spot_img

Personalități de cinci stele, la Bookfest Tîrgu Mureș- ediția a IV-a

În perioada 21 – 24 septembrie 2017, Salonul de Carte Bookfest revine la Tîrgu Mureș pentru a patra oară. Ca și în anii precedenți, evenimentul va avea loc la Teatrul Național, iar intrarea publicului va fi liberă. În cele patru zile ale salonului, vizitatorii vor fi întâmpinați cu oferte promoționale la cele mai noi volume, cărți pentru copii și auxiliare școlare. Nu vor lipsi lansările de carte și sesiunile de autografe la care vor lua parte unele dintre mai importante personalități ale literaturii române actuale. Publicul mureșean este așteptat cu o ofertă de circa 50.000 de volume pentru toate vârstele și gusturile de câteva dintre cele mai importante edituri din țară: Humanitas, Polirom, RAO, Corint, Curtea Veche Publishing, Nemira, Litera, ALL, Niculescu, Herald, Univers Enciclopedic dar și distribuitori de carte precum Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România).

Întâlnire de gală cu Mircea Cărtărescu

Sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 11:00, editura Humanitas dă startul maratonului de evenimente cu lansarea volumului Pelinul negru de Ioana Nicolaie. Alături de autoare vor lua cuvântul criticii literari Alexandru Cistelecan și Andreea Răsuceanu. Apoi, de la ora 12:00, cel mai premiat scriitor român contemporan, Mircea Cărtărescu, va vorbi cu publicul despre cel mai recent volum al său Peisaj după isterie. Bestseller Humanitas 2017, cartea reprezintă o colecţie de texte selectate de autor în aşa fel încât, desprinse de contextul politic în care au apărut, să primească o semnificaţie generală, civică şi etică. Lansarea cărții va fi urmată de o sesiune de autografe.
La ora 13:00 va urma lansarea volumului Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time al jurnalistei Sabinei Fati, carte apărută tot la editura Humanitas. Alături de autoare va vorbi profesorul universitar Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, și Gabriela Maaz, director de promovare al editurii Humanitas.

La ora 14:00 va avea loc lansarea volumului De ce e România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc, de Vintilă Mihăilescu, publicat de editura Polirom, o replică peste ani la cartea cu titlu similar a istoricului Lucian Boia (De ce este România altfel?, Humanitas, 2012). Coordonați de Vintilă Mihăilescu, antropologi, sociologi, politologi, istorici, universitari şi cercetători încearcă să răspundă la „întrebarea care ne roade de mult: nu «de ce este România altfel?», ci «de ce este România astfel?». Vor vorbi, alături de coordonatorul volumulului, Alexandru Cistelecan și Adrian Botez, redactor șef adjunct al editurii Polirom.

Sebastian Lăzăroiu a capturat Balena albastră

La ora 14:30, vizitatorii sunt așteptați la lansarea romanului de debut al sociologului Sebastian Lăzăroiu. Apărut tot la editura Polirom, Balena albastră este un roman cu accente de thriller în care răsturnările de situație abundă, iar adevărul are numeroase fețe, totul pe fondul unui joc de-a șoarecele și pisica în care nu se știe cine urmărește pe cine. Cartea va fi prezentată de autor și de invitații săi, scriitorul Ovidiu Pecican și Adrian Botez, reprezentantul editurii Polirom.

Lansările Humanitas vor continua la ora 15:00 cu lansarea cărții celei mai recente cărți semnată de scriitoarea Tatiana Niculescu Bran. Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu (bestseller Bookfest 2017, București) este o docu-ficțiune originală care poartă cititorul prin cele mai importante momente din viața liderului legionar interbelic. Vor vorbi, alături de autoare, profesorul Cornel Sigmirean și, din partea editurii, Gabriela Maaz. La ora 16:00 sunt programate lansările a două romane fenomen al anului 2017: Înalt este numele tău de Ioana Bradea și Nautilus de Ioana Bâldea Constantinescu la care vor participa, alături de cele două autoare, Alexandru Cistelecan și Andreea Răsuceanu.

Agenda culturală de sâmbătă se închide, de la ora 17:00, cu lansarea romanelor Aviatorul de Evgheni Vodolazkin și Iată-mă! de Jonathan Safran Foer, ambele romane apărute în această vară la editura Humanitas Fiction. Cele două cărți vor fi prezentate de Ioana Bâldea Constantinescu, Sabina Fati și Gabriela Maaz.

Copilăria lui Kaspar Hauser, o poveste din realitate

Duminică lansările și întâlnirile cu autorii vor continua de la ora 12:00 când va avea loc lansarea celor mai noi titluri din colecția Humanitas Junior: Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu și Sub pământ. Sub ape De la mic la mare. Atlasul minunilor lumii de Daniel Mizieliński și Aleksandra Mizielińska cu ilustrații de Page Tsou.

La ora 13:00, va urma lansarea de carte și sesiunea de autografe pentru cartea Tezaurul României la Moscova de Marian Voicu, volum apărut la editura Humanitas. Alături de autor vor vorbi profesorii universitari Cornel Sigmirean și Vasile Dobrescu.  Aceștia vor lansa ulterior și remarcabilul volum Istoria Basarabiei, de Ion Nistor, bestseller interbelic, în prima ediție integrală cu ilustrații originale, după ediția princeps din 1923.

Editura Polirom a pregătit o lansare spectaculoasă de la ora 14:00, când Copilăria lui Kaspar Hauser, un bildungsroman semnat de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, va fi prezentată chiar de către autor, împreună cu Iulia Popovici, George State și Ștefan Baghiu, moderați de Adrian Botez.

Tot editura Polirom invită apoi, de la 14.30, pe amatorii de ficțiune la prezentarea unor titluri renumite, proaspăt apărute:  Sfîrșitul, de Attila Bartis, Apele Nordului, de Ian McGuire, Cei opt munți, de Paolo Cognetti și Contraviața, de Philip Roth. Cărțile vor fi prezentate și recenzate pe scurt de Iulia Popovici, George State, Ștefan Baghiu, sub coordonarea editorului Bogdan-Alexandru Stănescu.

Sarmalele Reci aduc rock-ul la Bookfest

În prima zi a Salonului de carte Bookfest, la ora 18:30, Sarmalele Reci, una dintre cele mai longevive trupe de rock româneşti, va încânta publicul mureșean cu un concert ce va avea loc în foaierul Teatrului Național.

Trupa Sarmalele Reci s-a lansat în anul 1993 iar în prezent este formată din Zoltan Andras (voce), Emil Viciu (chitară), Gabriel Drăgan (tobe), Mircea Laszlo Horvath (claviaturi), Vlady Săteanu (chitară bas).

Primul album a fost „Țara te vrea prost”, apărut în 1995, iar cel mai recent material discografic este „Haos.ro”, din 2012. În total, formația are în palmares opt albume.

Programul complet al evenimentelor cât și cele mai recente modificări pot fi găsite pe site-ul www.bookfest.ro.

Intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.

Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș.

Parteneri: Consiliul Local Tîrgu Mureș, BBImage, Mureș Mall.

Parteneri media: Hotnews.ro, Antena 1 Tîrgu Mureș, TTM – Televiziunea Tîrgu Mureș, Știi TV, DAReghin TV, Agerpres.

Bookfest este cel mai important Salon de Carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XII-a. Începând din 2012 Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu-Mureș, Brașov dar și în Republica Moldova cu două ediții la Chișinău. În 2017 Salonul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, invitatul de onoare fiind Suedia, iar printre personalitățile prezente s-au numărat Mårten Spångberg, Stina Wirsén, Cecilia Hansson, Athena Farrokhzad, Majgull Axelsson and Fredrik Backman. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia și Israel.

www.bookfest.ro

www.facebook.com/BookfestRomania

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508