Stelian Țurlea lansează ”Vă plac blondele?”, la Gaudeamus

nov. 23rd, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 24 noiembrie 2017, ora 17.00, la Târgul de Carte Gaudeamus, la standul Editurii Crime Scene Press, Stelian Țurlea lansează ”Vă plac blondele?”, un volum de povestiri ”aproape polițiste”. Este primul volum de proză scurtă semnat de acest autor căruia i-au mai apărut douăzeci și două de romane, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri și care a mai îngrijit şase albume. Povestirile sunt doar la limită polițiste, unul dintre primii cititori afirmă că ar fi mai degrabă absurde.

”Totul pare a fi făcut să contrazică ideea textelor polițiste – comentează Jana Balacciu Matei -, căci: e absurdă povestea cu Charlie; e absurdă. în Furie, soluția adoptată din ură; la fel, în Frâna de mână, ignorarea unui martor dispus să vorbească, care ar fi lămurit totul; e absurdă (și amuzantă) decizia și mai ales modul ales de colonel pentru dispariție, căci nu exclude toate fenomenele degradării de care se temea, pare a vrea mai degrabă să dispară din scripte; Flori de măr pare a fi o demonstrație de cum se scrie, de fapt, o poveste polițistă; e stranie declanșarea și creșterea în intensitate a urii bărbatului care măsoară pământul până-și ucide vărul; Concertul e o impecabilă demonstrație logică a logicii drumului întâmplător spre două crime, fără intenție și mobil; Vă plac blondele? – e absurd că polițiștii nu s-au gândit de la început să interogheze cele n neveste, este absurd ca inculpatul să descopere identitatea criminalului; Dracula for ever pare o metaforă a eșecului românesc în general, sub care va sta orice intreprindere în care s-au vârât mulțime de energii; Lumina insuportabilă a zilei pare o parodie polițistă, știm cu toții că un amănunt neînsemnat va duce la descoperirea unei crime – atât de minuțios pregătită.

Textele par adevărate avalanșe de neoprit în curgerea lor. Concertul și Lumina insuportabilă a zilei sunt impecabil scrise, personajele vorbesc de parcă ar fi fost înregistrate, cu o autenticitate, într-un ritm și un fir logic de necontestat.”

Număr de vizualizări :770


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro