Albumul ”Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” Câmpulung-Muscel. 150 de ani de existență”, de Adrian Săvoiu și George Radu

nov. 14th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Art a apărut albumul monografic Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” Câmpulung-Muscel. 150 de ani de existență realizat de Adrian Săvoiu și George Radu, o reconstituire prin documente și fotografii a activității celei dintâi instituții de învățământ din Muntenia specializată în pregătirea învățătorilor. Înființată la București în 1867 prin decretul domnitorului Carol și la inițiativa lui Dimitrie Gusti, ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice, școala a fost rezultatul cristalizării unor idei care circulau în spațiul cultural românesc la jumătatea secolului al XIX-lea. Ea reprezintă expresia unui ambițios program de factură iluministă, ce avea drept scop răspândirea științei de carte în lumea rurală, prin intermediul unor învățători sătești școliți corespunzător.

Albumul, care se deschide cu o istorie pe scurt a școlii, este structurat în patru secțiuni, fiecare cuprinzând o cronologie a perioadei respective, urmată apoi de material iconografic. Prin imagini de arhivă din colecția Academiei Române și de la Arhivele Naționale, albumul înfățișează prima etapă de funcționare a Școlii Normale Carol I (1867-1896) , când a avut ca profesori nume mari ale vieții academice, științifice și didactice românești. Mutată în anul 1896 la Câmpulung-Muscel, școala și-a continuat activitatea într-un nou local, adevărată bijuterie arhitectonică, construit după planurile marelui arhitect Ion Socolescu.

A doua secțiune a albumului reconstituie perioada cuprinsă între 1896 și 1947, când Școala Normală Carol I a devenit cea mai performantă instituție de pregătire a învățătorilor din România. Imaginile înfățișează frumusețea noii construcții prin intermediul cărților poștale ilustrate de epocă, dar și serii de elevi normaliști alături de profesorii lor, orchestra și corul școlii, figuri ale marilor dascăli și directori. A treia secțiune reflectă viața școlii între 1948 și 1989, cu toate avatarurile prin care a trecut instituția după instaurarea regimului comunist. Fotografiile cuprind aspecte de la ore, tablouri de promoții, reîntâlniri cu serii de absolvenți, excursii ale elevilor, portrete ale profesorilor reprezentativi și, mai ales, sărbătorirea centenarului din 1967. Ultima parte a albumului surprinde perioada contemporană (1990-2017), când școala – recăpătând numele lui Carol I, fondatorul – a devenit un colegiu național de prestigiu, prin implicarea în numeroase proiecte europene.

”Colegiul Național Pedagogic Carol I din Câmpulung, care în 2017 sărbătorește 150 de ani de la întemeiere, face parte din patrimoniul național românesc. Sunt puține școli în țară cu o istorie așa de bogată și cu o personalitate atât de puternică. Sunt și mai puține școli (dacă nu cumva singura) cărora să le fi fost dedicate nu mai puțin de trei monografii: una la 75, una la 100 și alta la 125 de ani. Acest album aniversar reprezintă, prin imaginile și documentele sale de arhivă, cea de-a patra monografie a Școlii Normale Carol I, azi un colegiu național cu deschidere internațională, la un veac și jumătate de la momentul în care domnitorul Carol I semna decretul de înființare a unei instituții cu adevărat regale”, afirmă în finalul cuvântului introductiv Adrian Săvoiu și George Radu, realizatorii albumului.

Lansarea va avea loc joi , 30 noiembrie 2017, în amfiteatrul Colegiului Național Pedagogic ”Carol I” Câmpulung-Muscel, cu prilejul ”Zilei școlii”, sărbătorită din 1868 anual de Sf. Andrei, patronul spiritual al liceului.

Număr de vizualizări :4323


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro