Scriitoarea Lavinia Braniște le citeşte copiilor, într-un proiect co-finanţat de AFCN

oct. 5th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Scriitoarea Lavinia Braniște este invitată să citească copiilor în deschiderea atelierelor de lectură smARTkid, sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 11,30 la KALEIDOSCOPE.BOOK.AREST, bvd Mărăşti nr 35. Lectura face parte din proiectul “10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid”, co-finanțat AFCN. Accesul copiilor la eveniment este GRATUIT.  Proiectul de educație prin cultură “Ateliere de lectură SmARTkid cu scriitori contemporani” este destinat copiilor cu vârste între 6 și 12 ani. În lunile septembrie, octombrie și noiembrie, în fiecare sâmbătă, câte un scriitor contemporan, 10 scriitori contemporani în total, vor susține ateliere de lectură alături de trainerii Asociatiei 7 ARTE. Atelierele durează 1 oră și 30 de minute, sunt interactive și au o componentă de workshop (de arte vizuale și abilități practice), care transformă lectura textelor literare într-o activitate plăcută, reconfortantă și asumată de către copii.

In calitate de invitati, scriitorii le citesc copiilor, le raspund la intrebari, stimuleaza discutiile libere si ajuta la desfasurarea activitatilor, sub coordonarea trainerilor Asociatiei 7 ARTE. Prezenta scriitorilor contemporani are ca scop, pe langa promovarea lecturii si a vanzarii de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului si incurajarea lecturii in randul scolarilor mici, care trebuie sa devina cititorii de maine.

“Asociatia 7 ARTE crede ca, daca nu crestem cititori, nici nu vom avea cititori. Ei nu apar din senin, ci se formeaza datorita lecturilor de la varste mici, datorita interactiunilor placute care au loc in mediile in care se citeste, datorita perceptiei pozitive fata de lectura, privita ca un lucru relaxant, amuzant, interesant, nu ca obligatie scolara.  Mai mult, cititul este esential pentru procesul de invatare. Copiii care inteleg ceea ce citesc sunt cei care pot procesa si reda coerent informatiile lecturate. Din pacate, este o realitate romaneasca faptul ca 42% dintre elevii romani sunt analfabeti functional, dupa cum au indicat datele unui studiu facut public in 2016 de Centrul de Evaluare si Analize Educationale. Mai exact, studiul sustinea ca elevii in vartsa de 15 ani stiu sa scrie si sa citeasca, dar nu inteleg ceea ce citesc”, explica Livia Lucan-Arjoca, coordonatorul proiectului si Presedinte al Asociatiei 7 ARTE.

Proiectul “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” a fost declarat castigator in sesiunea I de proiecte, 2017, categoria Educatie prin cultura, de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

“Acest proiect realizat sub umbrela smARTKid de la 7 ARTE este CO-FINANTAT AFCN si raspunde celor 3 prioritati impuse de aceasta institutie promovand: dialogul cu creatorii, diversitatea si toleranta, precum si Centenarul Romaniei Moderne. Nominalizez cu mandrie scriitorii invitati in proiect, cu rezerva ca pot interveni si unele schimbari pe parcurs: CIPRIAN MACEŞARU, CRMEN TIDERLE, ANDRA ROTARU, MIHAELA COSESCU, DAN MIRCEA CIPARIU, VLADIMIR DRAGHIA, IOANA NICOLAE, ADELA CHIRICA, ANDREI CRACIUN, LAVINIA BRANISTE”, adauga  Livia Lucan-Arjoca, Presedintele Asociatiei 7 ARTE.

Beneficiarii proiectului sunt copiii cu varste intre 6 si 12 ani. Toate atelierele au si o componenta practica, respectiv o activitate de tip handcraft inspirata de textele citite.

Ateliere de lectura smARTkid cu scriitori contemporani completeaza educatia formala, fara sa o inlocuiasca si ajuta copiii sa isi foloseasca abilitatile astfel incat sa poata citi cursiv, intelege, interpreta si formula verbal sau in scris opinii pe o anumita tema sau despre lecturile citite.

Participarea la ateliere este gratuita. Inscrierile se fac la adresa: liviarosca@gmail.com şi sunt obligatorii pentru a ţine evidenţa participanţilor şi pentru a pregăti materialele necesare desfăşurării atelierului în condiţii optime.

Proiectul de educatie prin cultura “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei institutii. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in întregime responsabilitea beneficiarului finantarii, respectiv Asociatia 7 ARTE.

Asociaţia 7 ARTE este organizaţie non-profit infiinţată în august 2015 care promovează educaţia şi cultura. SmARTkid este un proiect de educaţie experienţială care constă în ateliere creative, educative şi recreative pentru copii şi tineri.Pentru mai multe detalii despre activitatea 7 ARTE si despre atelierele smARTkid, vizitati site-ul www.7arte.org si pagina de facebook https://www.facebook.com/atelieresmartkid/

Număr de vizualizări :1074


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro