spot_img

Sounding Tears Trio, la Festivalul „Outono em Jazz“

În luna mai 2017, Clean Feed Records, una dintre cele mai premiate și prestigioase case de discuri de jazz din lume și fondată în Portugalia, a editat albumul ”Sounding Tears. În cadrul albumului, muzicienii Lucian Ban și Mat Maneri colaborează cu saxofonistul britanic Evan Parker, una dintre marile legende ale jazz-ului european din ultimele 4 decenii. În octombrie 2017, Trio-ul se va afla în Europa într-un turneu de prezentare a albumului, cu invitații și concerte în Anglia, Belgia, Germania, Olanda, Portugalia și România.

Cu sprijinul ICR Lisabona, Sounding Tears Trio va susține un concert în data de 18 octombrie 2017, în cadrul festivalului „Outono em Jazz“. Concertul, cu o durată de aproximativ 60 de minute, va avea loc, începând cu ora 22:00, la Casa da Música din Porto, una dintre marile instituții muzicale din Europa. Cei trei muzicieni vor prezenta piese de pe albumul Sounding Tears precum și doine românești sau piese semnate de George Enescu de pe albumul Transylvanian Concert.

Festivalul Internațional de Jazz „Outono em Jazz“ este unul dintre cele mai importante evenimente festivaliere dedicate jazz-ului contemporan în Europa și este produs de Casa da Música din Porto. Programul anului 2017 include vocile unor artiști consacrați precum Dianne Reeves, Maria João și Egberto Gismonti. Pe lângă trio-ul compus din Mat Maneri, Evan Parker și Lucian Ban, vor participa Banda Sinfónica Portuguesa, La Bejazz, Anat Cohen, Afonso Pais și Rita Maria, Quartabê, Tony Allen Quartet, Marcelo D2 & Sambadrive, Jack Broadbent, Marc Ribot și The Young Philadelphians, Peter Evans Ensemble.

Festivalul se va desfășura la Casa da Música, primul edificiu construit în Portugalia dedicat exclusiv muzicii și creat pentru a marca anul festiv 2001, în care oraşul Porto a fost Capitala Europeană a Culturii.

În 2009, pianistul de origine română Lucian Ban a colaborat pentru prima oară cu violistul și violonistul american Mat Maneri (nominalizat la premiile Grammy) în cadrul proiectului „Enesco Re-Imagined“. Trei ani mai târziu, Lucian Ban și Mat Maneri au înregistrat în duet Transylvanian Concert, pentru celebra casă ECM Records. Albumul, care s-a bucurat de aprecierile presei din lumea întreagă, a câștigat două premii  Best Album Of The Year din partea All About Jazz USA, Cuadernos de Jazz Spain și a adus consacrarea internațională pentru pianistul de origine română.

Născut la Cluj, Lucian Ban, pianist, compozitor și aranjor, s-a afirmat rapid pe scenele din Europa și America a colaborat cu mari muzicieni precum: Barry Altschul, Sam Newsome, Mark Feldman, Tony Malaby, Ralph Alessi, Abraham Burton, Nasheet Waits, Jorge Sylvester, John Hébert, Brad Jones, Badal Roy. De asemenea, Lucian Ban şi-a manifestat creativitatea atât în cadrul formaţiilor sale newyorkeze – Tuba Project, Elevation, Asymmetry – cât şi prin ambiţioase lucrări de anvergură: The Romanian-American Jazz Suite şi Enescu Re-Imagined.

Mat Maneri, nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă“,  a redefinit pe parcursul unei cariere de peste un sfert de secol, rolul și vocea violei și vioarei în jazz și muzica improvizată. Artistul este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz contemporan. În ultimii ani a colaborat cu nume precum Joe Morris, Vijay Iyer, Matthew Shipp, Marilyn Crispell, Joelle Leandre, Kris Davis, Tim Berne sau Craig Taborn.

Celebrul saxofonist britanic Evan Parker este o figură centrală în dezvoltarea scenei europene de free jazz și improvizație. Considerat astăzi „unul dintre cei mai buni improvizatori de ansamblu“ (Chicago Reader), Parker s-a născut în Bristol și a început să cânte la saxofon la 14 ani, debutând astfel în ceea ce avea să devină o strălucită carieră pe scena mondială de jazz. Deși stabilit la Londra, a lucrat adesea cu colegi americani printre care Anthony Braxton, Steve Lacy și George Lewis.

Pentru mai multe informații: www.casadamusica.com/pt/ciclos-e-festivais/2017/outono-em-jazz/?lang=pt#tab=0

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508