”Culorile cântecului”, de Margareta Sterian

ian. 23rd, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român  și Uniunea Scriitorilor din România anunță publicarea volumului ”Arhiva Margareta Sterian- Culorile cântecului”. Editat de Lidia Vianu și Bianca Zbarcea.

ISBN 978-606-760-129-9

Lidia Vianu

„Poate m–am întâlnit cu veșnicia…”

Pictura este pentru Margareta Sterian zidul lui Manole. Fiecare imagine are o poveste, pentru cine o poate desluși. Contemporary Literature Press publică astăzi o posibilă cheie, deschide ușa în spatele căreia se află viața interioară a pictoriței. Culorile cânteculuieste o selecție de poeme scrise în românește și traduse de însăși autoarea în limbile engleză și franceză. Ele dezvăluie întreaga artă a Margaretei Sterian—ca o împletire de cuvinte, linii și culoare.
Singurătatea este o constantă. Fie că este vorba de copilărie, părinți, iubire, pictură, ori literatură, tot ce este vremelnic o părăsește pe artistă. Acest volum de poeme scrise pe tot parcursul vieții ne dau măsura forței ei, care pornește din viață și se materializează în artă. Suferința duce la operă, și nu sunt puține lucrurile care o rănesc profund. Sensibilitatea ei este ca spuma mării, din care se naște frumosul. Această sensibilitate à fleur de peau este revărsarea de lumină sub care clocotesc valurile, harul de a se traduce pe sine în ceea ce ajungem noi să vedem și să citim.
Un singur exemplu vom da, pentru a trezi interesul cititorului care încă nu știe că pictorița Margareta Sterian a fost și poetă:

Mi–a trimis Dumnezeu un om de lut
să nu fiu singură pe pământ.
Om de lut cu ochi de cobalt,
în apele lor adânci mă scald.
Om de lut cu gură de floare,
o vorbă e dulce și alta mă doare.

Deschideți cartea unei creatoare care s-a măsurat cu o istorie vitregă, cu propriul destin, cu singurătatea. O creatoare care a izbândit prin arta ei. În clipa aceasta, când îi priviți imaginile și îi citiți versurile, Margareta Sterian chiar se întâlnește cu veșnicia.

Arhiva Margareta Sterian: Culorile cântecului, editat de Lidia Vianuși Bianca Zbarcea, se lansează oficial joi 25 ianuarie 2018, dar volumul poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet:

editura.mttlc.ro/arhiva-sterian-culorile-cantecului.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website–ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm adresați–vă Editurii,  lidia.vianu@mttlc.ro.

Număr de vizualizări :1000


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro