Încheierea taberelor de arhitectură și de artă plastică de la Palatul Pleșa

aug. 17th, 2017 | By | Category: Postcard

Asociația SINAPTICA anunță finalizarea taberelor de arhitectură și de artă plastică din cadrul proiectului cultural „Palatul Pleșa – Neoclasic și țărani”, realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinţi și Liceul de Artă „I.Șt. Paulian” din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Taberele s-au derulat între 1-7 august, respectiv 8-13 august 2017. La cele două tabere au participat 30 de voluntari, elevi și studenți. Până la final, au fost realizate următoarele:  igienizarea monumentului istoric (interior și curtea înconjurătoare); îndepărtarea majorității resturilor de lemn degradat de pe podele și a altor resturi rezultate din lucrările distructive anterioare; acoperirea găurilor din podele (acolo unde acest lucru a fost posibil fără a produce deteriorări suplimentare); acoperirea treptelor scării interioare, din lemn de mahon, cu o rampă din placaj, pentru a preveni deteriorarea ulterioară; închiderea obloanelor și a golurilor fără ferestre cu plasă de sârmă pentru a împiedica pătrunderea păsărilor, animalelor și persoanelor care pot vandaliza interiorul; realizarea de relevee de ansamblu și de detaliu; decorarea zidului de incintă cu desene murale; realizarea unor alegorii artistice în curtea palatului și la parterul acestuia; acoperirea unor ferestre sparte sau lipsă cu picturi.

În perioada imediat următoare, Primăria Obârșia de Câmp va finaliza închiderea găurilor din acoperiș, precum și securizarea tuturor intrărilor în monumentul istoric, astfel încât accesul să fie posibil într-un mod controlat.

Până la vernisarea creațiilor artistice, planificată pentru luna octombrie, vizitatorii sunt invitați să calce pragul acestui superbe construcții. Pentru aceasta, vor solicita Primăriei Obârșia de Câmp să fie îndrumați în palat. Accesul este gratuit.

Palatul neoclasic Ghe. Pleșa este un monument istoric de o factură specială, aflat în centrul comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți. A fost construit la finalul secolului al XX-lea de un boier din localitate, într-o manieră neoclasică, asemănătoare cu palatele de pe Valea Loirei din Franța. După 1948 a fost folosit ca sediu pentru o Staţiune de Maşini şi Tractoare, iar în prezent se află în proprietatea primăriei locale.

Pentru mai multe informaţii despre proiectul „Palatul Pleşa – neoclasic şi ţărani” puteţi consulta documentul alăturat, site-ul web al Asociaţiei Sinaptica şi pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/palatulplesa/.

www.sinaptica.ro/palatul-plesa-neoclasic-si-tarani

Număr de vizualizări :824


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro