spot_img

Se încheie cea de-a șaptea ediție SPAȚIU EXPANDAT – Cool monuments – hot heads

Începând cu 11 octombrie, locuitorii Bucureștiului și nu numai au fost invitați să reconsidere spațiul public, să dezvolte o nouă viziune asupra artei și să contribuie la regenerarea urbană cu ajutorul programului SPAȚIU EXPANDAT 2017. Lansat în 2011 de Asociaţia Volum Art, proiectul, ajuns anul acesta la cea de-a șaptea ediție, a reunit artiști din România, Olanda, Croația, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova, care au răspuns invitației directe a curatorului Cristian Nae, critic de artă, istoric și teoretician, profesor la Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași.

Vernisajul a avut loc pe 12 octombrie, la MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ BUCUREȘTI, și tot acolo, până pe 17 noiembrie, mai puteți găsi lucrările expuse în cadrul programului SPAȚIU EXPANDAT 2017. Artiștii implicați sunt Silvia Amancei și Bogdan Armanu – artiști vizuali care activează în Iași, Radoš Antonijević – artist vizual care lucrează ca profesor la Facultatea de Arte din Belgrade și la Academia de Arte din Banja Luka, Mihai Balko – artist vizual şi din 2010 membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Volum Art din București, Luchezar Boyadjiev – artist multimedia stabilit în Sofia, Bulgaria, Igor Grubić – artist multimedia care trăiește în Zagreb, Ghenadie Popescu – artist vizual care trăiește și lucrează în Chișinău, și Hans van Houwelingen – artist vizual care trăiește și lucrează la Amsterdam.

Parte a programului SPAȚIU EXPANDAT – Cool monuments – hot heads – a fost și conferința internațională Counter-monumentality: re-imagining critical intervention, găzduită de Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar, București, în perioada 27-28 octombrie. Evenimentul a reunit teoreticieni, analiști politici și artiști din România, Bulgaria, Olanda și Ungaria, iar dintre temele abordate amintim redefinirea noțiunii de spațiu public și activism, chestionarea politizării protestului și a intervenției performative în spațiul public, relația dintre artiști și finanțatori, istoria spațiului public din București, semnificația reînnoită a unor spații precum piața publică, caracterul comemorativ al monumentului și strategiile de reactivare a unor istorii potențial critice.

O contribuție importantă în programul SPAȚIU EXPANDAT 2017 a avut-o și artistul vizual Ghenadie Popescu, cu un performance în serie menit să trezească interesul civic și să condamne ignoranța colectivă. Constând într-o greblă care avea atașat de coadă un element de amortizare, obiectul disfuncțional și relațional conceput de Ghenadie Popescu a fost folosit pentru a trezi la realitate trecătorul care calcă pe capătul greblei și ridică astfel grebla, izbind-o de frunte.  Lovitura s-a dorit să incite la o reflexie asupra propriei pasivități în raport cu acțiunile socio-politice. Seria reprezentațiilor s-a desfășurat pe parcursul a patru zile, pe Calea Victoriei 49-53 (13 octombrie), pe Str. Lipscani intersecție cu Calea Victoriei (14 octombrie), pe Bd. Ion C. Bratianu nr.40 intersectie cu str. Șepcari (15 octombrie) și pe Bd. Ion C. Bratianu nr.1 – Magazinul Unirea (16 octombrie).

Programul curatorial al ediției a șaptea a SPAȚIULUI EXPANDAT se completează cu o seară de proiecții și discuții pe tema Na(ra)țiuni. Retorică și ficțiune, în data de 9 noiembrie, la Iași, Galeria Aparte, Universitatea Națională de Arte George Enescu.

Filme de: Dan Acostioaei, Irina Botea, Larisa David, Igor Grubić, Hans van Houwelingen, Matej Kaminský, Public Pedestal, Veda Popovici
Proiecția de filme va fi urmată de o discuție cu Dan Acostioaei, Judit Balko, Lavinia German și Cătălin Gheorghe, moderată de Cristian Nae.
In conjuncție cu proliferarea naționalismului și a sentimentului religios în societatea românească actuală, filmele propuse de Cristian Nae vin să întregeasă și să nuanțeze problematicile complexe ce înconjoară concepte precum monumentalizare, memorializare, memorie colectivă, micro-istorie, utopie, identitate națională, spațiu public și comunitate, problematici care au fost abordate din perspective diferite în cadrul conferinței “Counter-monumentality: re-imagining critical intervention” și a intervențiilor artistice realizate în cadrul proiectului.

_____________________

Organizator: Asociaţia Volum Art

Echipa: Cristian Nae, curator, Judit Balko, manager de proiect, Mihai Balko, Radu Boeru & Irina Enache, coordonatori

Proiect finanţat în cadrul programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB și de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI)Radio GuerrillaMNAC, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din București, Centrul de Cercetare Estetică și Creație Artistică, Universității Naționale de Arte George Enescu, Iași, Centrul de Fotografie Contemporană, Asociația Vector

Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, Modernism

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

____________________

Spaţiu expandat este un program de artă publică iniţiat de Asociaţia culturală Volum Art si lansat în 2011, ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508