Vernisaj CĂLIN DAN – ”Autopsia lui G. Asinius Pollio”

sept. 26th, 2017 | By | Category: Postcard

Joi, 28 septembrie 2017, ora 18.00, CALINA Spațiu de Artă Contemporană prezintă CĂLIN DAN – ”Autopsia lui G. Asinius Pollio”. Expoziția poate fi vizitată în perioada 28 septembrie – 24 noiembrie 2017. Curator: Liviana Dan.

Cu ‘Autopsia lui G. A. POLLIO’ înțeleasă ca o mărturie oculară nemijlocită, Călin Dan organizează de fapt principiile din spatele expoziției. Există o metodologie de citire a imaginilor, există o extravagantă grilă Aby Warburg, există mai multă cunoaștere decât obiecte, există un ‘afterlife’ al antichității. Un citat imaginar din G.A.Pollio ‘eu am fost acolo, atunci’ devine non comentariu și Călin Dan îl transformă în instrument sofisticat de validare. Preocupat de politică și cultură Călin Dan încearcă o topică inconfortabilă: o nouă cercetare a imaginii după principii vechi. Imaginea nu poate fi o marfă. Aspru, puterea ei devine un fel de punte cauzală spre situații deschise, non opresive. Călin Dan cunoaște cultura tehnologică post-Vietnam și post-Watergate dar și deziluzia profundă privind guvernarea, societatea, cultura. Structurile istorice riscante, confuzia politică, identitățile urbane speriate de întuneric și de frig impun o nevoie intensă de confort. În contextul puterii imaginii dialogul devine uneori speculativ. Imaginea nu mai așteaptă soluția, dar preia nevoia intensă de confort.

Călin Dan este teoretician, artist și curator. A fost redactor șef al revistei Arta, lector al Universității de Artă, București, director artistic al Centrului Soros de Artă Contemporană, iar din 2015 este director general al Muzeului Național de Artă Contemporană, București. Este membru fondator al grupului subREAL. În ‘Uncanny Networks: Dialogues with Virtual Intelligentia’ / 2004 / Geert Lovink îl descrie ca pe un nihilist de tip ‘Aufklarung’, practicând umorul negru și având un interes viu pentru antropologie și uneori pentru metafizică.

CALINA Spațiu de Artă Contemporană a trecut din 2017 de la relația cub alb / influența discursului estetic la o zona a culturii vizuale interesată de proiectele full spectrum istorie.mit.loc.ecologie.lege susținute de prezentări, dezbateri, seminare și expoziții.

Artistul mulțumește Celiei Ghyka și lui Mugur Nazarie

Sponsor: Grup Transilvae

Număr de vizualizări :683


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro