”Micul infern”, la Timișoara

sept. 18th, 2017 | By | Category: Eveniment

Luni, 9 octombrie 2017, de la ora 19.00, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, purtând redutabila semnătură regizorală a lui Mircea Cornișteanu, spectacolul ”Micul infern” va avea prima reprezentație din această stagiune la Timișoara. Alături de Ileana Stana Ionescu, remarcabila distribuție a spectacolului îi reunește pe actorii Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Marius Rizea, Dragoș Stemate, Daniel Badale și Fulvia Folosea.

Pentru o seară plăcută în oraș – la teatru, pentru o piesă bulevardieră clasică, pentru o distribuție actori fermecători, pentru bună dispoziție, râs și puțină melancolie, pentru o incursiune într-un București din alte vremuri”:  pentru toate acestea, spectatorii timișoreni sunt invitați la  „Micul infern”, spectacolul ce o va readuce în urbe, după  multă vreme, pe venerabila actriță Ileana Stana Ionescu.

Un text la fel de actual azi, ca la data scrierii lui, în 1948, prin măiestria construcției și a dialogului, prin hazul și ironia replicilor, Micul Infern este o veritabilă comedie umană. O piesă la care vom afla dacă povara jugului conjugal se suportă mai ușor în trei și dacă micul infern al căsniciei se poate transforma în Paradis. Cea mai cunoscută piesă a lui Mircea Ștefănescu ne prezintă universul mic-burghez al unei familii tipice din capitală, dintre anii 1908-1948. Sunt surprinse trei perioade distincte și evoluția acestei mici lumi familiale pe parcursul unei vieți. Bineînțeles că micul univers conjugal (cuplul Vernescu și frumoasa sa soție) are inevitabilele personaje tangențiale, care dau savoare, sare și piper vieții de familie, care nasc intrigi și situații comice sau melancolice: mereu-prezenta soacră; doctorul, veșnic auto-invitat în casa celor doi – aspirantul la inima soției încă de pe când erau copii: majordomul-fată în casă; tânărul locotenent de cavalerie – curtenitorul galant și secretara de doar 20 de ani și în căutare de stabilitate materială.

Primul act surprinde aniversarea a 5 ani de căsnicie a proaspătului cuplu, într-un moment de criză familială, în prag de divorț – datorat demisiei Căpitanului Vernescu din cadrul armatei. În actul al 2-lea, după 25 de ani, familia trece printr-o altă criză, de data aceasta generată de amenințarea pe care o reprezintă secretara actualului avocat Vernescu. În actul 3, după o viață petrecută împreună, după 45 de ani de căsnicie, după copii și nepoți, după griji și bucurii, toate personajele „micului infern” privesc înapoi cu nostalgie și cu bucuria că încă sunt împreună. Cunoscutul regizor Mircea Cornișteanu propune o montare clasică, „curată” a acestui text, în care spectatorul se bucură de nuanțele personajelor și ale dialogului, savurând parfumul unor vremuri dispărute dar nu uitate, de pe când Bucureștiul era Micul Paris până la venirea comunismului. Punerea în scenă a acestui text împacă nevoia spectatorilor de a vedea un spectacol de bună calitate, pentru întreaga familie, clasic, așa cum era teatrul de altă dată.

Biletele costă în funcție de loc, între 60 și 100 de lei și s-au pus în vânzare la Agenția Operei.

Număr de vizualizări :861


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro