Crăciun românesc, la Lisabona, cu Maria Răducanu și Krister Jonsson

nov. 30th, 2017 | By | Category: Eveniment

Maria Răducanu se întoarce în această iarnă la Lisabona, însoțită de această dată de excelentul ghitarist suedez Krister Jonsson. Cei doi întreprind în capitala lusitană, cu ocazia Crăciunului, un mini turneu pe care îl vor deschide marți, 5 decembrie 2017, la ora 18.00, în biserica Santo António din Alfama cu un concert numit „Natal de Santo António“ (Crăciunul Sfântului Anton). Două zile mai târziu, pe 7 decembrie, la ora 19.00, cei doi muzicieni vor deschide Anotimpul cultural românesc la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, cu concertul „Cânticos de natal“ (Colinde de Crăciun). Concertul va avea loc în Salonul Nobil al MNA.

Maria Răducanu şi Krister Jonsson vor oferi spectatorilor portughezi, în cele două concerte, o selecţie de piese româneşti tradiţionale, lor adăugându-li-se câteva titluri din repertoriul de fado, gen pe care  îl abordează cu sensibilitate şi prospeţime de fiecare dată când li se oferă ocazia. Concertele sunt organizate sub semnul aniversării, în 2017, a 100 de ani de relații diplomatice între România și Portugalia.

Intrarea la ambele concerte este liberă.

Acest Anotimp cultural românesc la Muzeul Național de Arheologie se va desfășura pe perioada expoziției „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic“ (28 noiembrie 2017 – 29 aprilie 2018) și este un program inițiat de ICR Lisabona și instituția gazdă, pentru a celebra centenarul Marii Uniri a românilor. Muzeul Național de Arheologie din Lisabona devine astfel în perioada menționată o a doua casă a românilor în Lisabona, o casă unde vor avea loc nu doar concerte, ci și saloane literare, colocvii etc.

Răsfăţată a scenelor internaţionale, Maria Răducanu este considerată astăzi drept una dintre cele mai reprezentative voci româneşti din jazz şi fusion, fiind de fapt o artistă greu de categorisit stilistic. De un clasic nonconformism, Maria Răducanu îşi provoacă publicul, cu fiecare nouă apariţie, la sinceritate, deschidere, declişeizare. „Uşurinţa cu care intră în intimitatea melodiei, eleganţa cu care ştie să-i folosească şi cel mai neînsemnat detaliu, delicateţea cu care atinge cuvintele desferecându-le de praf şi de zgură, nonşalanţa cu care îşi leagănă cântecul te duc cu gândul la o plutire pe care numai glasul celor aleşi ţi-o poate dărui.“ (Matei Florian)

Krister Jonsson este partenerul de scenă al Mariei Răducanu de mai bine de 10 ani, când s-au cunoscut, chiar la Lisabona. „În orice combinaţie cântă, este un fantastic ascultător şi intuieşte, este foarte atent la intenţiile celuilalt. (…) Este un solist foarte bun şi un compozitor remarcabil. (…) Krister, pe lângă virtuozitate şi complexitate muzicală, are şi această capacitate de a fi atent la cel cu care cântă“. (Maria Răducanu)

Biserica Sfântul Anton, aflată în cartierul lisabonez Alfama, este ridicată pe locul în care s-a născut în anul 1191 Sfântul Anton de Lisabona, cunoscut în afara granițelor Portugaliei drept Sfântul Anton de Padova, protectorul copiilor, „Sfântul tuturor“ (Papa Leon al XIII-lea) și patron popular al Lisabonei. Este ținta unui pelerinaj anual dedicat foarte iubitului său patron, fiind consacrată în 1982 prin vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea.

Muzeul Național de Arheologie din Lisabona ocupă una dintre aripile Mânăstirii Jerônimos, monument construit în primii ani ai secolului XVI de marele rege Dom Manuel I al Portugaliei și aflat pe lista UNESCO. Monumentul este vizitat de peste un milion de turiști anual, aflându-se într-unul dintre focarele culturale și turistice ale Lisabonei, Praça do Imperio din cartierul Belém.

Număr de vizualizări :1225


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro