spot_img

Congresul Internațional al Eminescologilor- ediția a VI-a, la Chișinău

În perioada 4 – 5 septembrie 2017, la Academia de Științe a Moldovei, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Filologie al AŞM, Centrul Academic Internaţional Eminescu, Asociaţia Naţională a Oamenilor de Creaţie din Moldova, pentru a marca Ziua Limbii Române, organizează a VI-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor. Întrunind eminescologi importanți din România, Turcia, Ucraina, Austria, Bulgaria, chile, Italia și Republica Moldova, Congresul are drept obiectiv principal crearea unui program bine sistematizat de promovare a operei și personalității lui Mihai Eminescu în întreaga lume, aprofundarea studiului acestora, informarea reciprocă a eminescologilor asupra exegezelor apărute în ultimul timp.

În cadrul Congresului Mondial al Eminescologilor,  ICR Chișinău susține prezența a patru cunoscuți eminescologi din România, Italia și Turcia: Eugen Simion, Ioan Aurel Pop, Giuseppe  Manitta  și Ali Narcin.

Cu această ocazie, vor susţine alocuţiuni de deschidere acad. Gheorghe DUCA, preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Mihai CIMPOI, preşedinte al Congresului și acad. Valeriu Matei, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu„ la Chişinău.

Inaugurarea lucrărilor Congresului Mondial al Eminescologilor, ediția a VI-a, va avea loc luni, 4 septembrie 2017 ora 10.00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 1, et. 1)

PROGRAMUL

CONGRESULUI  MONDIAL  AL  EMINESCOLOGILOR

(ediţia a VI –a, 4-5 septembrie 2017; Chişinău)

4 septembrie 2017

( sala Azurie  a Academiei de Ştiinţe a Moldovei)

Ora 10.00 Deschiderea oficială a Congresului

Moderează  acad. Mihai Cimpoi

Cuvânt de deschidere – acad. Gheorghe Duca, preşedinte al AŞM

Mesajul primului Ministru al Republicii Moldova, domnul Pavel FILIP

Cuvântul dnei Monica BABUC, ministrul Culturii al Republicii Moldova

Mesajul Excelenţei Sale dl Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău

Mesaj din partea ICR  Chișinău – acad. Valeriu Matei

Prezentarea ediţiei Opere de Mihai Eminescu, ed. D. Murăraşu” – Ioan Pavăl,  primarul comunei Dumbrăveni, Suceava, Mihai Chiriac, secretarul primăriei Dumbrăveni.

Discursul prof. Mihai STAN (Târgovişte)

Ora 11.00 Şedinţa plenară: PUBLICISTICA  LUI  EMINESCU

Moderează acad. Mihai Cimpoi, acad. Eugen Simion

Noi perspective exegetice asupra publicisticii eminesciene – acad. Ioan-Aurel Pop (Academia Română)

DEZBATERI

Scriitor, Vladimir BEŞLEAGĂPublicistica lui Eminescu, azi.

Acad. Victor CRĂCIUN – Probleme ale românilor de pretutindeni în publicistica lui Eminescu.

Prof. dr. Tudor NEDELCEA – Aspecte inedite ale “prozei de idei” eminesciene.

Prof. dr. Florian COPCEA – Ideea europeană în opera lui Eminescu.

Prof. Theodor Codreanu – Basarabia eminesciană.

Acad. Vasile TârâŢEanu – Eminescu şi Bucovina.

Dr. Nae-Simion PLEŞCA –  Parlamentarismul în articolele din “Timpul”.

Prof. Mihaela MOCANU – Limbajul politic eminescian.

Dr.  Ioan   IeŢcu  –   Preocupări medicale în Fragmentarium.

În dezbateri vor lua cuvîntul: prof. Vasile Bahnaru, prof. N. Georgescu, prof. Dumitru Copilu –Copillin, prof. Victor Petrescu, prof. George Coandă, Miroslava Luchiancicova (Metleaeva), prof. Viorel Dinescu, Lucia Olaru-Nenati ş.a.

PAUZĂ (ora 14.00- 15.00)

Ora 15.00

Eminescu universal

Moderează: prof. Vasile BAHNARU,   prof. Bogdan CREŢU

Xu Wende (China)  –  Eminescu şi China.

Dr. Giuseppe MANITTA (Italia) – Mihai Eminescu e la „Letteratura italiană”.

Prof. Laura Hant (Austria)- Eminescu la Viena

Prof. Ali Narćin (Turcia)– În stilul Divan.

Prof. Ognean Stamboliev (Bulgaria),– Integrala prozei eminesciene în Bulgaria. (prezintă scriitorul Gheorghe Barbarov)

Mario Castro Navarette (chile) – Ce s-a tradus din opera lui în spaniolă

Vladimir POIATA ( Ucraina) – Versiuni în limba lui Şevcenco.

5 septembrie 2017

Ora 10.00

Centrul Academic Internaţional Mihai Eminescu

Moderează:  acad. Eugen SIMION, acad. Victor CRĂCIUN, prof. Mihai Stan

Lansări de carte:

Dicţionar cronologic Mihai Eminescu de Săluc Horvat

Dicţionarul enciclopedic Mihai Eminescu de Mihai Cimpoi

Eminescu şi literatura italiană de Guseppe Manitta

Bedniat Dionis, trad. de Ognean Stamboliev.

Dicţionarul general al literaturii române, vol. I-IV,  coord.  acad. Eugen Simion.

Volum omagial Mihai Cimpoi- 75 – coord.  prof. Alexandru Burlacu

Ora 13.00   Închiderea Congresului

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508