spot_img

”Fenomenul bullying: 8 strategii pentru a-i pune capăt”, de Signe Whitson

În colecția Psihopractica a editurii Herald a apărut volumul ”Fenomenul bullying: 8 strategii pentru a-i pune capăt”, de Signe Whitson. Traducător: Sorin Moisescu. În prezent, mai mult decât oricând, climatul cultural şi social pare să încurajeze cruzimea şi agresivitatea, chiar şi în rândul celor mai tineri. Pe lângă tradiţionalele tachinări din sala de clasă ori de pe terenul de joacă, reţelele de socializare atât de răspândite şi de influente reprezintă un mediu propice pentru atac şi umilinţe. Deşi din perspectiva adultului aceste incidente „inofensive” sunt minore şi pot fi trecute cu vederea, pentru victime suferinţa este reală. Uneori, consecinţele actelor de agresiune sunt iremediabile, ducând până la comportamente de autovătămare.

Signe Whitson reuşeşte să atragă atenţia asupra agresiunii petrecute în şcoli, la joacă, pe internet, precum şi asupra faptului că schimbarea atitudinii pe care martorii şi victimele o au faţă de agresiune poate combate eficient comportamentele agresive. Prin exerciţii şi exemple, Whitson demonstrează că adulţii pot învăţa şi implementa numeroase tehnici rapide şi accesibile prin care pot uşura enorm viaţa copiilor. Acest volum cuprinde 8 strategii de bază pentru părinţi, cadre didactice, consilieri şcolari şi alţi specialişti din domeniul educaţiei. Aplicându-le zi de zi, se poate crea un climat şcolar pozitiv, se poate combate bullying-ul cibernetic şi se sprijină cultivarea competenţelor emoţionale şi sociale.

*

„Sunt zile când plâng împreună cu cei care îmi împărtăşesc experienţele prin care au trecut. Sunt şi zile când îi aplaud pe eroii copiilor, adică pe aceia care nu ezită să ia atitudine atunci când observă o agresiune. În majoritatea zilelor însă, mă sperii când văd că faptele de cruzime au devenit omni- prezente; agresiunea suferită de tineri rămâne într-adevăr în sufletele lor – uneori toată viaţă –, indiferent dacă fapta s-a petrecut faţă în faţă, pe internet, acasă, la şcoală sau oriunde altundeva. Atunci de ce aştept cu nerăbdare să vorbesc şi să scriu despre un subiect atât de bogat în acţiuni nemiloase şi suferinţă de durată? Adevărul e că, în afară de lacrimi şi durere, simt ceva şi mai puternic: speranţa.”

„Bullying-ul nu poate fi redus la un singur comportament sau la o singură formă. De fapt, majoritatea copiilor care agresează folosesc mai multe tactici pentru a-şi supune victimele mai slabe la atacuri. Este folositor pentru adulţi şi copii să cunoască bine metodele variate de bullying, precum şi comportamentele specifice ale agresorilor.” – Signe Whitson, Fenomenul bullying: 8 strategii pentru a-i pune capăt

„Deşi nu a fost mereu considerat o problemă socială serioasă, în ultimele decenii fenomenul bullying a atras tot mai mult atenţia publică, inclusiv în mass-media, şi din ce în ce mai multe acte de violenţă le sunt atribuite victimelor acestui tip de agresiune: focuri de armă, sinucideri şi altele asemenea … O carte despre agresiune a fost întotdeauna o prioritate pentru această colecţie … Umanitatea de care dă dovadă Whitson şi investiţia emoţională sinceră în copii se simt la fiecare pagină. Autoarea ne dă speranţa că nu este nevoie să tolerăm bullying-ul. Şi că putem face mai mult decât să îl ţinem în frâu: putem să îi punem capăt.” – Babette Rothschild

„ …există agresori de toate felurile. Provin atât din familii cu probleme, cât şi din familii iubitoare, bogate sau cu statut socio-economic precar. Pot sta la pândă, ca băieţii răi, dar, la fel de des, se ascund în văzul tuturor, pretinzând că sunt cei mai buni prieteni ai unui copil. Realitatea este că aproape orice copil îl poate agresa oricând pe un altul. Ca să mă exprim clar: nu există un singur răspuns la întrebarea Cine agresează?…” – Signe Whitson, Fenomenul bullying: 8 strategii pentru a-i pune capăt

Signe Whitson este asistent social autorizat, consilier şcolar şi autoarea mai multor cărţi din domeniul psihologiei copilului. De peste 15 ani, lucrează cu familii, copii şi adolescenţi. Pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii, susţine seminare pentru părinţi şi specialişti, în cadrul cărora prezintă strategii de stopare a fenomenului bullying, de modificare a comportamentelor pasiv-agresive şi metode prin care copiii pot fi ajutaţi să-şi gestioneze furia.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508