Duminică, 1 octombrie 2017, de la ora 11.00, în sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova, invitatul ÎNtâlnirilor SpectActor va fi Dorel Dumitru Chirițescu, profesor universitar dr. la Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Acesta va susține conferința“Depopularea României – cauze și consecințe”. Moderator, scriitorul Nicolae Coande.
Bilete pentru accesul la conferință sunt puse în vânzare la agenția teatrului.
Profesorul Chirițescu va încerca să prezinte multiplele cauze care au dus la emigrația masivă a românilor în acești 27 de ani scursi de la mișcarea de emancipare din 1989, dar să ofere și soluții pentru stoparea acestui „exod”. Rata emigrației românești este una dintre cele mai mari din lume, după Siria, în condițiile în care această țară suferă consecințele unui război devastator. Numărul românilor emigrați, din motive economice, peste hotare a crescut cu 7% în fiecare an din 2000 până în 2015. România înregistrează cea mai mare diasporă din UE după Marea Britanie, Polonia și Germania. Aceste cifre (circa 3,4 milioane de cetățeni români au ales să muncească altundeva decât în țară) duc la o slăbire considerabilă a potențialului economic, demografic al țării cu consecințe greu de cuantificat pentru viitorul apropiat.
Autorul:
Dacă cineva m-ar întreba care este marea problemă pe care socialul românesc o are de înfruntat acum și în viitor, i-aș răspunde fără să mă gîndesc: emigrația. Este un fenomen vechi de cînd lumea, dar pe care noi, românii, azi, îl trăim în mod cu totul și cu totul particular. Poate că voi spune ceva ce cunoașteți și mulți dintre cititori mă vor acuza că repet platitudini. A pierde populație este echivalent cu a pierde ceva mult mai scump decît aurul sau oricare valoare materială. Odată cu pierderea oamenilor se poate întîmpla ceva extrem de grav cu o națiune. Ea poate ca, prin destructurare, să-și piardă sufletul, acel „ceva“ particular care ne ține împreună și care ne definește. Odată cu pierderea oamenilor – și ritmurile emigrației românești sînt unice, cunoscute de către un popor pe timp de pace –, pierdem nu numai bani, dar și potențialitate economică și culturală. Dacă media globală a migrației este de 5%, la noi s-a ajuns deja la mai mult de 25%.
Dilema veche, 13-19 iulie 2017
Chirițescu Dumitru Dorel (n. 1965)
Absolvent al Facultății de Științe Economice, Univ. din Craiova, doctor al acestei instituții. Prof. univ. la Universitatea ,,Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Decan al Facultății de Știinte Economice. Este colaborator al revistei “Dilema veche”, unde ține rubrica “Viața de capital”. Cel mai recent volum: ,,Capitalismul, o dezbatere despre construcția socială occidentală”, Editura Institutul European, Iași, 2016.
Întâlnirile SpectActor au debutat în 2009, iar până în prezent au conferenţiat la Teatrul Național Craiova numeroase personalităţi din sfera culturală naţională: Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vișniec, Gabriela Adameșteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Țopescu, George Banu, Eugen Negrici, Florin Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Adrian Streinu Cercel, Jean Askenasy, Dan C. Mihăilescu, Cristian Bădiliță, Alexa Visarion, Dorel Vișan, Emil Constantinescu, Dumitru Radu Popescu, Laurențiu Damian, Lucian Boia, Nae Caranfil, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Sergiu Celac, Mădălin Voicu, Adrian Năstase, Stelian Tănase, Eugen Simion, Ioan Holender, Emil Hurezeanu, Nicolae Panea, Ioan Aurel Pop, Mircea Dumitru, Vintilă Mihăilescu, Mircea Martin, Magda Cârneci, Grigore Leșe, Sorin Antohi, Al. Cistelecan, Liviu Antonesei.