Ruinele Troiei, Țările Române și Turcia europeană, harta unui nou concert al Stagiunii „Cartografii sonore”

nov. 23rd, 2017 | By | Category: Eveniment

Marți, 28 noiembrie 2017, de la ora 18.00, în saloanele Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi din Strada Londra nr.39, va avea loc un nou concert din cadrul Stagiunii „Cartografii sonore”.  Harta adusă în atenția publicului reprezintă, de această dată, teritoriile Turciei în Europa și a fost realizată de cartograful John Senex și publicată în anul 1714. Prezentarea hărții, alături de contextul istoric al realizării sale, va fi făcută de domnul Marian Coman, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

În partea a doua a evenimentului vor fi invitați să concerteze Angela Sindeli – soprană și Tudor Niculescu Mizil – chitară, cu un program inspirat de povestea hărții prezentate. Vor fi interpretate lucrări de Claudio Monteverdi, Manuel de Falla, Federico García Lorca, Anton Pann. Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de hartă.

John Senex, Turky in Europe corrected from observations communicated to the Royal Societys at London and Paris, 97 x 67 cm, [1714]

Această hartă a Turciei europene, de dimensiuni neobişnuit de mari, tipărită pe două coli, este unul dintre puţinele exemplare păstrate până astăzi ale unui proiect editorial derulat în mai multe etape. (…) Cartușul alegoric este deosebit de spectaculos (…).

Pe hartă sunt consemnate numeroase toponime, unele însoţite de mici legende, precum cea din dreptul Cotnariului „faimos pentru vinurile făcute acolo”. Cartograful a ignorat schimbările politice de la sfârşitul secolului al XVII-lea, înfăţişând o Turcie europeană mult mai extinsă.  (…) O atenţie deosebită este acordată vestigilor antice, precum ruinelor Troiei.(…)” – Marian Coman

Accesul la eveniment se face în limita locurilor disponibile, doar pe baza înscrierii la adresa de e-mail comunicare@muzeulhartilor.ro. Prețul biletului de intrare la muzeu este în valoare de 8 lei.

Concertele de la Muzeul Hărților creează o perspectivă inedită asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă, în compania muzicii clasice.

În fiecare lună o nouă hartă devine personaj principal, beneficiind de o expunere privilegiată, de o scurtă prelegere și de un concert cu un program inspirat de ea. Harta Turciei europene va deveni, așadar, harta lunii decembrie, și va beneficia de o expunere specială în așteptarea vizitatorilor curioși să descopere bogățiile și misterele sale.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și a UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România. Este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România în cele peste 100 de concerte organizate anual. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni în această Stagiune s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume, în general hărțile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, în timp ce cărțile sunt apanajul bibliotecilor.

Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române dar și țările Europei și alte continente; cea mai veche hartă din colecție este o xilogravură (gravură în lemn) din anul 1525 ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei şi Poloniei. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.

Directorul MNHCV, Cristina Toma, la deschiderea Stagiunii „Cartografii sonore”: „LA MNHCV, publicul va găsi o colecție unică în România și rară în lume. Ne propunem să devină un spațiu de întâlnire al artelor, științelor și culturii, un centru de studiu al hărților preferat atât de către specialiști cât și de către publicul larg.”

Despre UCIMR

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ și, de asemenea, a acordat la rândul său finanțări pentru numeroase alte proiecte independente.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Număr de vizualizări :929


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro