spot_img

Mihail Agafița, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Miercuri, 15 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Sala Radio, dirijorul Mihail Agafița se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, într-un concert cu 4 soliști instrumentiști pe afișul serii. Trei dintre soliști sunt membri ai Orchestrelor Radio: Valentin Ghita – oboi (Orchestra Națională Radio), Ionuț Roșca – fagot (Orchestra Națională Radio) și Radu Sinaci – violoncel (Orchestra de Cameră Radio), iar Rafael Butaru – vioară este concertmaestru al orchestrei Operei Naționale din București. Programul va debuta cu Simfonia în re major, G. 490, de L. Boccherini, urmată de Sinfonia concertantă în si bemol major pentru oboi, fagot, vioară, violoncel și orchestră, de J. Haydn. O piesă de operă va completa diversitatea programului: uvertura operei Directorul de teatru, de Mozart. Seara va continua cu Sinfonia nr. 2 în si bemol major, op. 18, de J. Ch. Bach, și se va încheia cu o altă lucrare semnată de L. Boccherini, Simfonia nr. 4, op. 12, G. 506 – Casa diavolului.

Considerat „unul dintre cei mai talentați tineri dirijori europeni”, Mihail Agafița a dirijat peste 500 de concerte simfonice, spectacole de operă și de balet în Europa, Statele Unite și Asia. În prezent este dirijor principal și director artistic al orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale din Republica Moldova.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Biografii

Mihail Agafița

Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 20 ani, circa 500 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet, alături de orchestre din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis. Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală – Dirijat orchestră. Între 2005 și 2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

Din 2004 deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obţine prestigioasa poziţie de Prim Dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleeaşi instituţii. Între anii 2009 și 2013 este Dirijor Permanent al Filarmonicii Transilvania din Cluj. Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media.

Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale. Momente inedite ale carierei sale le constituie colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum  şi evoluţia în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu (Bucureşti, 2011), la pupitrul Filarmonicii Transilvania din Cluj. Din 2010 Mihail Agafiţa este membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie. Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihail Agafiţa a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, pentru forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă, care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret al Președintelui Republicii Moldova, dirijorului Orchestrei Simfonice, Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific de Maestru în Artă.

Valentin Ghita

Unul dintre cei mai activi muzicieni ai generaţiei sale, Valentin Ghita a studiat oboiul cu Florin Ionoaia la Universitatea Naţională de Muzică din București şi cu Firuța Mesaroş şi Aurel Marc la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Ulterior finalizării studiilor universitare, a primit o atentă îndrumare artistică de la profesorul Dorin Gliga. Valentin Ghita a participat la cursuri de măiestrie cu soliști ca François Leleux, Albrecth Mayer, David Walter, Gregor Witt, Christian Schmitt, Diego Dini Ciacci, Matthias Becker, Hans Elhorst și Emilia Ksánky.

Este laureat de cinci ori cu premiul I la concursurile naţionale de oboi. În calitate de solist a colaborat cu Filarmonica Națională din Chișinău, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra de Cameră Radio din București, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Filarmonica din Pitești, Filarmonica din Botoșani, Filarmonica din Târgoviște, Orchestra de Cameră din Focșani, Orchestra de Cameră Napoca, Camerata Lanto Arte. A fost invitat să concerteze ca oboist principal în Orchestra Română de Tineret, Neue Internationale Philharmonie, Mozart Kammerphilarmonie, Bombay Chamber Orchestra, Camerata Regală şi ansamblurile de muzică contemporană Profil şi Devotio Moderna. Pasiunea lui pentru predat a început ca profesor în Mumbay, India, invitat de către The Bombay Chamber Orchestra Society, în 2005. A fost numit profesor titular de muzică de cameră la Colegiul Naţional de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca între 2006 şi 2008, profesor asociat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca între 2008 şi 2009 și profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în 2016.

Muzica de cameră  ocupă  un loc foarte important în viaţa sa artistică, concertând frecvent cu Bucharest Winds, ansamblu de suflători pe care l-a fondat  în 2013. Preocupat şi de muzica modernă, acesta prezintă frecvent lucrări din repertoriul contemporan pentru oboi, ca membru al ansamblurilor Sonomania şi DevotioModerna. Valentin Ghita este din 2009 oboist principal la Orchestra Naţională Radio din Bucureşti.

Ionuț Roșca

Ionuţ Rosca  şi-a început studiile muzicale în cadrul Liceului  de Artă O. Băncilă din Iaşi, sub atenta supraveghere a  profesorului de fagot  Valentin Petrescu. Aici s-a  remarcat  prin numeroase recitaluri de fagot şi muzică de cameră. A câştigat numeroase premii la olimpiadele  şi concursurile din ţară. Şi-a continuat studiile în Bucureşti, la Universitatea de Muzică George Enescu, unde  a studiat  muzica de cameră cu Dorin Gliga, unul dintre cei mai buni profesori din Romania. A absolvit studiile la Conservator în 2006. Şi-a desăvârşit  tehnica  instrumentală  a fagotului studiind cu prim-fagotistul  ieşean George Hariton .

A  participat la cursuri de măiestrie  susţinute de David Rachor, Benjamin Coelho şi Frank Leblois. În 2003 este angajat artist instrumentist în cadrul Filarmonicii din Ploieşti, iar în 2005 câştigă prin concurs postul de fagotist la Orchestra Naţională Radio, unde ajunge solist instrumentist doi ani mai târziu. Participă la numeroase recitaluri instrumentale în Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Focşani şi Iaşi.

A debutat ca solist  pe scena Filarmonicii Moldova din Iaşi la vârsta de 17 ani prin Concertul în mi minor de A. Vivaldi. Doi ani mai târziu interpretează Dublul concert de fagot de J. Wanhall, alături de Cristi Buciumaş, tot la filarmonica ieşeană. În 2013 interpretează Concertul în fa major de C. M. Weber, alături de Orchestra de Cameră Radio. În cadrul Orchestrei  Naţionale Radio a colaborat cu distinşi dirijori precum C. Măcelaru, C. Zacharias, Tiberiu Soare, J. Salemkour, S. Goetzel, participând la numeroase turnee în Franţa, Elveţia, Italia, China şi Malaezia.

Rafael Butaru

Concertmaestru al Operei Naţionale din Bucureşti, al Orchestrei Române de Tineret şi al Orchestrei Simfonice Naţionale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezenţă constantă pe scenele muzicale naţionale şi internaţionale.

Preocuparea pentru fenomenul muzicii de cameră se manifestă prin iniţierea şi conducerea a numeroase proiecte muzicale sau formaţii camerale. Este concertmaestru sau membru al formațiilor camerale AD HOC, Opera Group Project, Trio Axis Mundi, formație alături de care câştigă în 2008 Premiul I la Concursul Internațional de Clarinet Saverio Mercadante din Italia, secţia muzică de cameră. Este membru al Ludens Piano Trio, alături de care a câştigat locul al doilea la Concursul Internaţional din Plovdiv, Bulgaria. De asemenea, este membru fondator al Asociației Muzicale Culturale Atelierul Cameral Clujean şi al Festivalului Internațional Decameron.

În ipostaza de solist, Rafael Butaru este o prezență constantă în cadrul stagiunilor din țară, concertând alături de Orchestra Operei Naţionale din Cluj-Napoca, Orchestra Operei Naţionale din București, Orchestra Naţională de Tineret a României, Orchestra Simfonică Naţională Română, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, Orchestra Naţională Radio etc.

Din 2016 este membru al ansamblului ArGenTango, împreună cu Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro şi Răzvan Suma, alături de care a susţinut un turneu naţional de succes, înregistrând şi primul album Piazzolla, o poveste autentică, live at Sala Radio.

Radu Sinaci

Născut la Arad, a studiat violoncelul cu Czuczu Erwin, iar apoi, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu Marin Cazacu. Finalizarea studiilor a fost reprezentată de obţinerea titlului de Doctor în muzică cu titlul Suitele pentru violoncel solo de J. S. Bach. Radu Sinaci face parte din acea categorie de muzicieni care încearcă mereu să îmbunătăţească tehnica violoncelului, aducând un suflu şi o sonoritate nouă. Reușește acest lucru folosind procesoarele de sunet şi looperele cunoscute în rândul chitariştilor, dar foarte rar folosite în rândul violonceliştilor. Pe lângă activitatea concertistică de factură clasică, Radu Sinaci este un promotor al jazz-ului cântat la violoncel.

A obţinut premii la concursurile naţionale şi internaţionale de violoncel, iar premiul de virtuozitate obţinut la Sibiu International Jazz Competition a fost o premieră în lumea muzicală românească. Radu Sinaci este un violoncelist versatil preocupat de exploatarea instrumentului său în cele mai variate feluri. Este actualmente şef partidă – violoncel la Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, membru al Ansamblului Violoncelissimo, al trupei Playthoven şi al Orchestrei Române de Tineret.

Număr de vizualizări :680

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508