„Până hăt de carte!”, 223 de cărți donate bibliotecii din comuna Moşna

oct. 6th, 2017 | By | Category: Postcard

Vineri, 6 octombrie 2017, prin campania „Până hăt de carte!”, un număr de 223 de cărți au fost donate bibliotecii din comuna Moşna, județul Iași.

”În lunile trecute, am reușit să punem în rafturile bibliotecilor a cinci comune ieșene un număr de 1.147 de cărți, care au fost strânse în urma apelului public lansat în luna martie de către Biroul parlamentar al senatorului USR Dan Lungu. Acesta, alături de parteneri şi voluntari, a demarat pe 23 martie 2017 o campanie publică de strângere de carte pentru bibliotecile din mediul rural.

Din martie și până în prezent, 410 cărți au ajuns la biblioteca din comuna Probota, 250 la cea din Erbiceni, 240 la Andrieșeni, 237 la Ciortești şi 270 la Gorban. Sunt multe probleme cu care ne confruntăm în ceea ce privește consumul de cultură și educația din țară, însă problemele mediului rural par mereu să fie puse pe o listă de așteptare.

În România 40% din populaţie trăieşte în sărăcie şi risc de excluziune socială, abandonul şcolar timpuriu e la cea mai ridicată cotă de când suntem europeni integraţi (18,1% în 2014), 42% dintre locuitori sunt analfabeți funcțional, iar 70% din populație nu citește nici măcar o carte pe an (conform EUROSTAT, 2011). Problemele de acest gen dau, de cele mai multe ori, naștere la resemnare generalizată.

Campania USR Iași încearcă să combată problemele culturale cu care mediul rural românesc se confruntă și să contribuie la formarea noii generații și a unui public de cititori, de consumatori de cultură.

Cărțile care au ajuns  în rafturile bibliotecii din comuna Moșna au fost strânse cu ajutorul mai multor ieșeni și cu cel al partenerilor. La eveniment  au participat primarul comunei Georgel Popa, bibliotecara Sinoreta Ciubotaru, iar din partea cabinetului, au fost prezenți senatorul USR Dan Lungu și Sebastian Ghica șeful de cabinet.

„Până hăt de carte!” merge mai departe. Invitaţia rămâne valabilă şi în următoarele luni. Binevoitorii vor putea dona în continuare, unul sau mai multe volume, la punctele de colectare amenajate cu sprijinul partenerilor. Acestea sunt:

·           Biroul Parlamentar: Str. Grigore Ureche, nr. 3, bloc Walter Mărăcineanu, mezanin;

·           Retro Cafe: Str. Lascăr Catargi, nr. 50;

·           Meru: Bld. Carol I, nr. 3;

·           Teatru Fix: Str. Cuza Vodă, nr. 10;

·           Acaju: Str. Sf. Sava, nr. 15;

·           Cafeneaua Noastră: Str. Sf. Lazăr, nr. 30;

·           Harmony Café: Str. Păstorului, nr. 6 (lângă Hotel T23, Campus Tudor Vladimirescu).

Totodată, cei care vor să doneze şi se află în imposibilitatea de a ajunge la punctele de colectare mai sus menționate ne pot contacta (0725. 321 313) și o echipă de voluntari se va deplasa la domiciliu pentru a le prelua.” – Biroul parlamentar al senatorului USR Dan Lungu

Număr de vizualizări :571


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro