”Nicolae Steinhardt și vocația libertății”, la Museo delle Culture del Mondo Milano

nov. 14th, 2017 | By | Category: Postcard

Pentru a cincea oară consecutiv, editura Rediviva, proiect al Centrului Cultural Italo Român din Milano participă și face cunoscute valorile culturale românești, prin volumele publicate și prezentate – la Festivalul Internațional Bookcity din Milano, cea mai mare manifestare literară și culturală din capitala Lombardiei care reunește la actuala ediție peste o mie de evenimente și 1 200 de invitați (autori, poeți, scriitori, oameni de artă, jurnaliști). În cadrul ediției din acest an, Rediviva, propune publicului  în cadrul colecției de Spiritualitate, prezentarea volmului ”Jurnalul fericirii” în traducere italiană: ”Diario della felicita” de N. Steinhardt în cadrul întâlnirii: ”Nicolae Steinhardt și vocația libertății”. Manifestarea va avea loc duminică, 19 noiembrie 2017, orele 13. 45, la Museo delle Culture del Mondo di Milano,prestigioasă locație culturală din oraș și se bucură de patronajul Consulatului General al României la Milano.

Vor interveni:

Dario FERTILIO, scriitor si  jurnalist (CORRIERE DELLA SERA)

Antonio BUOZZI (LETTERA 43),

Donatella FERRARIO (PERIODICI SAN PAOLO).

De la republicarea sa în limba italiană, Jurnalul fericirii de N. Steinhardt una dintre cele mai bune cărți publicate după anul 1991, se bucură de interes și apreciere și din partea publicului italian. Mai multe recenzii după republicarea lui de căătre editura Rediviva din Milano  (Avvenire, Lettera 43, Vino Nuovo, Jesus, Famiglia cristiana, precum si altele care vor aparea in Osservatore Romano) au adus în atenție această carte,  considerată de referință pentru cultura română. Este a doua republicare în limba italiană a acestui volum, după apariția sa, la editura Il Mulino din Bologna, în traducerea Gabriellei Carageani și sub îngrijirea lui Gheorghe Carageani.

Anul acesta la împlinirea a 105 ani de la nașterea lui Nicolae Steinhardt, Academia Română i-a acordat titlul de academician postmortem în luna iulie 2017.

„Am intrat in inchisoare orb (cu vagi strafulgerari de lumina, dar nu asupra realitatii, ci interioare, strafulgerari autogene ale beznei, care despica intunericul fara a-l risipi) si ies cu ochii deschisi; am intrat răsfătat, râzgaiat, ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose; am intrat nemultumit, ies cunoscand fericirea; am intrat nervos, suparacios, sensibil la fleacuri, ies nepăsator; soarele si viata imi spuneau putin, acum stiu sa gust felioara de paine cat de mica; ies admirand mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul; ies împacat: cu cei carora le-am gresit, cu prietenii si dușmanii mei, ba si cu mine însumi.“ – N. Steinhardt

Cele 570 de pagini dactilografiate  de autor au fost confiscate de Securitate în 1972. Manuscrisul i-a fost restituit în 1975. Între timp însă Steinhardt  finalizase o a doua variantă, mai amplă, de 760 pagini dactilografiate. “Jurnalul fericirii” a fost confiscat  a doua oară în 1984. Pasaje din carte au fost difuzare,  în serial, în perioada regimului comunist la postul de radio Europa Liberă . ”Jurnalul fericirii ” a fost publicat după căderea comunismului în 1991.

În decursul edițiilor precedente desfășurate Editura Rediviva si Centrul Cultural Italo Român au organizat manifestări în cadrul Bookcity, dedicate apariței unor volume în cadrul colecțiilor Caiete românești Memoria, Phoenis, Îți povestesc lumea aducând în prim plan autori, traduceri din opera clasicilor români, subiecte legate de istoria  României, jurnale, volume de memorialistică.

Fondată în anul 2012, în cadrul Centrului Cultural Italo Român din Milano, o asociație de voluntariat cultural, editura Rediviva urmărește promovarea valorilor culturale românești și menținerea interesului viu pentru bogăția culturală pe care o prezintă România.

www.culturaromena.it

www.redivivaedizioni.com

Număr de vizualizări :546


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro