Decernarea Premiului Internațional de Literatură Francofonă ”Benjamin Fondane”, ediția a XII-a

oct. 12th, 2017 | By | Category: Postcard

Joi, 12 octombrie 2017, ora 19:30, la  Institutul Cultural Român de la Paris (1 rue de l’Exposition, 75007 Paris) va fi decernat Premiul Internațional de Literatură Francofonă ”Benjamin Fondane”. Nominalizaţii 2017 la Premiul internaţional de literatură francofonă ”Benjamin Fondane” sunt : Rodica Draghincescu, Samira Negrouche, Tahar Bekri, al Hamdani, Ananda Devi, René Depestre, Hedi Kadour.

Programul serii:

– Prezentarea expoziţiei „Exodus. Regard sur Benjamin Fondane” de Anca Seel

– Prezentarea şi decernarea Premiului Benjamin Fondane de către Magda Cârneci

– Lectură din textele lui Benjamin Fondane de Laurent Joly

Premiul ”Benjamin Fondane” a fost înființat de Magda Cârneci la ICR Paris în anul 2006. Premiul – în valoare de 1000 de euro și pus sub egida OIF, Organisation Internationale de la Francophonie – a fost creat în amintirea poetului și filosofului francez de origine română Benjamin Fondane, alias B.Fundoianu, mort în mod tragic la Auschwitz în 1944, a cărui operă principală, marcată de gândirea existențialistă, a fost scrisă în limba franceză.

Premiul este acordat unui scriitor francofon, dar care nu este născut francez, un scriitor de preferință poet, dar care are și o activitate culturală și civică mai amplă, legată de promovarea ideilor umaniste și a limbii franceze în mediul internațional. Pînă în prezent Premiul Fondane a fost acordat următorilor scriitori, toți cunoscuți și reputați în lumea culturală franceză : Petr Kral (de origine cehă, în 2006),Abdelwahab Medeb (de origine tunisiană, 2007), Nimrod (de origine tchadiană, în 2008), Linda Lé (de origine vietnameză, în 2009),  Jean Mettelus (de origine haitiană, în 2010), Abdellatif Laabi (de origine marocană, în 2011), Jean Portante (de origine italo-luxemburgheză, în 2012), Nicole Brossard (de origine canadiană, în 2013), Luis Mizon (de origine chiliană, în 2014), Seyhmus Dagtekin (de origine kurdă, în 2015) și Gabriel Okoundji (de origine congoleză, în 2016).

În 2017, premiul a fost acordat scriitoarei Ananda Devi. De origine indiană, născută în insula Maurice situată în Oceanul Indian, la sud-est continentului african, Ananda Devi scrie în franceză o literatură în același timp tragică și poetică. Obsedată de problemele excluziunii, alterității, devianței și suferinței, ea denunță climatul înăbușitor al unei societăți cu multiple forme de închidere asupra sa însăși. Prin forța și violența cuvintelor, Ananda Devi se ridică împotriva oricărei forme de repudiere și propune un adevărat angajament al imaginarului insular pentru recunoașterea și acceptarea alterității.

Benjamin Fondane (Iaşi 1898 – Auschwitz 1944) aparţine unei linii de scriitori români care au ales limba franceză. În 1923 se instala la Paris şi se impunea ca poet şi gânditor existenţial. Scriitor deja cunoscut în România, Fondane se stabileşte la vârsta de 25 ani. Este, deopotrivă, poet şi filozof, critic literar, dramaturg şi cineast. Evident, « modern », atent la avangardă, se ţine la distanţă de şcoli şi doctrine, de mişcări politice şi literare. Într-adevăr, dacă Fondane este profund marcat de curentele intelectuale şi artistice ale timpului său, el se indoieste şi se ţine departe de ele şi îşi cauta vocea sa, răspunsul său personal la întrebările atemporale, cât şi la intrebările epocii. Clarviziunea sa nu poate evita destinul tragic : deportat la Auschwitz, este asasinat în camera de gazare de la Birkenau, în 2 sau 3 octombrie 1944.

« Da, am fost un om ca ceilalţi », scria Fondane într-o epocă în care umanitatea multora era ultragiată. Tema « un om printre oameni » a fost aleasă pentru acest colocviu pentru că este o temă federatoare, deoarece permite reunirea unor comunicări pe teme variate care se referă atât la scrierile în limba română, cât și la cele în limba franceză ale lui Fondane, dar mai ales pentru că exprimă aspectul cel mai important din gândirea lui Fondane : lupta împotriva a tot ce se opune plenitudinii fiinţei umane. Aflat în centrul operei sale, poetice sau filozofice, omul nu este o abstracţiune, ci un individ concret, o fiinţă singulară care nu încetează să lupte penjtru libbertatea și demnitatea sa.

Număr de vizualizări :1014


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro