spot_img

Grădina lui Geppetto și povestașul Lăzărescu

Bântuiți de coloșii Renașterii, striviți de perfecțiunea strigătoare la cer a barocului, complexați de creația brâncușiană – artiști și public deopotrivă părem condamnați să rămânem la cheremul “dobitocului-solemn”, la trânta cu eternitatea și la bunul plac al comenzilor conjuncturale. Între aceste constrângeri, gustul comun și repetarea modelelor creează confuzie și limitare. Pe de o parte, preocuparea pentru conformitate, pe de altă parte, stigmatul unor reprezentări grandomane, emblematice formează resorturi ce alimentează plăsmuirea unor lucrări din ce în ce mai bizare și mai îndepărtate de sensibilitățile și aspirațiile noastre reale. Între ostentative icnete, superbia artistului-oficial-al-momentului și eructări festiviste se aude zvon proaspăt, precum un chicot dezinvolt – semnal pentru închipuirile seducătoare ale unui povestelnic.

Ca un Geppetto contemporan, Magister Ludi și Ucenic vrajitor în același timp – Daniel Ștefan Lăzărescu  surprinde în primul rând prin non-conformism și harul de povestitor. Întruparea fragilă și modalitatea jucăușă a compozițiilor sale șochează, pentru că obișnuința de a acorda valoare obiectului artistic doar în măsura în care este robust și susceptibil de a fi etern se confruntă cu o altă stare, cu un limbaj diferit; închipuirile pornesc de la o experiență, de la o referință comună și trec prin ready-made în tridimensional, prin culoare și texturi surprinzătoare. Culoarea, la rândul său se transformă în scriitură, eliberând volumul devenit grafism – și astfel, cuvântul se reface și preface în poveste. Plăsmuirile lui Lăzărescu, precum un ceasornic se încarcă din frustrările omenești, se justifică prin ardoarea vocației, se alimentează din acumulările unui sfert de secol de carieră și constituie mărturii autentice ale misiunii sale. Părăsind asumat formele clasice și meșteșugul dus până la voluptoasa finisare a materialului tradițional, Lăzărescu a ales calea lui Geppetto-făuritorul, o stare continuă de neliniște a unui spațiu deschis imaginii și conținând imagini, închipuiri. În fiecare din lucrări, detaliul și semnul mărturisesc mai mult decât înțelegem. Diavolul a părăsit detaliul, cutremurat de renașterea trandafirului din cenușă. Fiecare privitor își ia din fiecare închipuire ceea ce recunoaște, dar, în toate straturile, cotloanele și detaliile se regăsesc regula, ordinea, măsura, desenul și maniera – aici în sensul de calitate umană, așa cum o definea codul cavalerismului medieval. Maniera lui Lăzărescu poate fi blândă, vioaie, aspră, gracilă sau cinică – toate acestea, cum spunea Vasari, dobândite prin obiceiul statornic de a te raporta la frumos urmând însemnele lucrurilor vii.

În atelierul său fără limite, spațiu interior și exterior, eliberat de tabu-uri și înseninat în grădina sa cu ispite cu aparențe derizorii, “hoarder” de metafore și perifraze sau aluzii – Lăzărescu separă adevărul de veridic și jocul de poveste. La capătul narațiunii, zâmbetul și râsul sunt forme ale surprinderii, ale mirării.

Simona Tănăsescu

28.10.2017

Mogoșoaia

***

STEFAN DANIEL LAZARESCU

Istoric educational:

Studii private de desen si modelaj cu Simona Tanasescu, Bucuresti .

Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universitatii de Vest, Timisoara, Sectia sculptura, prof. Bela Szakatas .

Fontariile “Prince Monyo” – Palm Beach, Florida, SUA .

Expozitii personale :

1998 – International Film Festival „Telefilm” Timisoara .

2005 – Galeria „Grigore Mora” Bucuresti .

2006 – „Compozitii” Buzau .

2009 – “78 Ani de Arta”-Galeriile de Arta,Buzau .

2010 – „Kogaion” Carturesti, Bucuresti .

2011 – „13 inchipuiri” „Atelier Horatiu” Bucuresti .

2011 – „Retrospectiva” Buzau .

2016 – „Peretele Posibil ” , Buzau .

Expozitii colective :

1998 –  Festivalul de sculptura Hunedoara .

1999 –  Centrul Cultural Roman, Budapesta .

2000 –  Salonul Anual, ed 5/6 Helios, Timisoara .

2005 – Teatrul National Galeria Artis, Bucuresti .

2006 – Saloanele Moldovei Bacau – Chisinau .

2007 – Galeria Delta Arad/ Ateneul Roman/ Muzeul National „George Enescu” .

2008  – „Sculptura azi” – Galeria „Delta” Arad .

2010 – Saloanele Moldovei, Bacau-Chisinau .

2011- Proiect Sulina 5 – Muzeul National al Satului – sala Dimitrie Gusti, Bucuresti .
2012 – Bienala „Ion Andreescu” Buzau .

2013 – “Seductia Unghiului Drept”,Salonul Mic Bucuresti,Caminul Artei.

2014 – “Anamorfoze Transferate”,Elite Art Gallery,Bucuresti .

2015 – Palatul Parlamentului , Bucuresti .

2016 – Centrul Cultural Unesco , Slobozia .

2016 – GrupIV ,Buzau .

PREMII :

2008 – Premiul pentru cultura, culte si patrimoniu national “Ion Andreescu” Buzau .

2001 – Bursa guvernamentala “Prince Monyo Mihailescu Herescu” Palm Beach, Florida, SUA .

1998 – Premiul al III lea, Festivalul de Sculptura, Hunedoara .

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508