ICR salută inițiativa adoptării unei Strategii a Francofoniei pentru egalitatea dintre femei și bărbați

nov. 2nd, 2017 | By | Category: Postcard

Conferința femeilor francofone se desfășoară la București, timp de două zile, pe 1 și 2 noiembrie 2017, sub titulatura „Creație, inovație, antreprenoriat, creștere economică și dezvoltare: femeile se afirmă!“.Prima zi a Conferinței Femeilor Francofone s-a încheiat, miercuri, 1 noiembrie,  la Teatrul Național București (TNB),  cu un eveniment  organizat de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.  În foaierul TNB, participanții au avut ocazia să admire o expoziție de design vestimentar românesc. De asemenea, a fost reprezentat de un fragment din recentul spectacol în regia lui Ion Caramitru — „Magic Național“. Printre spectatori, s-au numărat secretarul general  al Organisației Internationale a Francofoniei(OIF), E.S. doamna Michaelle Jean,  președintele statului Mauritius, E. S. doamna Ameenah Gurib-Fakim, ambasadori, miniștri și alți demnitari, lideri de organizații active în domeniul de afaceri și în promovarea egalității de gen, femei de afaceri din peste 30 de state. Reuniunea s-a bucurat și de participarea unui laureate a Premiului Nobel pentru Pace,  doamna Ouided Bouchamaoui, președintele Uniunii Tunisiene a Industriei, Comerțului și Artizanatului.

E.S. doamna Michaelle Jean, secretarul general al Francofoniei, a fost întâmpinată la evenimentul de la Teatrul Național București, de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, alături de  reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Națioanle și Ministerului Afacerilor Externe. Cu această ocazie, președintele ICR a oferit un cadou doamnei Michaelle Jean, în semn de apreciere pentru deschiderea avută de secretarul general OIF pentru dezvoltarea relațiilor culturale în zona francofoniei.

De asemenea, Institutul Cultural Român a găzduit  timp de trei zile (31 octombrie,  1 și 2 noiembrie 2017). Festivalul Filmului Francofon. Președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, alături de vicepreședinții instituției, domnul Bela Dan Krizbai și domnul Mirel Taloș, i-a întâmpinat, marți seara, pe oaspeții din România și din celelalte state membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei care au participat la deschiderea festivalului.  La eveniment au fost prezenți domnul Sergiu Nistor, consilier prezidențial, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, președintele Institutului Cultural Francez la București și reprezentanți OIF din statele membre. În deschiderea festivalului au luat cuvântul secretarul general OIF, doamna Michaëlle Jean, și directorul OIF pentru Europa Centrală și Orientală, doamna Rennie Yotova. „Salutăm inițiativa adoptării unei Strategii a Francofoniei pentru egalitatea dintre femei și bărbați, în contextul unei noi realități socio-culturale  care presupune o implicare activă a femeilor în consolidarea relațiilor instituționale bilaterale. Totodată, îmi exprim convingerea în dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre Institutul Cultural Român și Organizația Internațională a Francofoniei, în contextul principiului diversității și dezvoltării culturale promovate de OIF“, declară doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

„Institutul Cultural își reafirmă dorința de a contribui la crearea condiţiilor pentru consolidarea relațiilor culturale în spațiul francofon, zonă din care ne bucurăm că și România face parte. În acest context,  îmi exprim încă o dată bucuria că  Institutul Cultural Român a fost ales să fie gazdă, în aceste zile,  pentru Festivalul de Film Francofon organizat cu ocazia Conferinței Internațională a Femeilor Francofone“,  subliniază doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Conferința  Femeilor Francofone reunește, pe 1 și 2 noiembrie, oficialialități din 48 de state francofone pentru a discuta teme legate de drepturile femeilor și accesul la piața muncii, contribuția acestora la inovație și antreprenoriat și, respectiv, leadershipul femeilor în structurile de guvernanță economic. Conferința oferă femeilor antreprenor și reprezentantelor societății civile angajate în activitatea economică, culturală și socială un cadru pentru schimbul de informații și bune practici în domenii esențiale pentru asigurarea creșterii economice și a dezvoltării sustenabile. Reuniunea are ca obiectiv constituirea, în premieră, a unei rețele francofone a femeilor antreprenor.

Număr de vizualizări :894


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro