Patru decenii de la „Cutremurul Goma” – un colocviu despre curaj, rezistență și neuitare, Teatrul Național Craiova

nov. 7th, 2017 | By | Category: Eveniment

Vineri, 10 noiembrie 2017, ora 17:00, la sala “Ia te uită!”, la invitația Teatrului Național “Marin Sorescu”, doamna Flori Bălănescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Academia Română, va susține conferința ”Patru decenii de la „Cutremurul oamenilor”, 1977-2017. Paul Goma și recurențele memoriei”.

Aceasta va fi susținută în cadrul Colocviului Paul Goma, organizat de T.N. Craiova, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la cel mai curajos act critic împotriva sistemului comunist inițiat de marele scriitor român Paul Goma, o conștiință vie a românilor sub dictatură.

Alături de Flori Bălănescu, reprezentantul editorial al lui Paul Goma în România, vor susține comunicări și vor intra în dialog cu publicul scriitorii Ionel Bușe, prof.. univ. dr. al Universității din Craiova, dr. Cornel BălosuNicolae Coande, organizator și moderator al evenimentului.

Studenții anului trei ai Departamentului de Arte al Facultății de Litere din Craiova, coordonați de regizoarea Alina Hiristea, vor performa în spectacolul lectură “Apelul Goma 2017”.

Intrarea publicului este liberă.

Paul Goma va rămîne în istorie, în ciuda obiecțiilor ulterioare care i se fac, ca omul care a protestat cu voce tare și care a strîns în jurul lui oameni. Primul. Totul s-a legat de atunci încolo. După protestul lui Goma, a urmat Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România, au urmat grevele din Valea Jiului. Toate acestea au fost legate între ele, sper ca un istoric să demonstreze că a fost o legătură între ele. Prin protestul lui Paul Goma, a început ceva important în România. El a început, el a protestat, el a avut curaj și în urma lui s-a coagulat ceva care a jucat un rol în schimbarea de mai tîrziu, din 1989.”- Ion Vianu, Observator cultural, nr. 894, 2017

Număr de vizualizări :922


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro