Lansarea volumelor “Cafea și fum de țigară” și ”Hoinar de suflet halandala” de Roni Căciularu – seară literară cu participarea criticului Răzvan Voncu, la ICR Tel

nov. 8th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 16 noiembrie 2017, ora 17:00, la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul HaMelech nr.8, Beit Amot Mishpat, etaj 6), Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română (AZOCLR) și Editura SAGA vă invită la lansarea în Israel a volumelor „Cafea și fum de țigară”  și „Hoinar de suflet halandala” semnate de Roni Căciularu. Evenimentul, în limba română, va avea loc cu participarea din România a criticului literar Răzvan Voncu.

Programul evenimentului:

Moderator: Adrian Grauenfels, Editura SAGA

Introducere: Doina Meiseles, redactor-șef al ziarului „Jurnalul Săptămânii” și vicepreședinte AZOCLR.

Răzvan Voncu, redactor-șef al ziarului „România literară”, publicist, critic literar și membru al Uniunii Scriitorilor din România: „Gânduri şi sentimente legate de România natală, în cărţile scriitorului şi ziaristului Roni Căciularu”.

Lansarea volumelor  „Hoinar de suflet halandala” (2017, Editura SAGA) și „Cafea şi fum de țigară” – o antologie de interviuri şi impresii cu şi despre personalităţi  proeminente ale spaţiului cultural de limbă română din Israel (2017, Editura Rexlibris).

Participă: Roni Căciularu, Răzvan Voncu, Adrian Grauenfels.

Lecturi selective din cele două volume în interpretarea lui Roni Căciularu, Adrian Grauenfels și Carol Feldman, publicist și actor.

„Indiscutabil, aşa cum remarca un fin comentator, Zoltan Terner, Roni Căciularu e un reporter din familia lui Geo Bogza, inclusiv prin tendinţa lui de a hiperboliza, de a privi totul prin lupa impresiilor şi sentimentelor. Roni Căciularu este un artist al cuvântului, un reporter în care coexistă deopotrivă un poet şi un filosof, un om cu o inimă mare, capabil să imprime o vibraţie artistică chiar şi unei pagini în care descrie un mărunt fapt cotidian, căruia talentul său nu întârzie să-i găsească o dimensiune cosmică, sau să-i releve unicitatea acolo unde alţii nu văd decât platitudine şi banalitate.” (Ion Cristofor, Revista literară „Vatra Veche”).

Roni Căciularu s-a născut la Bacău, la 8 martie 1939. Este absolvent al Facultăţii de Litere (Filologie) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde a susținut lucrarea de licență cu titlul „Reportajul literar şi Geo Bogza”. A fost profesor de limba şi literatura română în perioada 1963-1966. Începând cu anii studenției, dar şi mai târziu, a colaborat la presa locală băcăuană (ziarul „Steagul Roşu”), abordând toate genurile gazetăreşti, contribuind şi la emisiuni de radio, locale şi naţionale. A continuat să scrie şi după plecarea în Israel, în anul 1983, unde a devenit secretarul general al Uniunii Originarilor din România. În această calitate, Roni Căciularu a desfăşurat o amplă campanie de cultivare a limbii şi culturii româneşti, organizând numeroase manifestări culturale. Şi-a continuat, cu succes, activitatea publicistică, în presa de limbă română din Israel, la ziarul „Viaţa Noastră”, dar și în presa băcăuană („Deşteptarea”, „Ziarul de Bacău”, „Observator”, „Informaţia Bacăului”)

Număr de vizualizări :996


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro