Teatrul Maghiar sărbătorește Ziua Dramaturgiei Maghiare cu o premieră

sept. 20th, 2017 | By | Category: Postcard

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara se pregătește pentru prima premieră a stagiunii. Textul dramaturgului maghiar Görgey Gábor, „Wiener Walzer” a fost montat de Szász Enikő și va fi prezentat pe scena Sălii Studio joi, 21 septembrie 2017, de la ora 19.00, de Ziua Dramaturgiei Maghiare.

Piesa scrisă în anii 1970 nu promite doar o oră de momente amuzante, ci pune și întrebări serioase despre probleme morale foarte actuale în zilele noastre. De ce suntem în stare în numele interesului personal? Până unde putem merge pentru a evita consecințele unei întâmplări nefericite? Cum putem dovedi că suntem nevinovați dacă toate circumstanțele ne sunt împotrivă? Cine poate să-și păstreze principiile în situații critice?

Regia semnată de Szász Enikő este o încununare a activității sale îndelungi în cadrul trupei Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. Tragi-comicul spectacolului rezultă din îmbinarea fină a comicului de situație și tragicului destinelor individuale.

Pe lângă cei șase actori ai trupei timișorene – Kiss Attila, Borbély B. Emilia, Tar Mónika, Molnár Bence, Aszalos Géza și Mátyás Zsolt Imre, spectacolul ne prezintă și doi artiști invitați pentru două roluri-cheie din spectacol. Balázs Éva a lucrat mulți ani ca actriță a trupei Tompa Miklos a Teatrului Național din Târgu Mureș, fiind profesoară la Universtiatea de Arte, iar Bicskei Istvan, actor din Voivodina, a jucat pe mai multe scene din Europa, de la Subotica până la Paris. Momentan este în trupa Teatrului Csokonai din Debrecen, Ungaria.

Universul vizual al spectacolului a fost creat de Giliga Ilka (costume) și Albert Alpár (decor), dramaturgia e semnată de Orbán Enikő, iar mișcarea scenică a fost coreografată de către Baczó Tünde.

Cea de-a  doua reprezentație va avea loc sâmbâtă, 23 septembrie, de la ora 18 în cadrul Zilelor Maghiare Timișorene. Spectacol este tradus la cască în limba română. Biletele căstă 12 lei, respectiv 6 lei cu reducere și se pot achiziționa de la casieria din str.Alba Iulia nr.2 între 16:00- 19:00.

Număr de vizualizări :823


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro