Filmul ”120BPM/ bătăi pe minut”, în avanpremieră la Oscar Weekend

ian. 12th, 2018 | By | Category: Postcard

Filmul „120 BPM/bătăi pe minut”, Marele Premiu la Cannes, în 2017, va putea fi vizionat în avanpremieră la Oscar Weekend, eveniment care va avea loc în perioada 19-21 ianuarie 2018, la Cinema Elvire Popesco, din București. Lungmetrajul regizat de Robin Campillo a fost preferatul criticii în perioada festivalului de la Cannes, fiind considerat favorit la marile premii încă din ziua proiecției și totodată revelația ultimei ediții a festivalului.

Filmul prezintă acțiunile organizației civice ACT UP din Franța anilor ’90, pentru a vorbi în final despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. Mișcarea ACT UP este considerată a fi precursoarea mișcărilor civice de după anii 2000 care au condus în final la obținerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorități – de la cele sexuale la cele civice.

Începută în Statele Unite și extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă și eficientă în Franța, se consideră că ACT UP a pregatit terenul pentru teme actuale de astăzi – de la căsătoria între pesoane de același sex și până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria americană de film.

Filmul a primit recent „Premiul pentru cel mai bun film străin al anului” din partea celei mai prestigioase și influente comunități de critici din Statele Unite, Los Angeles Film Critics Association, a fost propunerea Franței pentru premiile Oscar 2018 – și este nominalizat la 6 premii Lumiere.

Regizorul Robin Campillo (55 de ani), a obținut de-a lungul timpului numeroase premii, fiind printre altele și co-scenarist al unui alt mare succes francez, Palme d’Or-ul din 2008 de la Cannes, Entre les murs / The Class regizat de Laurent Cantet.

Robin Campillo și Philippe Mangeot, autorii scenariului, au folosit experiențele personale pe care le-au avut în anii ’90 cu organizația ACT-UP. Mangeot a fost chiar președinte al organizației în perioada 1997-1999. În același timp, o scenă din film, plină de dramatism, se bazează pe experiența lui Campillo cu epidemia SIDA. „Mi-am îmbrăcat un prieten care murise…”, mărturisește Campillo.

Sinopsis: Acțiunea are loc în Franța, la începtul anilor ’90. Pentru că SIDA face nenumărate victime de mai bine de 10 ani, activiștii de la ACT-UP Paris își intensifică acțiunile în lupta contra indiferenței generale. Viața lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical.

Puteți vedea aici trailerul filmului: https://youtu.be/CTqJZY8xGqE .

Despre Oscar Weekend

În fiecare an, Oscar Weekend prezintă în București o selecție a filmelor propuse sau nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Selecția de anul acesta cuprinde unele dintre cele mai aclamate filme europene din 2017, atât în festivalurile internaționale (Cannes, Berlin) cât și în presă și în rândul publicului, ca Loveless, regia Andrei Zvyagintsev (Rusia), 120 BPM/bătăi pe minut, regia Robin Campillo (Franța),  Happy End, regia Michael Haneke (Austria), Fixeur, de Andrei Sitaru (România) sau On Body and Soul, de Ildiko Enyedi (Ungaria).

Evenimentul are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 90-a ediție a premiilor Oscar (23 ianuarie) și este organizat de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, având ca parteneri Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti, Independența Film, Bad Unicorn și Domestic Film.

Producția franceză „120 BPM/bătăi pe minut”, distribuită în România de Voodoo Films, cu sprijinul Europa Creativă – Subprogramul MEDIA al Uniunii Europene, va intra în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie 2018.

Parteneri media: Adevărul, News.ro, Ziare.com, Revista Cariere, Business 24, Glamour, Avantaje, Eva.ro, LiterNet.

Număr de vizualizări :777


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro