S-a încheiat Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși 2017

sept. 4th, 2017 | By | Category: Postcard

Cei peste 5000 de tineri prezenți zilele acestea la Iași la cea de-a patra ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși și-au luat la revedere de la orașul celor șapte coline luni dimineață, 4 septembrie, când a avut loc Festivitatea de închidere ITO 2017. Evenimentul, prezentat de Daniel Buzdugan și Roxana Chebac, s-a desfășurat pe podiumul din fața Catedralei Mitropolitane din Iași. După rugăciunile de dimineață, a urmat o paradă a voluntarilor și o surpriză muzicală din partea acestora.

Apoi a luat cuvântul Pr. Constantin Necula, invitatul special ITO 2017: „Cine nu știe ruga, nu știe nici a juca! Ce frumoși sunteți! Ce onoare este pentru noi, preoții, să vă fim prieteni! Să scriem toți hashtag pe Facebook  #noisuntemBiserica! Stați unii lângă alții! Voi sunteți Biserica!”.

De asemenea, au transmis impresiile lor tinerii: reprezentanți ai organizatorilor și ai participanților la  ITO 2017. „Bulevardul Ștefan cel Mare va păstra urmele pe care le lasă acum pașii voștri! De fiecare dată când voi trece pe aici și voi merge spre facultate, îmi voi aduce aminte cum ați trecut pe-aici spunând «Tatăl nostru», cântând de bucurie și cum oamenii ieșeau la geamuri și vă făceau din mână! Aștept să ne vedem în Rai, dar vă invit să ținem legătura, să ne facem timpul frumos și aici în viața aceasta!” a precizat Diana Siminciuc, din partea organizatorilor ITO 2017.

Francis, din Kenya: „Dimineața aceasta mă simt foarte smerit, să fiu în fața atâtor chipuri frumoase de aici. Îi mulțumesc Părintelui Mitropolit Teofan pentru că ne-a ajutat să ajungem aici; n-a fost deloc ușor să călătorim din Africa până aici. Fiind prima mea călătorie în Europa a fost o experiență frumoasă să văd toate aceste chipuri frumoase de tineri pregătiți să-I slujeasca lui Hristos cu multă dragoste și dedicare. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți! Mesajul meu, din partea Africii, este: Dumnezeu este dragoste, iubiți-vă unul pe altul, rugați-vă unul pentru celălalt și bucurați-vă toți în Hristos, mi-aș dori să ne revedem și sunteți cu toții bineveniți în Africa! Aceasta e mesajul nostru către voi: toți sunteți în inimile noastre ca africani! Iubiți-vă și rugați-vă unii pentru ceilalți! Vă iubim pe toți, Hakuna Matata! Vă iubim pe toți și Dumnezeu să vă binecuvânteze!

James, din Anglia: „Vă mulțumesc că m-ați primit și că ați organizat acest eveniment frumos pentru toată lumea. Este o bcuurie mare și o plăcere să fiu aici, să cunosc atât de mulți oameni din toată lumea și din Europa, în special. Văzând acest eveniment și cum a fost organizat, m-a inspirat să fac același lucru, acasă, în Anglia. Anul viitor sper să aduc mai mulți oameni cu mine, ca și ei să vadă organizarea frumoasă a acestui eveniment. Vă invit în Anglia și vă transmit dragostea și simpatia noastră!”

Unul dintre cele mai importante momente a fost predarea ștafetei și a torței întâlnirii către reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului, organizatorii de anul viitor ai ITO. Ulterior a fost rostită rugăciunea de binecuvântare și călătorie.

La eveniment au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și ierarhi din țară și străinătate. IPS Teofan a transmis un mesaj tinerilor: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate și mulțumire adânca tuturor celor de departe și de aproape, care în diferite chipuri au stat în spatele acestei întruniri și iată-ne pe toți sănătoși și gata pentru a pleca la casele noastre. (…) Și pentru că s-a vorbit atât de mult în aceste zile de Libertate, putem spune că omul bun este un om liber, omul care iartă e un om liber, omul care se roagă e un om liber, omul care are curaj e un om liber, omul care este entuziast e un om liber și omul care are credință e un om liber! Vă doresc să vă hrăniți libertatea din bunătate, din iertare, din rugăciune, din curaj și mai ales din credința cea dreaptă! Bucurie sfântă și Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!”.

ITO s-a aflat anul acesta la a patra ediție și s-a desfășurat la Iași, între 1 și 4 septembrie.

Organizatori ITO 2017:

•   Departamentul de Tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor ;

•   Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași.

Parteneri ITO 2017:

•   Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași;

•   Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași;

•   Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) Iași, Palas Mall, Rofilco, YTranslations, Editura Doxologia, Asociația Art-Meșteșugurile Prutului, Asociația Comunio.

Parteneri media ITO 2017:

Trinitas TV, Radio Trinitas, Basilica.ro, Doxologia.ro, Ziarul Lumina, TVR 1 – Universul Credinței, InOras.ro, Ziarul Evenimentul.

Număr de vizualizări :889


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro