spot_img

Corina Șuteu, distinsă de Franța cu Ordinul de Ofițer al Artelor și Literelor

Ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis, în discursul de acordare a Ordinului de Ofițer al Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii Francez, a subliniat meritele extraordinare ale Corinei Șuteu în domeniul culturii și al cooperării cu Franța în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc pe 20 decembrie 2017 la Ambasada Franței din București. „Ceea ce marcăm în această seară prin distincția care vă este acordată este expresia unei adevărate recunoașteri a ansamblului parcursului dumneavoastră, atât de apropiat Franței, dintotdeauna. Dorim să subliniem mai ales rolul determinant pe care l-ați avut în schimburile artistice și intelectuale dintre Franța și Romînia. V-ați folosit, pentru aceasta, de o foarte detaliată și fină cunoaștere a politicilor culturale franceze, cărora le-ați dat o interpretare remarcabilă în politicile culturale din România. Prin aceasta, ca și prin alte acțiuni întreprinse în domeniile creative, sunteți un model demn de urmat”, a spus doamna Michele Ramis în discursul de motivare a titlului conferit Corinei Șuteu.

Ambasadoarea Franței a mai amintit eforturile fostei Ministre a Culturii de racordare a Legii Cinematografiei la standardele internaționale, înscrierea dosarului Roșia Montană la UNESCO și demersurile pentru protejarea patrimoniului cultural românesc.

În luarea sa de cuvânt, Corina Șuteu a mulțumit pentru marea onoare venită din partea Franței, unde a învățat pentru prima oară ce înseamnă democrația și a devenit cu adevărat un cetățean european. „Artele ocupă, din păcate, un loc tot mai marginal în politicile guvernamentale, în ciuda aportului lor crucial la bunăstarea spirituală a indivizilor de orice origine socială sau etnică”, a afirmat ea. Corina Șuteu a deplâns contextul politic, social și cultural al României din ziua de azi, dar a încheiat pe un ton deschis, citând un proverb din romanul „En attendant le vote des betes sauvages” al scriitorului francez de origine africană Ahmadou Kouruma: „N’importe combien la nuit est longue, le jour finit par arriver” („Oricât de lungă ar fi noaptea, până la urmă ziua își face apariția”.)

Printre cei prezenți la ceremonie pentru a o felicita pe Corina Șuteu s-au aflat Ambasadorul SUA Hans Klemm, Ambasadoarea Israelului Tamar Samash, directoarea Institutului Francez din București Irina Petrescu, precum și personalități din diverse domenii ale culturii precum Marie-France Ionesco (fiica lui Eugène Ionesco), Andrei Pleșu, Catrinel Pleșu, Tania Radu, Ada Solomon, Gabriela Adameșteanu, Lidia Bodea, Aura Corbeanu, Corneliu Porumboiu, Ana Maria Sandu, Svetlana Cârstean, Laurențiu Damian, Alexandru Avram,  Călin Husar, Mihai Chirilov, Matei Branea, Elvira Lupșa, Oana Radu, Anca Drăgoi, Edmond Niculușcă, Anghel Damian, Cristian Neagoe.

Corina Șuteu este consultant cultural internațional, fostă Ministră a Culturii în Romania (2016) și fostă directoare a Institutului Cultural Român din New York (2006-2012). Cariera Corinei Șuteu a început în Romania, ca directoare a UNITER și Theatrum Mundi, apoi a continuat în Franța (timp de unsprezece ani) și Statele Unite ale Americii (timp de șapte ani) unde a dezvoltat o amplă carieră ca formatoare, inițiatoare și directoare de instituții și programe culturale, expert european și consultant în management și politici culturale.

A condus Masteratul European în Managementul Culturii al Școlii de Comerț din Dijon pentru nouă ani, începând cu 1995, a fondat asociația și programul ECUMEST, dedicat profesionalizării în management cultural a regiunii balcanice și central europene, a fost președinta Forumului Rețelelor Culturale Europene al Consiliului Europei, co-fondator al programului Policies for Culture (Fundația Europeană pentru Cultură, Amsterdam), directoarea Institutului Cultural Român din New York și președinta filialelor EUNIC SUA. A fondat și este președinta Asociației FilmETC și a Making Waves, festivalul filmului românesc de la New York, găzduit de instituții de prestigiu precum Lincoln Center, BAM, Tribeca Cinemas, Jacob Burns Film Center, pe care îl conduce de doisprezece ani. În 2014-2015 a fost expert senior pentru strategia culturală a orașului București, fondator al festivalului de film documentar fARAD (Arad) și, în 2015, coordonator general al Pavilionului României la Bienala de Artă de la Veneția cu expoziția „Adrian Ghenie :: Darwin’s Room”. A predat timp de cincisprezece ani la universități din Europa în calitate de profesor invitat și a publicat în presa internațională de specialitate peste 80 de articole și rapoarte despre sistemul și politicile culturale europene. A co-editat volumul „Arts, Politics and Change” (Boekmanstichting Amsterdam) și este autoarea „Another Brick in the Wall”, studiu comparativ despre educație în managementul cultural european.

În prezent, Corina Șuteu este consultant cultural internațional și dezvoltă, alături de colaboratorii săi apropiați, programele asociației FilmETC și ale spațiului cultural Insula42. Este membră în boardul Asociației OvidiuRo și în cel al Fundației Principesa Margareta.

[Fotografii de Sorin Lupșa / AGERPRES]

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508