Expoziţia ”Istorii despre Apărătorii Patriei”

nov. 14th, 2017 | By | Category: Eveniment

Marți, 14 noiembrie 2017, de la ora 18.00, la Palatul Suţu, Bd. I.C. Brătianu nr. 2, Asociația Sinaptica în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la vernisajul expoziţiei ”Istorii despre Apărătorii Patriei”. Expoziţia, organizată în spațiul exterior al muzeului, poate fi vizitată până în data de 13 ianuarie 2018 şi este realizată în cadrul proiectului cu acelaşi titlu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Conceptul expoziţional se bazează pe investigarea evoluției uneia dintre primele zone ale Bucureștiului destinate veteranilor Primului Război Mondial. Fotografii, documente cartografice şi poveşti încearcă să ofere vizitatorilor repere privind evoluţia zonei de sud-est a Bucureştiului, de la începutul secolului XX şi până în prezent. Expoziţia propune o rememorare a principalelor momente care au constituit istoria cartierului: reglementările date prin legea împroprietării din 1921, apariția zonei industriale Berceni, construcția blocurilor de locuințe, extinderea magistralei de metrou, urmărind procesul de constituire a unui cartier bucureștean şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic, la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade de după 1950.

Perspectivele de odinioară sunt completate expozițional de impresiile liceenilor din cartier, participanți la atelierul de photovoice organizat în cadrul proiectului „Istorii despre Apărătorii Patriei”. Sugestiile lor asupra evoluției cartierului se vor regăsi vizual în imagini actuale, care relevă reperele tinerilor și percepţiile lor asupra problemelor locuirii. Fotografiile lor sunt parte integrantă a expoziției și se vor constitui în miniexpoziții punctuale, realizate în liceele partenere. Rezultatele proiectului au fost prezentate în spațiul cartierului şi prin intermediul unei serii de panouri expuse în incinta Parohiei Apărătorii Patriei I, în perioada 12-30 noiembrie 2017.

Odată cu vernisarea expoziţiei de la Palatul Suţu va fi lansat şi volumul realizat în cadrul proiectului. Volumul adună informaţii despre perioada de constituire a cartierului Apărătorii Patriei din sursele istorice disponibile şi le completează cu mărturii şi istorii pesonale ale locuitorilor zonei, obţinute în cadrul cercetării de istorie orală realizate de echipa proiectului.

Proiectul Istorii despre Apărătorii Patriei este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi beneficiază de sprijinul Parohiei Apărătorii Patriei I, Colegiului Tehnic ”Miron Nicolescu” București şi Liceului Tehnologic ”Dacia” București.

Varianta online a conceptului expozițional se va putea regăsi pe:

www.facebook.com/Istorii-despre-Aparatorii-Patriei-149729379098579/

www.sinaptica.ro/proiecte/proiecte-2017

Număr de vizualizări :517


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro