”Arhiva Margareta Sterian: Opera grafică”

nov. 7th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român  și Uniunea Scriitorilor din România anunță publicarea volumului ”Arhiva Margareta Sterian: Opera grafică”, în patru volume. Editată de Bianca Zbarcea și Lidia Vianu.

ISBN 978-606-760-117-6, 978-606-760-118-3, 978-606-760-119-0, 978-606-760-120-6

Margareta Sterian: opera

Unica profesie pe care mi–am dorit–o—atunci și toată viața după aceea—abia începea. Țin bine minte momentul. Căutam un cadou pentru profesorul care mă îndrumase într–un mod esențial. Un cadou special. De suflet. Era o amiază de toamnă luminoasă, ca acum. Abia începuseră cursurile primului meu an ca asistentă la facultatea de engleză. Am intrat pe strada Lipscani: un fel de consignație de tablouri. Mi–au rămas ochii pironiți pe un mac roșu, un tablou cât două palme lipite… Nu l–am uitat, așa cum nu am uitat nici începuturile mele ca profesor.
Mă întâlnesc acum cu autoarea acelui tablou. Margareta Sterian era un nume în pictura românească.
Publicăm astăzi la Contemporary Literature Press arhiva Margaretei Sterian. Ea va cuprinde tablouri, grafică, opera literară și de traducătoare, jurnalele pictoriței. Toate ne–au fost încredințate de legatarul Margaretei Sterian, Mircea Barzuca. Este prima arhivă totală a unui artist plastic pe care o publicăm. Am mai publicat arhiva unui autor modernist român aproape necunoscut înainte, poate pentru că a murit tânăr și în Franța. Este vorba de Mihail C. Vlădescu, ale cărui cărți au mai fost uneori semnate și cu pseudonimul Alexis V. Drăculea.
Am decis să continuăm publicarea artelor de toate felurile la CLP. Internetul este un loc de publicare generos cu imaginile, culorile și dimensiunile volumelor. El este nu numai bibliotecă, dar și librărie, și ajunge în toate colțurile lumii, cu atât mai mult cu cât accesul la aceste cărți este total gratuit.
În esență, nu ne îndepărtăm de literatură. Ut pictura poesis… Pictura este acea poezie care se slujește de linii și de culori pe post de cuvinte—pentru a construi cu ele inexprimabilul. Înțelesul artei este, în ultimă instanță, mut. El nu se reformulează: se simte, se gândește… Fiecare dintre noi o facem în felul nostru. Invităm, așadar, cititorul să se descopere pe sine confruntându–se cu arta intens personală și atât de generoasă în sugestii a Margaretei Sterian.
Pânza cu macul acela al începuturilor mele de universitar nu se află printre tablourile reproduse aici. Tabloul cu mac a ajuns acolo unde e bine să ajungă orice obiect de artă: în sufletul unui privitor care își împarte viața cu el. A rămas acel tablou și în amintirea unui început de carieră… Cititori, găsiți Margaretei Sterian un loc de neuitat printre amintirile voastre.

Lidia Vianu

Arhiva Margareta Sterian: Opera grafică, editată de Bianca Zbarcea și Lidia Vianu, se lansează oficial luni 6 noiembrie 2017, dar cele patru volume pot fi consultate și descărcate din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/arhiva-sterian-grafica.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website–ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm adresați–vă Editurii,  lidia.vianu@mttlc.ro.

Număr de vizualizări :830


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro