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, „Mărturii arheologice şi numismatice în estul Ţării Româneşti în vremea domniei lui Mircea cel Bătrân“. În cadrul evenimentului va fi lansată medalia „Brăila – 650 de ani de atestare documentară“.

Comunicările abordează o paletă largă de probleme, care pun în lumină realizările relevante ale domniei unei mari personalități a istoriei noastre medievale, reliefând aspecte mai puțin cunoscute.

„Este primul dinast român care a dobândit un consistent prestigiu european, prin faptul că s-a implicat în modul cel mai tranșant în acțiunile de apărare a independenței țării sale și în stoparea expansiunii otomane asupra Europei creștine. Cu totul remarcabil este și rolul său de ctitor și de sprijinitor al culturii“ precizează academician Victor Spinei, Vicepreședinte al Academiei Române.

Mircea cel Bătrân, născut în 1355 și mort pe 31 ianuarie 1418, a fost domn al Țării Românești vreme de trei decenii, între 1386-1394 și 1397-1418. În perioada domniei sale, Țara Românească a cunoscut cea mai mare întindere teritorială, precum și o întărire a autorității voievodale.

Număr de vizualizări :722


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro