Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a impresionat publicul sătmărean prin concertele de la Satu Mare și Medieșu Aurit

oct. 10th, 2017 | By | Category: Postcard

În perioada 4-8 octombrie 2017, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu s-a aflat în județul Satu Mare, unde a susținut un concert la Filarmonica „Dinu Lipatti” și un recital în cadrul Galei Cantus Mundi din comuna Medieșu Aurit. Cu această ocazie, conducerea Corului Madrigal au avut întâlniri de lucru cu primarii din județul Satu Mare, cu președintele Consiliului Județean și cu alți reprezentanți ai autorităților locale pentru implementarea în școlile sătmărene a programului Național Cantus Mundi, care are ca scop integrarea socială prin cânt coral a copiilor și tinerilor, indiferent de etnie, religie sau statut social.

Pe 4 și 5 octombrie, echipa Programului Național Cantus Mundi, formată din membri ai Corului Madrigal, a susținut un workshop în comuna Medieșu Aurit la care au participat peste 60 de elevi, studenți și profesori, membri ai corurilor de copii și tineri din județul Satu Mare. Pe 6 octombrie, concertul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a emoționat cei peste 500 de spectatori prezenți în sala sala Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare. Membrii Madrigalului au cântat alături de Corul Medieșana din comuna Medieșu Aurit, într-un concert prilejuit de sărbătorirea a 45 de ani de când soții Ioan și Ileana Petrovici conduc renumitul ansamblu, unul dintre cele mai longevive coruri din regiune. Pe 6 și 7 octombrie, instructori din Programul Cantus Mundi au organizat repetiții în școli cu copiii din 5 coruri sătmărene, pentru a-i pregăti pentru Gala Cantus Mundi. Evenimentul, desfășurat pe 7 octombrie în Medieșu Aurit, a umplut până la refuz sala și a reunit pe aceeași scenă peste 250 copii, tineri și vârstnici din corurile sătmărene, care au cântat alături de membrii Madrigalului.

„În corul meu am copii români, maghiari, șvabi și romi. Deseori aceste diferențe dintre ei sunt surse de conflict la școală, dar niciodată la cor. Pentru a putea să cânte împreună trebuie să se asculte unul pe altul și să se armonizeze între ei. Asta reușește muzica, să șteargă diferențele sociale. Pentru mine, ca profesor de cor, acest workshop a fost un cadou neașteptat. Specialiștii Corului Madrigal ne-au oferit cu generozitate cunoștințele lor, dar dincolo de profesionalism, cel mai mult m-a impresionat empatia acestor oameni, pentru că muzica nu se poate face fără empatie”, ne-a mărturisit Anamaria Gal, dirijoarea Corului de copii ARDENTE.

„M-au emoționat dăruirea și pasiunea membrilor Corului Medieșana, dar mai ales entuziasmul publicului din Medieșu Aurit. Evenimentul acesta mi-a reconfirmat că proiectul Cantus Mundi poate avea efecte concrete și palpabile și că, în special pentru comunitățile mici și eterogene, este esențială generarea de nuclee culturale care să creeze unitate socială. Corurile de copii pot fi aceste nuclee, aici copiii și tinerii își pot găsi identitatea personală, învățând în primul rând să îi accepte și să se armonizeze cu ceilalți. Așa cum Medieșul Aurit a fost ținut laolaltă timp de 8 decenii de acest nucleu cultural reprezentat de corul Medieșana, așa și România poate fi unită, mai ales în rândul tinerelor generații, prin înființarea cât mai multor coruri de copii”, a spus Emil Pantelimon, manager al Corului Național de Cameră „Madrigal Marin Constantin”.

„Concertele Corului Madrigal de la Satu Mare și Medieșu Aurit au ridicat publicul în picioare și au impresionat audiența până la lacrimi, v-o spun cu toată sinceritatea. Deja i-am invitat pe membrii Corului Madrigal să revină aici și anul viitor”, a spus Radu Mihai Iancu, primarul comunei Medieșu Aurit.

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul “Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Număr de vizualizări :798


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro