spot_img

Continuă seria de evenimente „Luna Enescu la ICR”

Joi, 26 octombrie 2017, la ora 18.00, în aula Muzeului Național George Enescu, Institutul Cultural Român, în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, continuă seria evenimentelor „Luna Enescu la ICR” cu lansarea volumului ”George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini” – vol. 2 .Albumul este semnat de Viorel Cosma și editat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, urmând să fie prezentat de muzicologul Mihai Cosma.

Volumul ”George Enescu Muzicianul de geniu în imagini” ne oferă o biografie în imagini a strălucitului muzician, oprindu-se, în acest al doilea volum, asupra ultimelor două etape din viața compozitorului, maturitatea (1920 – 1946) și senectutea (1946 – 1955).

„După încheierea primului război mondial (1918), George Enescu a pășit în cea mai fastă etapă a vieții sale, ajunsă la maturitatea fizică, artistică și spiritual: turneele răsunătoare peste Oceanul Atlantic(SUA și Canada, 1923-1940), premiera triumfală a capodoperei Oedipela Paris (1936) și căsătoria mult așteptată cu prințesa iubită, Maruca Cantacuzino (1937)” scrie autorul volumului. Momentele importante din această perioadă sunt ilustrate cu fotografii rare realizate de fotografi celebri ai vremii.

„Etapa senectuții a fost un calvar, un dezastru, durerosul exil în SUA și Franța fiind precedat de lipsuri materiale, datorii financiare, conflicte matrimoniale și bineînțeles boli și necazurile inerente bătrâneții”, sintetizează în prefața volumului Viorel Cosma. Fotografiile adunate în acest volum surprind momentul în care George Enescu a ajuns pe tărâm american cu vaporul „Ardealul” insoțit de o numeroasa delegație de artiști români (1946), instantanee din concertele susținute in America de violonistul George Enescu la aproape 70 de ani (24 noiembrie 1948) și momente cu compozitorul măcinat de boală alături de credinciosul său prieten, cățelușa Mutzerly.

Fotografiile provin din arhivele Muzeului Național „George Enescu”, Teatrului Național din București, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand” și din arhive personale. Albumul este editat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu“ și va fi prezentat de prof. univ. dr. Mihai Cosma.

În completarea evenimentului, va avea loc un recital cameral susținut de Gabriel Croitoru – vioară (interpretează pe vioara Guarnieri del Gesù – „Catedrala”, care i-a aparținut lui George Enescu, și care acum este în patrimoniul Muzeului „George Enescu”), Marin Cazacu – violoncel și Iulian Ochescu– pian.

În program:

George Enescu: Bourée din Suita nr. 3, op. 10, pentru pian solo

Constantin Dimitrescu – Serenada Română pentru violoncel și pian

George Enescu – Balada pentru vioară și pian

Paul Constantinescu – Cântec vechi pentru violoncel și pian

Béla Bartók – Șase dansuri românești pentru vioară și pian

George Enescu – Sérénade lointaine pentru vioară, violoncel și pian

Constantin Dimitrescu – Dans țărănesc

Și Institutele Culturale Române din afara țării derulează, în luna octombrie, evenimente dedicate muzicianului George Enescu în cadrul proiectului „Luna Enescu la Institutul Cultural Român”.

Sub titulatura De la Enescu la blues, de la doină la jazz modern, ICR New York organizeză un nou turneu de succes, avându-i ca protagoniști pe doi muzicieni de renume internațional: pianistul român Lucian Ban și violonistul american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri. Turneul are loc în perioada 27 octombrie – 2 noiembrie 2017 și constă într-o serie de patru concerte, însoțite de prezentări și discuții cu publicul și un workshop-prelegere, toate susținute de cei doi artiști în patru locuri legendare și consacrate pentru iubitorii muzicii, din sudul și sud-vestul Statelor Unite.

Institutul Cultural Român de la Beijing continuă proiectului „Cinemateca Românească și Audiție muzicală“, în perioada 25 octombrie – 31 decembrie 2017, la sediul său, cu proiecția a trei filme românești (Aventurile lui Babușca, Buletin de București și Maria Mirabela) și prin prezentarea compozițiilor și interpretărilor marilor muzicieni români George Enescu și Dinu Lipatti. Filmele vor fi programate o dată pe lună, iar înainte de proiecția acestora vor avea loc audiții muzicale cu compoziții, aparținând lui George Enescu Dinu Lipatti.

Număr de vizualizări :1114

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508