Zilele Educației la Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” din București se vor încheia cu un ”Renshi de noiembrie”

nov. 15th, 2017 | By | Category: Postcard

Între 14 și 25 noiembrie 2017, se va desfășura a doua ediție a programului Zilele Educației la Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” din București, program inițiat și coordonat de fondatoarea prestigioasei instituții de învățământ preuniversitar, doamna profesoară Mona Șerbănescu. Programul va cuprinde întâlniri cu oameni de cultură, expoziții, vizionarea unor spectacole, lansări de cărți și recitaluri publice, precum și participări ale elevilor liceului la Târgul de Carte Gaudeamus. Din programul deosebit de bogat, spicuim întâlnirea elevilor de la gimnaziu și liceu cu prof. dr. Adrian Leonard Mociulschi (compozitor și urmaș al celebrei familii Mociulschi) care va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2017, ora 13.00;  Întâlnirile muzicale și lansarea albumului ”Povești musicale”, cuprinzând compoziții ale micilor pianiști ce vor avea loc, joi, 16 noiembrie, la ora 17.15; spectacolul Candele nestinse, al companiei Zona, care îi așteaptă pe copii la Palatul Patriarhiei și la Teatrul de Artă duminică, 19 noiembrie 2017, și joi, 23 noiembrie 2017; expoziția de pictură semnată de Mihai Nechita și prezentată de prof. Luigi Bambulea, eveniment ce va avea loc luni, 20 noiembrie 2017; Ziua Școlii, pe 21 noiembrie 2017, eveniment care prilejuiește redescoperirea unor dascăli de vocație;  întâlnirea cu proiectul cultural național Matricea Românească, miercuri, 22 noiembrie 2017; lansarea proiectului Cartea cuvintelor dispărute a lui Mircea Stanciu, cu expozițiile de ceramică ale  Mariei Cioată și de fotografie semnată de Dana Ștefănescu. Nu în ultimul rând, amintim participarea elevilor liceului în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la lansarea Dicționarului de basme de Rodica Chiriacescu  (23 noiembrie 2017), a Revistei Ordinul Povestitorilor și la recitalul ”Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii ale adolescenților”, acesta din urmă, avându-l ca amfitrion de Dan Mircea Cipariu, duminica, 25 noiembrie 2017, ora 11.30, la Cafeneaua Bernschutz, de la Romexpo.

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 11.30, la Ceainăria Bernschutz din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, va avea loc recitalul public „Supradoza de dragoste.Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților” organizat de Radio România Cultural, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Clubul UNESCO-Adolescenții, cu sprijinul Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” din București. Invitați speciali vor fi actorii Ioana Crăciunescu și George Mihăiță. Cu acest prilej va fi prezentat un experiment literar, ”Renshi de noiembrie”, realizat de Dan Mircea Cipariu cu trei elevi ai Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu” din București, Raluca Luzi, Atena Vințan și Maria Busuioc (clasa a VII-a).

Renshi de noiembrie

experiment scris, în ordinea tragerii la sorți, de Raluca Luzi, Dan Mircea Cipariu, Atena Vințan și Maria Busuioc

I

prin părul meu

noapte vine ziua trece

real ca orice închipuire

(R.L.)

noiembrie fuge la deal și la vale

cu armate de păpuși pe skateboardul unui puști

de clasa a șaptea primară

noiembrie e un bal mascat

cu pantofii pierduți ai fetiței care l-a luat pe ”nu” în brațe

(D.M.C.)

un borcan de ciocolată

viseză eroi nepământești

precum un câmp de lavandă

PERFECȚIUNEA

pădure de turmeric

sau poate chiar noaptea mea de noiembrie

(A.V.)

în lumea de cerneală

boltea cerească nu e pustie

la un ceai de mentă

prietenii vechi s-au întors

în noiembrie

cu cântece de pițigoi

(M.B.)

II

copacii au diamante de rugină

ca o cafea firbinte de la Cercul Polar

noiembrie lipește

milioane de stickere

pe milioane de fețe triste

(R. L.)

străzile au jurnale scrise de o Cenușăreasă

străzile respiră un aer dintr-un lexic fără aer

cerul își pierde buzunarul și cravata

până când  cineva găsește un porumbel al păcii

(D.M.C.)

noaptea ca niște cuvinte mereu șterse

dintr-un calendar

toamna doarme iepurește

cu jucătorii de pe tabla de șah

(A.V.)

zânele copacilor

sunt nehotărâte și hoinare

aștept lumea pudrată

dintr-o oglindă fermecată

încet-încet frigul ne anesteziază

cu seringa lui de fier

(M.B.)

Număr de vizualizări :1446


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro