Nora Iuga, Bogdan Suceavă, Doris Mironescu, Riri Sylvia Manor, Alexandru Vakulovski, Veronica D. Niculescu și Radu Niciporuc, în topul preferințelor cititorilor AgențiadeCarte.ro

aug. 30th, 2017 | By | Category: Proiecte

AgențiadeCarte.ro vă prezintă aici alegerile cititorilor pentru (S)TOP Cele mai bune cărți ale anului 2016. Atât lista de nominalizați cât și voturile primite de aceștia au fost alegerile cititorilor, care au avut la dispoziție mai bine de două luni pentru a-și exprima votul. Cărțile nominalizate s-au aflat, încă de la începutul anului 2017, pe lista cu nominalizați pentru cele mai importante premii literare din România.

Nora Iuga, ”Ascultă cum plâng parantezele”, editura Cartea Românească, a fost aleasă cea mai bună carte de poezie a anului 2016. Votată de 56 de persoane din 290 care și-au exprimat votul în această categorie literară, ”Ascultă cum plâng parantezele” a fost aleasă și ”Cartea de poezie a anului 2016” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2016, care a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, de Ziua Națională a Culturii. În cadrul topului realizat de AgențiadeCarte.ro, la categoria ”Poezie” următoarele două preferințe au fost Matei Hutopila, “Tişiţa”, editura Charmides (52 voturi) și Emil Brumaru, ”Amintiri din rai”, Humanitas (30 voturi).

La categoria ”Proză”, cartea lui Bogdan Suceavă, ”Republica”, apărută la editura Polirom, a fost votată cu 101 voturi dintr-un total de 374, aceasta fiind și categoria la care și-au exprimat preferințele cei mai mulți cititori. ”Republica” a mai fost nominalizată și în cadrul Premiilor revistei ”Observator Cultural”, precum și la Premiul Național de Proză ”Ziarul de Iași”. În topul nostru, potrivit cititorilor, la categoria proză au urmat Ioan T. Morar, cu ”Sărbătoarea Corturilor”, Polirom (67 voturi) și Matei Vişniec, ”Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă…”, Cartea Românească (34 voturi).

”Un secol al memoriei. Literatură și conștiință comunitară în epoca romantică”, de Doris Mironescu, apărută la editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, a primit 57 de voturi din 238, fiind aleasă cea mai bună carte din anul 2016 la categoria ”Critică, teorie și istorie literară”. Acest volum s-a aflat pe listele de nominalizați în cursa pentru mai multe premii literare, printre care și Premiile revistei ”Observator Cultural”. Cititorii AgențiadeCarte.ro au mai votat, pe locurile următoare, și pentru Mircea Mihăieș, cu ”Ulysses, 732. Romanul romanului”, Polirom (54 voturi) și Andreea Răsuceanu, ”Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului”, Humanitas (34 voturi).

Cartea semnată de Riri Sylvia Manor, ”Bucuria de a nu fi perfectă. Memorii. București/Tel Aviv 1941–2015”, apărută la editura Humanitas, a fost aleasă cea mai bună pe anul 2016 în categoria ”Memorialistică”, de către cititorii AgențiadeCarte.ro. Acest volum a fost desemnat castigator, la aceeași categorie, și în cadrul Premiilor revistei ”Observator Cultural”. Următoarele cărți, ca număr de voturi, în (S)TOP Cele mai bune cărți ale anului 2016, au fost desemnate ”Am reuşit să rămân eu însămi”, de Ileana Mălăncioiu, editura Polirom, și ”Trei săptămâni în Anzi”, de Marius Chivu, editura Humanitas.

Volumul ”Afganii”, de Alexandru Vakulovski, editura Tracus Arte, a fost ales de către cititorii AgențiadeCarte.ro drept cel mai bun din categoria ”Eseistică și publicistică”. ”Aganii”, editat în 2016, a mai fost nominalizat și la Premiile Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, precum și la Premiile revistei ”Observator Cultural”. În topul nostru a fost urmată de ”Bandiții” (Vasile Ernu, editura Polirom) și ”Fugarii”, de Ruxandra Cesereanu, editura Polirom.

La categoria ”Traduceri”, cititorii au votat pentru Veronica D. Niculescu, ”Vladimir Nabokov, Scrisori către Vera”, editura Polirom, carte nominalizată, de asemenea, și la Premiile Uniunii Scriitorilor din România. În topul de pe AgențiadeCarte.ro, aceasta a fost urmată, ca număr de voturi, de Iulia Gorzo, pentru ”Jonathan Franzen, Puritate”, editura Polirom, și Luminiţa Bălan, ”Mo Yan, Femeia cu buchetul de flori”, Humanitas.

Nici categoria ”Debut” nu a fost uitată, cititorii votând în număr mare pentru debutantul Radu Niciporuc, cu volumul ”Pascal desenează corăbii” (proză), editura Cartea Românească. Această carte, apărută în 2016, a fost deja prezentă în listele cu nominalizați pentru Premiile Uniunii Scriitorilor din România și Premiile revistei ”Observator Cultural” (unde a fost laureat, alături de Tudor Ganea, ”Cazemata”, Polirom). Și în topul realizat de cititorii AgențiadeCarte.ro se regăsește Tudor Ganea, cu același volum”Cazemata” (proză), Polirom, urmat de Ciprian Popescu, pentru cartea ”Mile End” (poezie), Casa de Editură „Max Blecher“.

Număr de vizualizări :1762


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro