Castelul Bran lansează ”Concursul național de literatură pentru copii și adolescenți”

oct. 2nd, 2017 | By | Category: Postcard

Castelul Bran anunță organizarea primei ediții a ”Concursului de literatură pentru copii și adolescenți”. ”Ești născută să scrii basme!”, i-a spus într-o zi Elisabeta mamei sale, Regina Maria. De aici, de la Castelul Bran, una din reședințele preferate ale Reginei Maria, preluăm îndemnul și vă spunem și noi: Sunteți născuți să scrieți, urmați-vă visul, îndrăzniți să împărtășiți cu lumea întreagă propria lume de lumină și culori. Lăsați cuvintele să prindă viață prin personaje imaginare sau reale, prin întâmplări cu haz și tâlc. Pentru ca cei mici care învață alfabetul, dar și cei care au ajuns la vârsta adolescenței să citească cu plăcere aventurile care prind viață prin ochii și inima dumneavoastră! O invitație ca o datorie de onoare pentru personalitatea Reginei Maria, cea care a scris, printre altele, „ca un prea plin de frumusețe al inimii”, povești pe care le citea propriilor copii. Povestiri reeditate an de an de Castelul Bran, în ediții bilingve, ilustrate cu desene ale elevilor de la liceele de artă din țară.

Îmi plăcea să spun povești surorilor mele, iar mai târziu copiilor mei. Frumosul juca un mare rol în toate. Frumusețea de orice fel ar fi fost mă atrăgea, atât de limpede vedeam tot ce povesteam încât făceam pe ascultătorii mei să rătăcească prin locuri pustii, pe vârfuri de munți, pe lungi tărmuri de mare sau prin locuri îngrozitoare, unde se întâlneau cele patru vânturi”, mărturisea regina care, pe lângă scris, a mai fost pasionată de pictură și amenajări interioare.

Concursul este deschis tuturor celor care cred că au acest talent, de a crea lumi fantastice, atât pentru cei mici, cât și pentru cei care au atins pragul adolescenței. Tematica este la alegere, la fel și genul literar (proză, teatru scurt, eseuri, poezii, benzi desenate). Jurizarea se va face pe trei secțiuni de vârstă: școlari (până la 12 ani), adolescenți (12 – 18 ani) și seniori (peste 18 ani). Concurenții trebuie să țină cont de câteva reguli:

 • Textele trebuie să fie inedite, să aibă maximum 20 de pagini A4, să fie scrise în Microsoft Office Word, caracter Times New Roman, mărimea 12, la 1.5 rânduri și aliniere Justify, cu diactitice, într-un singur document.
 • Nu pot participa la concurs lucrările care au fost declarate câștigătoare ale altor concursuri cu tematică similară, sunt deja publicate sau fac deja obiectul unui contract de publicare viitoare. Excepție fac materialele pubicate pe blogul personal.
 • Copiii vor fi înscriși în concurs printr-un reprezentant legal.
 • Textele vor fi trimise, până la data de 1 martie 2018, la adresa office@bran-castle.com, cu titlul: ”Pentru concursul național de literatură pentru copii și adolescenți”. Obligatoriu, se va menționa categoria de vârstă cereia i se adresează textul literar: preșcolarilor, școlarilor până în 12 ani și adolescenților.
 • Textele însoțite de ilustrații originale reprezintă un plus pentru creația literară.
 • Textele vor fi însoțite, obligatoriu, de datele autorului: nume, prenume, data nașterii, numărul de mobil, adresa de e-mail.
 • Câștigătorii vor fi anunțați la data de 1 mai 2018, pe pagina de Facebook a Castelului Bran, la secțiunea ”Concursul național de literatură pentru copii și adolescenți”.
 • Premiile vor fi înmânate câștigătorilor, în cadru festiv, la 1 iunie 2018, la Castelul Bran, de Ziua Internațională a Copilului și de Ziua Castelului Bran.

Premiile se acordă pentru fiecare dintre cele trei secțiuni, toate textele selectate de juriu urmând să fie publicate într-un volum colectiv cu titlul: ”Castelul cu povești”. Cea mai apreciată creație literară va fi răsplătită cu Marele Premiu al Castelului Bran, în valoare de 1.000 euro.

Juriul este compus din următoarele personalități:

 1. Denis Dinulescu – președintele juriului, prozator, dramaturg, scenarist film
 2. Doina Ruști – scriitor, traducător, doctor în filologie
 3. Florin Iaru – poet, prozator
 4. Mirela Rețegan – creatoarea Zurli, ziarist, publicist, realizator tv, scriitoare și realizatoare de spectacole pentru copii.
 5. Florentina Tănase – actriță la ”Teatrul Țăndărică” București
 6. Anca Ivașcu – Redactor – Șef Editura ”Monitorul Oficial” R.A.

Participanții la ”Concursul național de literatură pentru copii și adolescenți” vor semna un acord pentru dreptul de publicare, în cazul în care textele prezentate sunt declarate câștigătoare, urmând să apară în volumul colectiv de povești pentru copii și adolescenți.

Mai multe detalii pe www.bran-castle.com, www.facebook.com/BranCastleOfficial sau la telefon 0268.237.700.

Număr de vizualizări :1334


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro