„TragiComedy”, de Gigi Căciuleanu, la Opera Națională din București

aug. 21st, 2017 | By | Category: Eveniment

Vineri, 8 septembrie 2017, ora 18:30, la Opera Națională din București, în cadrul Festivalului de Muzică ” George Enescu”, va avea loc premiera spectacolului „TragiComedy”, de Gigi Căciuleanu. Spectacolul este dedicat memoriei marei balerine Maya Plisețkaya, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soțul și marea ei iubire, cel căruia i-a servit drept muză.

„Dintotdeauna am perceput muzica lui Rodion Șcedrin – și nu vorbesc numai de ale sale balete sau opere, ci chiar și de piesele sale instrumentale, ca fiind impregnată de o foarte intensă si interesantă teatralitate. Ascultând-o, resimt din partea compozitorului o adâncă înțelegere a universului inimii și a sufletului. Forța acestei muzici, împreună cu finețea nuanțelor sale, întotdeauna mi-a plăcut și m-a inspirat.

Gigi Căciuleanu:

Prin noua mea creație, „TragiComedy”, îmi propun să explorez coregrafic atât o serie de situații și conflicte care se pot ivi între personaje cât și o gamă de trăiri sau frământari intime, la care mă „duce” muzica lui Rodion Șcedrin.

Pe de altă parte, dansul inegalatei Mayei Plisețkaya, în afară de academismul mondialmente cunoscut al artistei purtând titlul de „ballerina assoluta”, a fost întotdeauna impregnat de un dramatism, de o teatralitate, ieșite din comun. De unde ideea de a dedica „TragiComedy” acestei figuri excepționale ale culturii universale.”

Acum mai bine de zece ani, Gigi Căciuleanu a realizat la Paris, la invitația designer-ului Pierre Cardin, pentru, dar și cu participarea superbei artiste Maya Plisețkaya, spectacolul „La Folle de Chaillot”, pe muzica aceluiași Șcedrin.

Sub direcția artistică a maestrului Gigi Căciuleanu vor evolua pe scenă balerini și muzicieni ai Operei Naționale București. Matei Dersidan a creat scenografia și mapping-ul video, iar light designul poartă semnătura lui Cristian Simon. Costumele sunt desenate de Corina Boboc.

Gigi Căciuleanu, autorul spectacolului declară:

„Ideea dualităţii tragedie/comedie este de obicei simbolizată grafic prin reprezentarea faimoasă a celor două măşti: una care râde, alta care plânge, amândouă echilibrându-se emoţional.

Dacă ar fi să traducem acest concept în limba filozofiei orientale am vorbi de Yin şi Yang, dacă ar fi să-l transpunem în electricitate sau/şi magnetism am vorbi de (+) şi (-). În meteorologie am vorbi despre cer senin sau furtună…

De fapt este vorba despre eterna aventură a cuplului format din entităţi umane. Dar, de ce nu, poate şi aceea a unui grup de cupluri, format din persoane care pentru un motiv sau un altul sunt puse în situaţia de a convieţui într-un spaţiu dat pentru o perioadă dată de timp. Povestea fiecăruia dintre noi fiind alcătuită din diversele noastre trăiri, cu momente câteodată triste, alteori mai vesele, am putea foarte bine sa gândim împreună cu Shakespeare că suntem cu toţii actorii unei tragicomedii pe scena acelui teatru pe care îl numim VIAŢĂ.”

***

TragiComedy

Regie şi coregrafie: Gigi Căciuleanu

Scenografia și mapping video: Matei Dersidan

Costume: Corina Boboc

Lighting design: Cristian Simon

Asistent coregrafie: Lelia Marcu-Vladu

***

operanb.ro/spectacol/tragicomedy/

Număr de vizualizări :1014


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro